-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: keturios pagrindinės išvados

Singapūre JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas pasirašė deklaraciją, kuria Valstijos įsipareigojo Pchenjanui suteikti saugumo garantijas, o šis, savo ruožtu, visiškai atsisakyti branduolinių ginklų. Be to, D.Trumpas paskelbė nutraukiantis bendras Vašingtono ir Seulo karines pratybas, tačiau pažadėjo kol kas neatšaukti sankcijų.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas susitikimą su Kim Jong Unu vadina itin sėkmingu, jam sveikinimų negailėjo ir tokios šalys kaip Kinija ar Pietų Korėja.

Ką tokio svarbaus sutarė JAV ir Šiaurės Korėjos vadovai?

1. Branduolinis nusiginklavimas

Po susitikimo vykusios spaudos konferencijos metu D.Trumpas patvirtino, kad JAV įsipareigojo Šiaurės Korėjai suteikti saugumo garantijas, o Pchenjanas patvirtino pasiryžimą siekti visiško branduolinių ginklų atsisakymo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas

Vis dėlto abiejų šalių lyderių pasirašytoje deklaracijoje nenurodoma, kokias tiksliai garantijas Pchenjanui suteiks Valstijos, be to, nepaaiškinama, kokiu būdu JAV ketina užtikrinti, kad korėjiečiai laikysis savo pažadų.

To nepaaiškino ir pats D.Trumpas. „Ar gali ką nors užtikrinti? Nieko neįmanoma užtikrinti“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų vadovas taip pat tikino, kad Šiaurės Korėja „jau naikina pagrindinius balistinių raketų kompleksus“.

Vis dėlto ši detalė nebuvo įtraukta į bendrą deklaraciją: prezidento teigimu, dėl jos buvo susitarta jau po to, kai dokumentas buvo sukurtas.

Apskritai D.Trumpas teisinosi, esą visišką branduolinių ginklų atsisakymą užtikrinantys mechanizmai nebuvo aptarti ir nustatyti dėl laiko trūkumo.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

2. Nutraukiamos karinės pratybos

Dar prieš derybas analitikai kalbėjo, kad vienas pagrindinių Pchenjano tikslų – atšauktos bendros JAV ir Pietų Korėjos pratybos, reguliariai vykstančios Korėjos pusiasalyje.

Panašu, kad Kim Jong Unas sugebėjo įtikinti daugiau nei dvigubai vyresnį varžovą – D.Trumpas paskelbė jas nutraukiantis.

D.Trumpas: „Mes rengėme pratybas ilgą laiką, dirbome su Pietų Korėja. Mes vadiname jas (pratybas – red.) karo žaidimais. Jie yra neįtikėtinai brangūs. Pietų Korėja prisideda, bet ne 100 proc.“

„Mes rengėme pratybas ilgą laiką, dirbome su Pietų Korėja. Mes vadiname jas (pratybas – red.) karo žaidimais. Jie yra neįtikėtinai brangūs. Pietų Korėja prisideda, bet ne 100 proc.

Mes turime kalbėti su daugybe šalių apie tai, kad su mumis būtų elgiamasi teisingai. Karo žaidimai yra labai brangūs, už didžiąją dalį jų mokame mes“, – kalbėjo JAV prezidentas, pavadinęs karines pratybas „brangiomis“ ir „provokuojančiomis“.

3. Sankcijos kol kas neatšaukiamos

D.Trumpas pareiškė kol kas neatšaukiantis Šiaurės Korėjai skirtų sankcijų.

„Sankcijos bus atšauktos tuomet, kai būsime tikri, kad branduolinės galvutės nebėra faktorius“, – spaudos konferencijos metu teigė Baltųjų rūmų vadovas.

„Iš tiesų laukiu, kol galėsime jas atšaukti“, – pridūrė jis ir pasakė, kad tai bus padaryta tik tuomet, kai nebekils abejonių dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo.

4. Aptarė žmogaus teisių pažeidimus

D.Trumpas teigė su Kim Jong Unu aptaręs žmogaus teisių pažeidimus Šiaurės Korėjoje ir pridūrė, kad apie tai bus kalbama ir ateityje.

„Mes apie tai kalbėjome šiandien, gana stipriai.... Mes kažką dėl to darysime“, – pridūrė jis.

VIDEO: Donaldas Trumpas prieš Kim Jong Uną: kas ką?

Paklaustas, ar nesijaučia išdavęs priverstinio darbo stovyklose įkalintų tūkstančių asmenų, kadangi susitikdamas su Kim Jong Unu jis žiauriam režimui suteikė legitimumo, D.Trumpas neprarado progos pasigirti.

„Ne, manau, kad jiems padėjau. Manau, kad šiandien jie yra vieni didžiausių nugalėtojų“, – atsakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius