Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias NATO 2015 metų iššūkis – ypatingos greitojo reagavimo pajėgos

Šiemet NATO prioritetu taps Europa, rašo „The New York Times“. Anot leidinio, didžiausias dėmesys bus sutelktas sukurti naujas greitojo reagavimo pajėgas, kurios bus skirtos sustabdyti Rusiją.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekspertai spėja, kad Aljanso šalys daug diskutuos, kas mokės už greitojo reagavimo pajėgas. Jas sukurti įsakė JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti NATO lyderiai. Jos bus skirtos sustiprinti šalių, kurios jaučia grėsmę ir baiminasi Rusijos prezidento Vladimiro Putino ambicijų, gynybą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas naująsias pajėgas pavadino pačiu didžiausiu kolektyvinės gynybos sustiprinimu nuo Šaltojo karo pabaigos.

Didžiausiu iššūkiu NATO 2015-aisiais taps stabilumo Europoje ir savo narių saugumo užtikrinimas.

„Didžiausiu iššūkiu NATO 2015-aisiais taps stabilumo Europoje ir savo narių saugumo užtikrinimas“, – teigia George`o Washingtono universiteto profesorius Michaelas Brownas.

Jis pabrėžė, kad per daug metų Rusija sukūrė naujų, netradicinių taktikų, kurios reikalauja netradicinio atsako.

Lenkijos tarptautinių santykių instituto profesorius Marcinas Terlikowskis teigia, kad labai svarbu, kokios tos naujosios pajėgos bus, kur jos bus sutelktos ir kaip vadovaujamos. „Dar įdomu, kas jas finansuos“, – pridūrė jis.

Vieni ekspertai sako, kad didžiąją dalį pajėgų kūrimui išleis JAV, kiti tvirtina, kad projektą padengs turtingiausia NATO narė Europoje – Vokietija.

Tikimasi, kad šiemet bus priimtas sprendimas pratęsti JAV ir sąjungininkų sausumos  pajėgų rotaciją.

Šiais metais NATO turėtų apsispręsti dėl degalų ir ginklų saugyklų Aljanso šalyse, esančiose arčiausiai Rusijos.

Nuo sausio 1 dienos Italija tapo vadovaujanti NATO oro policijos misijos Baltijos valstybėse šalimi. 37-oje NATO oro policijos misijos rotacijoje dalyvausiantys ir pirmą kartą į šią misiją atvykę Italijos kariai Šiauliuose dislokavo keturis naikintuvus „Eurofighter Typhoons“.

Šiais metais NATO turėtų apsispręsti dėl degalų ir ginklų saugyklų Aljanso šalyse, esančiose arčiausiai Rusijos. Šiais resursais naudotųsi greitojo reagavimo pajėgos.

Šiuo metu jau žinoma, kad tai bus sausumos pajėgos, kurias sudarys keli tūkstančiai karių iš Vokietijos, Norvegijos ir Nyderlandų.

Dar vienas J.Stoltenbergo laukiantis iššūkis šiemet – pamėginti įtikinti Aljanso narius padidinti lėšas gynybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius