Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dingo A.Miškino močiutė, pasakojusi apie anūko iš V.Putino gautą apdovanojimą

„Bellingcat“ tyrėjams paskelbus, kad greitu metu bus atskleista Skripalių apnuodijimu įtariamo Aleksandro Miškino tapatybė, dingo jo močiutė. Ji kaimo gyventojams pasakojo apie apdovanojimą, kurį anūkui įteikė Rusijos prezidentas, rašo „The Telegraph“.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga / Solsberio policijos nuotr.

„Bellingcat“ antradienį paskelbė, kad Skripalių apnuodijimu įtariamas karo gydytojas A.Miškinas, dirbantis Rusijos karinės žvalgybos tarnyboje (GRU), yra kilęs iš Loigės kaimo Archangelsko srityje.

Dieną prieš tyrėjai pranešė, kad anksčiau identifikuotas kaip Aleksandras Petrovas, įtariamasis iš tikrųjų yra A.Miškinas.

Į kaimą nuvykęs „The Insider“ žurnalistas kalbėjosi su A.Miškino močiutei artimais asmenimis: jie patvirtino GRU agento tapatybę ir teigė, kad močiutė turi nuotrauką, kurioje užfiksuota, kaip prezidentas Vladimiras Putinas A.Miškinui 2014 metais įteikė Rusijos didvyrio apdovanojimą.

VIDEO: Paaiškėjo antrasis Skripalių apnuodijimo įtariamasis – GRU gydytojas Aleksandras Miškinas

Pasak Loigės gyventojų, šis apdovanojimas įteiktas arba už dalyvavimą Krymo okupacijoje, arba už pagalbą 2014 metais iš Ukrainos pabėgti nuverstam jos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skripalių nuodijimu įtariamam A.Petrovui-Miškinui V.Putinas 2014 m. įteikė didvyrio medalį

Loigės gyventojai „The Telegraph“ teigė, kad į dešimtąją dešimtį įkopusi Nina Miškina pradingo po to, kai tyrėjai pranešė, jog greitu metu paskelbs tikrąją A.Miškino tapatybę.

Kartu su A.Miškinu į Jungtinę Karalystę keliavo Romano Boširovo pasą turintis rusas, kurį tyrėjai indentifikavo kaip GRU pulkininką Anatolijų Čepigą.

„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje) ir Aleksandras Petrovas
„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje) ir Aleksandras Petrovas

Agentai, apsimetantys turistais

Buvęs dvigubas šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londonas kaltina Rusijos vyriausybę mėginus nužudyti S.Skripalį dėl jo tebevykdomo bendradarbiavimo su Europos žvalgybos tarnybomis. Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Po to, kai JK paskelbė netikras įtariamųjų tapatybes, tuomet dar A.Petrovu ir R.Boširovu pristatydavę rusai tikino į Angliją vykę turizmo tikslais – esą norėjo išvysti Solsberio katedrą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greito Skripalių nuodytojų atpažinimo versijos: nesistengė dėl priedangos, duomenis nutekino FST?

„Bellingcat“ rašo, kad karo gydytojo įtraukimas į operaciją sufleruoja, jog jos tikslas nebuvo informacijos rinkimas ar įprastas šnipinėjimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Solsberio katedra, kurią neva taip norėjo išvysti įtariami GRU agentai

Tyrėjai tikina susisiekę su įvairiais šaltiniais, išmanančiais, kodėl tokios operacijose reikalingas karo gydytojas.

Vieni tikino, kad GRU garsėja „gerosiomis praktikomis“ suburti daug funkcijų atlikti galinčias ir įvairių įgūdžių turinčias komandas. Kiti teigė, kad gydytojas tiesiog būtinas komandai, kurios užduotis – nunuodyti asmenį.

Esą tai reikalinga arba siekiant tinkamai panaudoti cheminę medžiagą, arba apsaugoti komandos narius nuo atsitiktinio apsinuodijimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius