-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl leidžiamų padegamųjų aitvarų Izraelis griežtina Gazos Ruožo blokadą

Izraelis antradienį sugriežtino Gazos Ruožo blokadą ir uždraudė gabenti į palestiniečių anklavą degalus per vienintelę prekes praleidžiančią perėją, nes iš šios teritorijos leidžiami padegamieji aitvarai sukėlė daug pasėlių gaisrų žydų valstybės pusėje.
Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją
Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Gynybos ministerija paskelbė šį sprendimą vėlai pirmadienį. Praeitą savaitę izraeliečiai jau sustabdė daugumos prekių gabenimą per perėją dėl pastaraisiais mėnesiais vykdytų atakų, kai Gazos Ruožo palestiniečiai leisdavo į Izraelį padegamuosius aitvarus ir balionus.

Degalų tiekimas bus sustabdytas iki sekmadienio, sakoma ministerijos pranešime. Be to, šešių jūrmylių (11 km) pločio priekrantės zona, kurioje Izraelis leidžia žvejoti Gazos Ruožo laivams, bus sumažinta iki (5,6 kilometro).

Kerem Šalomo prekių perėja liks atvira maisto produktų ir vaistų siuntoms, bet dėl jų praleidimo kiekvienu atveju bus sprendžiama atskirai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją

„Atsižvelgdamas į islamistų judėjimo „Hamas“ tęsiamas teroristines pastangas, gynybos ministras Avigdoras Liebermanas, pasitaręs su kariuomenės štabo viršininku, nusprendė iki sekmadienio uždaryti Kerem Šalomą degalų ir dujų siuntoms“, – sakoma pranešime.

Gazos Ruožą kontroliuojantis „Hamas“, nuo 2008 metų jau triskart kariavęs su Izraeliu, pasmerkė šį žingsnį.

Islamistai pareiškė, kad praeitą savaitę įvestas prekių judėjimo suvaržymas prilygsta „nusikaltimui žmoniškumui“.

Gazos Ruožo palestiniečiai laiko padegamųjų priemonių leidimą į Izraelį laiko teisėtu pasipriešinimu, nukreiptu prieš ilgiau kaip dešimtmetį žydų valstybės vykdomą anklavo blokadą.

Uždaryta perėja yra vienintelė, praleidžiantis prekes iš Izraelio į Gazos Ruožą. Kita, Erezo perėja, yra skirta žmonėms.

Vienintelė kita perėja yra prie anklavo sienos su Egiptu. Pastaraisiais metais ji dažniausiai būdavo uždaryta, bet nuo gegužės vidurio Egiptas ją atidarė.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Egiptas ketina uždaryti Rafacho perėją, bet ši informacija nebuvo patvirtinta.

Izraeliečių tarnybos sako, kad šimtai padegamųjų aitvarų ir balionų, leidžiamų iš anklavos kitapus apsauginės tvoros pasienyje, padarė didelės žalos aplinkiniams ūkiams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai iš Gazos Ruožo leidžia padegamuosius aitvarus į Izraelio teritoriją

Izraelio ugniagesių tarnybos atstovas sakė, kad šiomis priemonėmis buvo sukelta apie 750 gaisrų ir kad išdegė apie 2,6 tūkst. hektarų. Padaryta žala vertinama milijonais šekelių (šimtais tūkstančių eurų).

Šeštadienį padėtis pasienyje ypač paaštrėjo, įvykus smarkiausiam nuo 2014 metų apsikeitimo ugnimi tarp Izraelio pajėgų ir palestiniečių kovotojų.

Izraelis surengė aviacijos smūgių, iš dalies reaguodamas į jau kelis mėnesius leidžiamus aitvarus su padegamosiomis bombomis, taip pat atsakydamas į besitęsiančius protestus ir susirėmimus Gazos Ruožo pasienyje.

Žydų valstybės pajėgos šeštadienį smogė dešimtims objektų, esą priklausančių anklave veikiantiems kovotojams. Per šias atakas žuvo du palestiniečiai paaugliai.

Tą pačią dieną iš „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos į Izraelį buvo paleista apie 200 raketų ir minosvaidžio sviedinių. Keturi izraeliečiai buvo sužeisti vienai raketai pataikius į namą netoli sienos esančiame pietiniame Sderoto mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius