Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 12 /23:33

Dėl sukeltų potvynių Libijoje žuvo mažiausiai 5 tūkst. žmonių, dar 10 tūkst. dingę

Mažiausiai 5 tūkst. žmonių žuvo, o 10 tūkst. laikomi dingusiais be žinios po to, kai Libijos šiaurės rytuose praūžė audra „Daniel“, kurios metu iškrito tiek daug lietaus, kad sugriuvo dvi užtvankos ir vanduo plūstelėjo į jau užlietas teritorijas.
Potvynio Libijoje padariniai
Potvynio Libijoje padariniai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Potvynis Libija

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos delegacijos Libijoje vadovas Tameris Ramadanas antradienį Ženevoje (Šveicarija) žurnalistams surengtame brifinge nurodė dingusių žmonių skaičių. „Žuvusiųjų skaičius yra didžiulis“, – sakė jis.

Manoma, kad žuvo mažiausiai 5300 žmonių, antradienį pranešė Libijos rytų vyriausybės Vidaus reikalų ministerija, pranešė valstybinė žiniasklaida LANA. CNN negalėjo nepriklausomai patikrinti žuvusiųjų ar dingusiųjų be žinios skaičiaus.

Iš žuvusiųjų mažiausiai 145 buvo egiptiečiai, antradienį pranešė Libijos šiaurės rytinio Tobruko miesto pareigūnai.

Rytiniame Dernos mieste, kuris patyrė didžiausius sugriovimus, dingo net 6 000 žmonių, Libijos rytinės administracijos sveikatos apsaugos ministras Othmanas Abduljalilas sakė Libijos televizijai „Almasar TV“. Pirmadienį apžiūrėdamas miestą jis pavadino padėtį „katastrofiška“.

VIDEO: Libiją užpylė pražūtingi potvyniai: manoma, kad žuvo 2000 žmonių

Pasak valdžios institucijų, manoma, kad mieste buvo nuplauti ištisi rajonai.

Dernos ligoninės nebeveikia, o morgai pilni, sakė Greitosios pagalbos ir greitosios pagalbos tarnybos atstovas Osama Aly.

Mirusiųjų kūnai palikti prie morgų ant šaligatvių, sakė jis CNN.

„Nėra pirmųjų pagalbos tarnybų. Žmonės šiuo metu dirba, kad surinktų pūvančius kūnus“, – sakė šiuo metu Dernoje savanoriškai dirbantis gydytojas Anas Barghathy.

Lietus, kuris užklupo kelis Libijos šiaurės rytuose esančius miestus, kilo dėl labai stiprios žemo slėgio sistemos, kuri praėjusią savaitę sukėlė katastrofiškus potvynius Graikijoje ir persikėlė į Viduržemio jūros regioną, o vėliau virto į atogrąžų cikloną panašiu ciklonu, vadinamu medikanu.

Mirtina audra kilo beprecedenčių klimato katastrofų ir rekordinių ekstremalių orų – nuo niokojančių miškų gaisrų iki alinančio karščio – metais.

Klimato kaitos padariniai

Tuo metu, kai vandenynų temperatūra visame pasaulyje dėl planetą šildančios taršos sparčiai kyla, Viduržemio jūros temperatūra yra gerokai aukštesnė už vidutinę, o tai, mokslininkų teigimu, paskatino smarkias liūtis.

„Šiltesnis vanduo ne tik skatina šias audras, kalbant apie kritulių intensyvumą, bet ir daro jas žiauresnes“, – Mokslo žiniasklaidos centrui sakė Vokietijos Leipcigo universiteto klimatologas ir meteorologas Karstenas Hausteinas.

Libijos pažeidžiamumą ekstremalių orų atžvilgiu didina ilgametis politinis konfliktas, per kurį jau dešimtmetį vyksta dviejų konkuruojančių administracijų kova dėl valdžios.

Jungtinių Tautų remiama Nacionalinės vienybės vyriausybė, kuriai vadovauja Abdulhamidas Dbeibeh, yra įsikūrusi Tripolyje, Libijos šiaurės vakaruose, o jos rytinę varžovę kontroliuoja vadas Chalifa Haftaras ir jo vadovaujama Libijos nacionalinė armija (LNA), kurie remia rytinėje dalyje įsikūrusį parlamentą, kuriam vadovauja Osama Hamadas.

Derną, esančią maždaug už 300 km į rytus nuo Bengazio, kontroliuoja Haftaras ir jo rytinė administracija.

Sudėtinga šalies politika „kelia iššūkių rengiant informavimo apie riziką ir pavojaus vertinimo strategijas, koordinuojant gelbėjimo operacijas, taip pat gali kilti sunkumų prižiūrint svarbią infrastruktūrą, pavyzdžiui, užtvankas“, – Mokslo žiniasklaidos centrui sakė Atvirojo universiteto Aplinkos sistemų lektorė Leslie Mabon.

Užtvankų griūtis

Antradienį valdžios institucijos pranešė, kad dėl dviejų užtvankų griūties, dėl kurios vanduo plūstelėjo į Derną, padaryta katastrofiška žala.

„Buvo sugriauti trys tiltai. Tekantis vanduo nunešė ištisus kvartalus ir galiausiai nusinešė juos į jūrą“, – sakė LNA atstovas Ahmedas Mismari.

Slėniuose esančius namus nuplovė stiprios purvo srovės, nešdamos transporto priemones ir nuolaužas, sakė Skubios pagalbos ir greitosios pagalbos tarnybos atstovas Osama Aly.

Mieste neveikia telefono ryšys, o tai apsunkina gelbėjimo darbus, nes dėl didelių sugriovimų darbuotojai negali patekti į Derną, CNN sakė Osama Aly.

Osama Aly sakė, kad valdžios institucijos nenumatė tokio masto nelaimės.

„Nebuvo gerai ištirtos oro sąlygos, jūros vandens lygis ir kritulių kiekis [nebuvo ištirti], vėjo greitis, nebuvo evakuotos šeimos, kurios galėjo būti audros kelyje ir slėniuose“, – sakė jis.

„Libija nebuvo pasirengusi tokiai katastrofai. Anksčiau ji nebuvo mačiusi tokio lygio katastrofos. Pripažįstame, kad buvo trūkumų, nors su tokio lygio katastrofa susiduriame pirmą kartą“, – kanalui „Al Hurra“ sakė Osama Aly.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius