Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 08 /12:45

Donbase susprogdintas vienas nuožmiausių separatistų vadeivų Michailas Tolstychas-Givis

Rytų Ukrainoje per ataką mirė vienas iš vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) vadeivų Michailas Tolstychas, pravarde Givis. Informaciją apie jo mirtį patvirtino DLR Gynybos ministerija, rašo naujienų agentūra TASS.
Teroristas Givi (Michailas Tolstych)
Michailas Tolstychas-Givis / Youtube.com stopkadras
Temos: 2 Ukraina Rusija

Susprogdintas savo kabinete?

Rbc.ru rašo, kad Givis mirė sprogimo metu, kai buvo detonuoti sprogmenys.

Daugiau detalių apie incidento aplinkybes nepranešama. Kai kurie šaltiniai skelbia, kad bomba buvo susprogdinta Givio kabinete.

Gazeta.ru rašo, kad į Givio kabinetą, kuris yra jo vadovauto dalinio štabe, pataikė iš reaktyvinio ugniasvaidžio paleistas sprogmuo. Po galingo sprogimo kilo gaisras. Gaisrą numalšinus griuvėsiuose buvo aptikti separatisto palaikai.

„Šiandien 6 val. 12 min. (vietos ir Lietuvos) laiku per teroristinį aktą žuvo DLR didvyris, bataliono „Somalis“ vadas pulkininkas Michailas Tolstychas, žinomas kaip „Givis“, – žurnalistams sakė separatistų gynybos ministerijos atstovas.

Jis pareiškė, kad šis išpuolis yra „Ukrainos jėgos struktūrų pradėto teroristinio karo prieš Donbaso gyventojus tęsinys“. Tačiau kiti šaltiniai teigia, kad gali būti tiriama ir keršto Giviui versija. Jis turėjo daug priešų ne tik tarp ukrainiečių, bet ir tarp separatistų.

Žudikai turėjo gana arti prieiti prie štabo, kuriame buvo įsikūręs Givis, nes iš pėstininkų reaktyvinio ugniasvaidžio paleistas sprogmuo lekia ne daugiau nei 200 metrų.

Vienas separatistų teisėsaugos organų šaltinis nurodė, kad M.Tolstychas žuvo driokstelėjus sprogimui jo biure.

„M.Tolstychas kabinete Donecko priemiestyje driokstelėjo sprogimas ir prasidėjo gaisras. Givis tuo metu buvo darbo vietoje“, – šaltinis sakė „Interfax“.

Pasak jo, šis išpuolis galėjo būti organizuotas dėl M.Tolstycho „aktyvaus dalyvavimo ginant Donecką per pastarąjį padėties paaštrėjimą“.

„Jis pastarosiomis dienomis su savo batalionu gynė Donecką, dalyvavo susirėmimuose prie Avdijivkos“, – aiškino „Interfax“ pašnekovas.

VIDEO: Sprogimo vietoje

Pastarosiomis dienomis buvo paskelbta, kad „Givis“ buvo sužeistas per susirėmimus pagrindinės separatistų tvirtovės – Donecko miesto – pramonės zonoje.

„Givis buvo lengvai sužeistas į koją. Skeveldra tik grybštelėjo, jokių gyvybiškai svarbių organų nekliudė, judėjimo funkcijos nepaveikė“, – praeitą šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas separatistų šaltinis. Pasak jo, bataliono vadas atsisakė gultis į ligoninę ir iškart grįžo į savo dalinį.

Be to, tą pačią dieną separatistų kontroliuojamame Luhansko mieste per automobilio sprogdinimą žuvo vietos milicijos aukšto rango pareigūnas Olegas Anaščenka. Kovotojai dėl to incidento irgi kaltino Kijevo vyriausybės pajėgų „diversantus“.

Nekentė Ukrainos, dievino Rusiją

Givis vadovavo „Somalio“ batalionui, kurio smogikai pasižymėjo per mūšius dėl Donecko oro uosto.

Praėjusių metų spalio mėnesį Donecke nužudytas ir kitas prorusiškų separatistų vadeiva, kovęsis Donecko oro uoste, – Arsenijus Pavlovas, geriau žinomas Motorolos pravarde.

Givis (kairėje) ir Motorola – DNR teroristų lyderiai žvangino ordinais
Givis (kairėje) ir Motorola

Tokių prorusiškų separatistų žūčių pastaruoju metu Rytų Ukrainoje netrūksta. Nors dėl daugelio nužudymų kaltinami ukrainiečiai, keliamos ir versijos, kad Maskva vieną po kito eliminuoja esą pernelyg nepriklausomais tapusius savo agentus.

Tiesa, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį griežtai atmetė kaltinimus, kad Rusija yra susijusi su Givio nužudymu.

„Absoliučiai, vienareikšmiškai neigiame kaltinimus, kad Rusijos Federacija galbūt susijusi su šiuo išpuoliu. Apie tai negali būti nė kalbos“, – pareiškė D.Peskovas.

Tuo tarpu Ukrainos saugumo tarnybos Jurijus Tanditas sakė, manantis, kad M.Tolstychą galėjo likviduoti „okupantų“ specialiosios tarnybos.

„Akivaizdu, kad suklastota „Novorosija“ (Rusijos palaikoma separatistų autonomija) neturėjo tęsinio, ir tikėtina, kad su tuo susiję žmonės yra šalinami tarnybų. Tačiau tai tik prielaida“, – sakė jis.

M.Tolstychas-Givis, kuris yra gimęs Donecko regione, kovėsi ir Ilovaisko katilu vadintame mūšyje, kur separatistai kartu su pastiprinimu iš Rusijos išžudė daug apsuptų Ukrainos karių.

Separatistų vadeivos vardas nuskambėjo visame pasaulyje, kai prieš porą metų pasirodė vaizdo įrašas, kuriame jis žemino Ukrainos karo belaisvius – talžydamas juos ir peiliu nupjaudamas jų ukrainietiškus antpečius, Givis primygtinai klausė: „Na, pasakyk, kas aš toks.“

Givis yra sakęs, kad iki karo jis dirbęs gamykloje – vairavo dyzelinį krautuvą. 1988–2000 m. tarnavo Ukrainos armijoje. Ten mokomojoje divizijoje gavo tanko vairuotojo kvalifikaciją. Buvęs boksininkas ir futbolininkas.

Prie separatistų jis prisijungė 2014 m. gegužę ir labai tuo didžiavosi, nes aiškino, kad „kovoja už gimtą žemę“, Rusijos Federaciją laikė idealia valstybe. Ir kiekviename žodyje tryško neapykanta Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius