Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Donaldas Trumpas nori privatizuoti JAV pajėgas Afganistane

JAV prezidentas Donaldas Trumpas svarsto galimybę pakeisti amerikiečių pajėgas Afganistane privačiais samdiniais. Tai atskleidė idėjos autorius, skandalingos istorijos kontraktininkų bendrovės „Blackwater“, kuri dabar vadinasi „Academi:, įkūrėjas Erikas Prince'as, rašo „The Times“.
JAV kariai Afganistane
JAV kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

E.Prince'o, kuris yra artimas D.Trumpui, teigimu, JAV prezidentas iki šiol gailisi, kad pernai, kai Pentagonas vertino veiksmų Afganistane strategiją, nepriėmė sprendimo „privatizuoti šį karą“.

Verslininkas pareiškė, kad D.Trumpui pasielgti ryžtingiau praėjusių metų vasarą sutrukdė neonacių eitynės Šarlotsvilio mieste. Esą dėl JAV kilusio didžiulio skandalo prezidentas negalėjo nepriimti savo generolų rekomendacijos pasiųsti daugiau karių į Afganistaną.

„Prezidentas dėl to (įvykių Šarlotsvilyje, – red.) kažkodėl sulaukė politinių smūgų ir turėjo susilaikyti. Bet netrukus po to pasakė, kad privalėjo skelbti apie permainas“, – tvirtino E.Prince'as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Erikas Prince'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Erikas Prince'as

Jis esą prieš tris savaites sužinojo, kad D.Trumpas grįžo prie idėjos pakeisti JAV karius Afganistane samdiniais. Kaip tik pasikeitė JAV pajėgų Afganistane vadas – generolą Johną Nicholsoną pakeitė generolas Scottas Milleris.

Pastarasis yra specialiųjų operacijų veteranas, o būtent tokiomis operacijomis paremta E.Prince'o idėja.

„Jis (S.Milleris, – red.) nėra tradicinis vyrukas. Esu tikras, kad jį ten pasiuntė su mandatu įvykdyti permainų“, – tvirtino E.Prince'as.

Paga verslininko planą 15 tūkst. JAV karių būtų išvesti iš Afganistano, o juos pakeistų 8 tūkst. kontraktininkų. Pastariesiems padėtų Afganistano pajėgos ir „privatizuota“ aviacija.

E.Prince'o tikinimu, JAV taip kasmet sutaupytų 70 mlrd. dolerių, reguliariai skiriamų operacijoms šioje šalyje.

„Išsekimas toks didelis, kad mes tiesiog pabandysime susiderėti su Talibanu ir pasitraukti. O jei taip bus, ant JAV ambasados Kabule stogo atsiras sraigtasparnių – taip, kaip Saugone 1975 metais“, – teigė E.Prince'as.

Omenyje jis turėjo JAV karių ir amerikiečiams padėjusių vietnamiečių evakuaciją sraigtasparniais iš Saigono pačioje Vietnamo karo pabaigoje.

JAV valstybės departamentas skelbia, kad iš Pietų Vietnamo anuomet buvo sėkmingai išgabenta 90 tūkst. žmonių.

„Scanpix“/AP nuotr./Vietnamiečiai lipa per JAV ambasados tvorą, norėdami patekti į evakuaciją vykdančius sraigtasparnius
„Scanpix“/AP nuotr./Vietnamiečiai lipa per JAV ambasados tvorą, norėdami patekti į evakuaciją vykdančius sraigtasparnius

Visgi taip pat teigiama, kad JAV ambasadoje diplomatai paliko sąrašų su Centrinės žvalgybos valdybos informatorių pavardėmis, o juos komunistai sistematiškai išžudė.

JAV atstovai šią vasarą Katarą surengė pirmąsias tiesiogines derybas su Talibano sukilėliais. E.Prince'as atskleidė, kad pokalbiai vyksta su skirtingomis talibų grupuotėmis – diskusijos esą viltingos, bet jos reiškia, kad pasiekti taiką Afganistane bus labai sunku.

Kompanija „Blackwater“ anksčiau aktyviai veikė Afganistane ir Irake. Šioje šalyje kontraktininkai liūdnai išgarsėjo 2007-aisiais, kai Bagdado centre nušovė 17 civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius