2017 01 16 /09:26

Donaldas Trumpas: NATO yra pasenusi, bet svarbi organizacija

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad NATO yra pasenusi organizacija. Nors jis teigė, kad Aljansas jam yra svarbus, milijardierius priminė, kad tik penkios šalys moka tiek, kiek turėtų.
Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudos konferencija
Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudos konferencija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Duodamas bendrą interviu Vokietijos ir britų žurnalistams, respublikonas taip pat kritikavo Vokietijos kanclerę Angelą Merkel dėl vykdomos migracijos politikos ir gyrė vadinamąjį „Brexit“.

Interviu su Vokietijos laikraščio „Bild“ ir britų dienraščio „Times of London“ žurnalistais D.Trumpas teigė, kad NATO turi problemų, nes buvo sukurtas prieš daug metų ir tuo metu nieko nekalbėta apie terorizmą. Jis pridūrė, kad iš Amerikos laukiama, kad ji saugotų šalis, kurios nemoka tiek, kiek derėtų, o tai yra nesąžiningas elgesys su JAV.

Vis dėlto postą šią savaitę oficialiai perimsiantis milijardierius tikino, kad NATO jam yra labai svarbi. Kalbėdamas apie Rusiją, jis sakė, kad su Vladimiru Putinu bandys tartis dėl branduolinių ginklų arsenalo mažinimo, o mainais už tai Maskvai galėtų būtų atšauktos sankcijos.

Duodamas interviu D.Trumpas taip pat sakė, kad Vokietijos kanclerė A.Merkel padarė katastrofišką klaidą, leisdama į šalį atvykti dokumentų neturintiems migrantams. Tačiau jis pridūrė gerbiantis A.Merkel ir sakė, kad būtent Vokietija yra pagrindinis Europos Sąjungos variklis.

„Manau, ji padarė vieną išties katastrofinę klaidą – nusprendė priimti visus tuos nelegalus, na žinote, visus tuos žmones, iš kur jie beatvykę. Beje, niekas net nežino, iš kur jie“, – sakė D.Trumpas.

Išrinktasis JAV prezidentas taip pat gyrė Jungtinės Karalystės sprendimą trauktis iš Europos Sąjungos ir teigė manantis, kad tokiu pavyzdžiu paseks ir kitos šalys.

„Ketiname labai sunkiai dirbti, kad tai būtų padaryta greitai ir tinkamai“, – sakė D,Trumpas ir patvirtino, kad tuojau po savo inauguracijos sausio 20 dieną jis ketina susitikti su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May.

Didžioji Britanija teigia ekonomiškai konkuruosianti su ES, jei jai nepavyks tuo pačiu metu gauti prieigos prie bendrosios Europos rinkos ir kontroliuoti imigracijos. Britų žiniasklaida perspėja, kad tai reikštų vadinamąjį „kietą Brexit“.

Ateityje „kitos šalys pasitrauks“ iš Europos Sąjungos, prognozavo D.Trumpas, teigdamas, jog taip nutiks daugiausia dėl spaudimo, kurį blokas patiria smarkiai išaugus imigrantų ir pabėgėlių srautui.

„Jei jos nebūtų verčiamos įsileisti visų pabėgėlių, tiek daug jų, su visomis iš to išplaukiančiomis problemomis, manau, jūs neturėtumėte ir „Brexit“. Tai buvo paskutinis lašas“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius