Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl koronaviruso uždarytų Italijos miestelių gyventojai: „Tai – siurreali situacija“

Dėl koronaviruso uždarytų Italijos miestelių gyventojai kalba apie „siurrealią“ situaciją ir tikina galintys tik būti namuose bei laukti. Savo ruožtu miestelių merai pasakoja apie iš parduotuvių lentynų šluojamus maisto produktus bei ragina išlikti ramiems.
Italijos policija
Italijos policija / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmadienį pranešta apie septintąją Italijoje koronaviruso auką, užsikrėtusiųjų skaičius viršija 200. Italija tapo didžiausiu ligos židiniu už Kinijos, iš kurios Hubėjaus provincijos kilo COVID-2019, ribų.

Pirmadienį buvo uždaryta keliolika miestų Italijos šiaurėje, antradienį paskelbta apie patvirtintus užsikrėtimo atvejus Toskanoje ir Sicilijos saloje.

Apie 50 tūkst. šiaurinių miestų gyventojų buvo raginami likti namuose ir vengti kontakto su kitais žmonėmis. Mokyklos, parduotuvės ir verslai, išskyrus vaistines ir kelis prekybos centrus, buvo uždaryti, rašo „The Guardian“.

Žmonėms leidžiama judėti „raudonojoje zonoje“, pavyzdžiui, iš vieno karantinuoto miesto keliauti į kitame karantinuotame mieste esantį prekybos centrą, kuriam leidžiama dirbti. Tačiau šių miestų gyventojai negali išvykti iš karantino teritorijos.

Į „raudonąją zoną“ leidžiama keliauti tik sveikatos apsaugos darbuotojams ir būtiniausių prekių tiekėjams. Visiems kitiems, bandantiems patekti į tuos miestus, gresia baudos.

„Šiek tiek panikos“

Koronaviruso protrūkio centras – Lombardijos miestas Kodonjas, turintis beveik 16 tūkst. gyventojų. Čia pirmasis koronaviruso atvejis buvo nustatytas 38 metų amžiaus vyrui.

„Tai – siurreali situacija. Žmonės yra įkalinti savo namuose dėl baimės kur nors išeiti. Labai keista vaikščioti po miestą, keli žmonės vaikšto dėvėdami kaukes“, – „The Guardian“ sakė veterinarinės vaistinės savininkas Enrico Bianchi.

VIDEO: Koronaviruso atėjimas – tik laiko klausimas?

Ūkininkė Rosanna Ferrari sakė, kad „patiriame šiek tiek panikos“.

„Prekybos centrai šturmuojami nuo praėjusio penktadienio. Prie vaistinių stovi eilės. Jie sakė, kad ateis į kiekvienus namus, jog paimtų seilių mėginių. Mano dukra kontaktavo su pirmojo užsikrėtusio Kodonje draugais. Tų draugų tyrimų rezultatai neigiami. Tačiau vis tiek nerimaujame“, – portalui sakė R.Ferrari.

Pirmoji koronaviruso auka Italijoje buvo 77 metų Adriano Trevisanas iš Veneto regione įsikūrusio miestelio Vo’ Euganeo. Jis mirė ligoninėje, buvo gydomas nuo plaučių uždegimo.

„Laukiame, kol mus patikrins. Galime tik likti namuose ir laukti. Tai – gripas, tačiau jei jis pasiliks, gali sukelti problemų, ypač vyresniems žmonėms“, – laikraščiui sakė tapatybės nenorėjęs atskleisti miestelio gyventojas.

Pirmasis užsikrėtęs 38 metų vyras šiuo metu yra intensyvios terapijos skyriuje Kodonje. Jis gyvena netoliese esančiame Castiglione d’Adda miestelyje, žaidžia mėgėjiško futbolo komandoje Somaglijoje.

Abu miesteliai buvo uždaryti, jo komandos nariai buvo patikrinti dėl koronaviruso.

Apie 3,8 tūkst. gyventojų turinčio Somaglijos miestelio meras Angelo Caperdoni sakė, kad iš pradžių buvo sudėtinga suvaldyti paniką, „ypač todėl, kad socialiniuose tinkluose sklido daug melagingų naujienų, kuriomis žmonės tikėjo“.

Pasak jo, vis dar egzistuoja panika dėl maisto tiekimo – daug žmonių sekmadienį vyko į Kodonją nusipirkti maisto atsargų.

Uždaryto Fombio miestelio meras Franco Stefanoni „The Guardian“ sakė, kad du nedideli prekybos centrai „buvo apgulti“.

„Svarbiausia išlikti ramiems. Žmonės skuba į prekybos centrus nusipirkti 20 kg makaronų arba 30 kg duonos. Tačiau jei parduotuvės atsargos yra pildomos ir ji bus atidaryta kelias ateinančias dienas, nereikia perdėti“, – sakė F.Stefanoni.

COVID-2019 paveiktuose regionuose buvo uždarytos mokyklos, patariama dirbti iš namų. Taip pat buvo uždaryti muziejui, atšaukti festivaliai, koncertai, sporto renginiai, mišios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius