Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys Japonijos parlamentarų apsilankė prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje

Dešimtys Japonijos parlamentarų antradienį apsilankė prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje, kurią kaimynės Kinija ir Pietų Korėja laiko Tokijo militaristinės praeities simboliu.
Japonijos parlamentarai apsilankė prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje
Japonijos parlamentarai apsilankė prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras Shinzo Abe šįkart nenusiuntė šventyklai aukos, kaip buvo daręs praeityje, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šventyklos pareigūnas.

Apsilankiusių parlamentarų grupėje ministrų nebuvo, sakė aukštųjų parlamento rūmų pareigūnas.

Pasak jo, iš viso dalyvavo 61 parlamentaras, daugiausia – iš Sh.Abe konservatyvios Liberalų demokratų partijos, o dar 76 deputatų atsiuntė savo atstovus.

Jasukunio šventykloje pagerbiami visi karuose žuvę japonai, tarp jų – kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, nuteisti už sunkius nusikaltimus po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare.

Prie minėto komplekso veikiančiame muziejuje Japonija taip pat vaizduojama kaip nuvilta Azijos išvaduotoja ir karo auka.

Pekinas ir Seulas mano, kad ši šventovė simbolizuoja Japonijos nenorą reikšti atgailą dėl savo agresijos praėjusio amžiaus pirmojoje pusėje.

Šią vietą dešimtmečius kritikuoja šalys, pirmojoje XX amžiaus pusėje nukentėjusios nuo Japonijos kolonializmo ir agresijos.

Spalio mėnesį Sh. Abe šventyklai nusiuntė ritualinę dovaną, bet joje neapsilankė. Tai laikoma bandymu kiek įmanoma sumažinti kaimyninių šalių protestus dėl tokių žingsnių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe

Minėta parlamentarų grupė savo metinį rudeninį apsilankymą šventykloje atidėjo iki šio antradienio, nes spalį turėjo daug darbo dėl visuotinių rinkimų kampanijų.

Grupės vadovas, buvęs aukštųjų parlamento rūmų narys Hidehisa Otsuji, turėdamas omenyje įtampą dėl Šiaurės Korėjos, sakė pasimeldęs, kad daugiau niekas nepatektų tarp šioje šventykloje pagerbiamų žmonių.

Sh.Abe ir kiti nacionalistai sako, kad Jasukunio šventykla tėra vieta, kurioje pagerbiami kritę kariai, ir lygina ją su Arlingtono nacionalinėmis kapinėmis Jungtinėse Valstijose.

Apsilankymas buvo surengtas didėjant įtampai dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketinės programų, Pchenjanui praėjusią savaitę išbandžius dar vieną balistinę raketą, kuri nukrito Japonijos jūroje.

Sh.Abe Jasukunio šventykloje apsilankė 2013-ųjų gruodį, paminėdamas savo pirmuosius metus valdžioje. Tai papiktino Pekiną ir Seulą, ir pelnė artimo sąjungininko Vašingtono diplomatinį priekaištą. Tąsyk Jungtinės Valstijos sakė esančios nusivylusios tokiu veiksmu.

Vėliau premjeras šventykloje nesilankė, tik nusiųsdavo ritualines dovanas.

Sh.Abe ir kiti nacionalistai sako, kad Jasukunio šventykla tėra vieta, kurioje pagerbiami kritę kariai, ir lygina ją su Arlingtono nacionalinėmis kapinėmis Jungtinėse Valstijose.

Tokijas taip pat siekia šiltesnių santykių su Kinija ir Pietų Korėja – svarbiomis šalimis reaguojant į neprognozuojamą Šiaurės Korėjos režimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius