Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl sekmadieninių Baltarusijos prezidento rinkimų abejonių beveik nekyla

Sekmadienį Baltarusijoje bus surengti prezidento rinkimai ir juos, be jokios abejonės, penktą kartą iš eilės laimės Aleksandras Lukašenka. Dėl ekonomikos nuosmukio jo rėmėjų šį kartą turbūt bus mažiau ir sunku pasakyti ar visas valstybės vadžias tvirtai laikančiam A. Lukašenkai pavyks parodyti įprastą 80 procentų viršijantį rinkėjų palankumą.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltarusijoje jau prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose dėl kurių rezultato nekyla jokių abejonių. Rusų dotacijomis palaikomas Lukašenkos režimas sugebėjo likviduoti bet kokią aktyvesnę opoziciją ir tikisi išlaikyti valdžią, nors tam gali pakišti koją ekonomikos kritimas, susijęs su sankcijomis Rusijai ir bendru žaliavas eksportuojančių šalių nuosmukiu.

„Iš vienos pusės žmonės nepatenkinti kad krito gyvenimo lygis. Pirmą kartą Aleksandras Lukašenka prieš rinkimus nesugebėjo padidinti pajamų lygio, bet kol kas visa tai slopina Ukrainos faktorius. Gyventojai prigąsdinti įvykiais Ukrainoje ir todėl „kovos už permainas“ šūkis – aikštės šūkis, kurį anksčiau propagavo Baltarusijos opozicija dabar neaktualus“, – teigia politologas Aleksandras Klaskovskij. 

Iš esmės A. Lukašenkai dabar rūpi bendras rinkėjų aktyvumas. Pavargę nuo kasdieninės vado retorikos nemaža dalis rinkėjų gali išvis neiti balsuoti ir tada reikės didinti balsuotojų skaičius kitais būdais.

„Galima prognozuoti, kad jo palaikymo lygis, pagal oficialius duomenis bus gana tradicinis, įprastas maždaug 80 procentų rajone. Apie tai neseniai kalbėjo ir pats Aleksandras Lukašenka, sakydamas, kad jei jis bus mažesnis, tai bus nemalonu tokiam charizmatiškam lyderiui“, – priduria A. Klaskovsij.

Dėl Rusijos ir Ukrainos krizės A. Lukašenka ir vėl turi manevruoti tarp Maskvos ir Briuselio. Ir Europa jau siūlo jam nuolaidų. Jei paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas lyderis susilaikys nuo represijų ir klastojimų per rinkimus ir po jų, Minskui gali būti atšauktos dauguma ekonominių ir asmeninių sankcijų. Bet tai bus padaryta tik bandomajam keturių mėnesių laikotarpiui.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius