Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 31 /20:32

Dilma Rousseff pašalinta iš Brazilijos prezidentės pareigų

Brazilijos senatoriai po emocingų debatų maratono trečiadienį nubalsavo už Dilmos Rousseff pašalinimą iš prezidentės posto – apkaltos būdu iš su diktatūra kovojusios buvusios partizanės, tačiau nesėkmingos prezidentės atimtos šalies vadovės pareigos.
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis balsavimas užbaigė 13 metų trukusį kairiųjų valdymą šalyje, kuri yra didžiausia Lotynų Amerikos ekonomika, rašo naujienų agentūra AFP.

Brazilijos pirmoji prezidentė moteris kaltinama tuo, kad 2014 metais neteisėtai naudojo valstybės paskolas biudžeto deficitui nuslėpti, siekdama užmaskuoti šalies problemas jai ritantis į didžiausią per kelis dešimtmečius recesiją. D.Rousseff, ragindama ją išteisinti, pirmadienį tvirtino, kad jos priešai vykdo „valstybės perversmą“.

Visgi už D.Rousseff pašalinimą balsavo 61 senatorius, prieš – 20. Tam, kad ji būtų pašalinta, reikėjo mažiausiai dviejų trečdalių – 54 iš 81 – balsų. D.Rousseff iš posto turės pasitraukti nedelsdama.

Šūksniai – ir džiaugsmo ir nusivylimo – nuvilnijo apvalioje Senato salėje, kai ekrane buvo paskelbti elektroninio balsavimo rezultatai.

Impičmento siekę senatoriai užgiedojo valstybės himną, kai kurie mojavo Brazilijos vėliavomis, o D.Rousseff šalininkai stūksojo akmeniniais veidais.

„Aš nesiesiu savo vardo su šia nešlove“, – vienas senatorius laikė plakatą su tokiu užrašu.

Brazilijos pirmoji prezidentė moteris kaltinama tuo, kad 2014 metais neteisėtai naudojo valstybės paskolas biudžeto deficitui nuslėpti.

Pirmoji moteris, tapusi Brazilijos prezidente, yra prezidento rūmuose Brazilijos sostinės pakraštyje. Ji turėtų kiek vėliau padaryti pareiškimą.

Jos viceprezidentas, Michelis Temeras, tapęs jos politiniu priešu, bus prisaikdintas prezidentu apie 16 val. vietos (22 val. Grinvičo) laiku, nurodė Senato pirmininkas.

75 metų M.Temeras dar gegužę laikinai perėmė prezidento įgaliojimus, kai Senatas nubalsavo už D.Rousseff suspendavimą, ir iškart paskyrė naują vyriausybę, turinčią sukti šalies vairą į dešinę po 13 metų trukusio kairiųjų valdymo.

Prezidentė sakė, kad apkalta jai reikštų „politinį mirties nuosprendį“, nes tokiu atveju jai būtų uždrausta aštuonerius metus dalyvauti politikoje.​

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius