-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05 /2020 02 06

Drama Vašingtone baigta: JAV Senatas išteisino prezidentą Donaldą Trumpą

Trečioji JAV istorijoje prezidento apkaltos byla baigėsi taip, kaip ir pirmosios dvi, – išteisinimu Senate. Respublikonų dauguma apgynė Donaldą Trumpą nuo kaltinimų ir šis gali ramiai tęsti kampaniją – rudenį bus siekiama perrinkimo.
Donaldas Trumpas išteisintas
Donaldas Trumpas išteisintas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pastebi naujienų agentūra AP, tikrai daugiau nei pusė iš 100 Senato narių viešai pripažino, kad D.Trumpas išties neleistinai spaudė Ukrainą imtis tyrimo dėl galimo jo konkurento prezidento rinkimuose Joe Bideno veiklos.

Tačiau pagal JAV konstituciją prezidento nuteisimui reikalinga net dviejų trečdalių dauguma, o kad apkaltos straipsniai nesulauks tiek senatorių paramos, buvo aišku jau seniai.

Už pirmąjį apkaltos straipsnį, kuriuo D.Trumpas kaltintas neteisėtai raginęs užsienio – Ukrainos – vyriausybę kištis į JAV rinkimus, balsavo 48 senatoriai, o prieš – 52 senatoriai.

Už antrąjį, teigiantį, kad prezidentas trukdė Kongresui vykdyti tyrimą, pasisakė 47 senatoriai, o prieš – 53 senatoriai.

Už pirmąjį apkaltos straipsnį, kuriuo D.Trumpas kaltintas neteisėtai raginęs užsienio – Ukrainos – vyriausybę kištis į JAV rinkimus, balsavo 48 senatoriai, o prieš – 52 senatoriai.

Senate dirba 53 respublikonai ir 47 demokratai, tad akivaizdu, kad atsirado ir vienas respublikonų senatorius, balsavęs už pirmąjį iš dviejų apkaltos straipsnių, – 2012 metais prezidento rinkimuose varžęsis Mittas Romney.

Jis prieš balsavimą pareiškė, kad balsuoti kitaip jam neleido „sąžinė ir religiniai įsitikinimai“.

Praėjus keletui minučių po balsavimo Senate ir galutinių rezultatų paskelbimo, D.Trumpas savo „Twitter“ paskyroje pasidalino žurnalo „Time“ viršelio vaizdo įrašu, vaizduojančiu jo kampanijos ženklus ateityje.

Vėliau prezidentas parašė, kad išsamesnį komentarą iš Baltųjų rūmų pateiks ketvirtadienio vidurdienį vietos laiku (19 val. Lietuvos laiku).

„Viešas pareiškimas bus rytoj iš Baltųjų rūmų. Pakalbėsime apie mūsų šalies pergalę prieš apkaltos apgaulę!“ – nurodė D.Trumpas.

Penkis mėnesius trukusi drama

Nors apkaltos proceso baigtis buvo aiški kone nuo pat pradžių, lygiai taip pat buvo galima numanyti, kad demokratai ją inicijuoja tikėdamiesi paveikti rinkėjus, kurie rudenį balsuos dėl naujojo – arba senojo – prezidento.

Drama, prasidėjusi demokratės Nancy Pelosi tvirtovėje – Atstovų Rūmuose – ir pasibaigusi Senate, Mitcho McConnello šventykloje, užtruko beveik penkis mėnesius.

„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Pelosi
„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Pelosi

Daugelio apžvalgininkų teigimu, ji tik dar sykį įrodė, kokia susiskaldžiusi JAV politika. Apklausos beveik visą laiką rodė, kad respublikonų rinkėjai nuo D.Trumpo nenusisuka, o demokratai toliau jo labai nemėgsta.

D.Trumpas dar balsavimo Senate išvakarėse sulaukė dar džiugesnės žinios iš sociologų. Paaiškėjo, kad prezidento darbą teigiamai vertina jau 49 proc. amerikiečių – daugiausia nuo pat jo inauguracijos.

Be to, turbūt dar svarbiau, kad jį vis palankiau vertina nepriklausomi rinkėjai, kurių balsai bus labai svarbūs per prezidento rinkimus rudenį.

Prezidento D.Trumpo darbą teigiamai vertina jau 49 proc. amerikiečių – daugiausia nuo pat jo inauguracijos.

Beje, D.Trumpas prieš balsavimą Kapitolijuje perskaitė metinį pranešimą ir ten tiesiog spinduliavo pasitikėjimu savimi. Žodžio „apkalta“ jis neištarė nė karto.

Pats balsavimas trečiadienio popietę Vašingtono laiku vyko greitai. Pirmininkaujant Aukščiausiojo Teismo pirmininkui Johnui Robertsui, senatoriai vienas po kito kilo į viršų iš savo vietų ir tarė vieną iš dviejų žodžių – „kaltas“ arba „nekaltas“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Senatas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Senatas

Kai kurie centristinių pažiūrų senatoriai, ypač respublikonai, kurių retoriką itin atidžiai stebėjo žiniasklaida ir visuomenė, dieną prieš balsavimą skyrė bandymams paaiškinti rinkėjams, kaip ir kodėl balsuos.

Apkaltos bylą inicijavę demokratai tuo metu turėjo baimintis, ar jų gretose Senate neatsiras tokių, kurie balsuos už D.Trumpo nuteisimą – prezidentui geresnės dovanos turbūt nebūtų.

Tarkime, Dougas Jonesas sieks perrinkimo Alabamos valstijoje, šiaip karštai palaikančioje D.Trumpą, tad jo nuomonės laukta itin nekantriai. Tiesa, šis demokratų senatorius trečiadienio rytą jau paskelbė, kad balsuos už D.Trumpo nušalinimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Dougas Jonesas
„Scanpix“/AP nuotr./Dougas Jonesas

Byla buvo nagrinėjama beveik tris savaites, o ją inicijavę Atstovų Rūmų demokratai, kur jie sudaro daugumą, tikino, kad D.Trumpas piktnaudžiavo įgaliojimais taip, kaip joks kitas JAV prezidentas.

Kaltintojai detaliai pasakojo apie D.Trumpo asmeninio advokato Rudy Giuliani vykdytą „šešėlinę diplomatiją“ ir pastarojo keliones į Ukrainą.

Atstovų Rūmai parengė net 28 tūkst. dokumentų, parengtų pagal 17 liudininkų parodymus.

D.Trumpas per pokalbį su naujuoju Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pernai liepą ir pats paprašė „paslaugos“, o netrukus laikinai sustabdė JAV karinę pagalbą Kijevui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas

Be to, jau prasidėjus tyrimui prezidentas savo Baltųjų Rūmų komandos nariams įsakė nepaklusti Kongreso nurodymams atvykti liudyti. Tokie veiksmai tapo antrojo apkaltos straipsnio pagrindu.

Apkaltos procesas buvo rekordiškai greitas, nors Atstovų Rūmai parengė net 28 tūkst. dokumentų, parengtų pagal 17 liudininkų parodymus.

Demokratai norėjo greitos bylos kelionės į Senatą, o respublikonai – dar skubesnio jos išmetimo į šiukšliadėžę. Pastarieji vienas po kito teigė, kad D.Trumpą turi įvertinti ne Kongresas, o rinkėjai – jau lapkričio 3 dieną.

„Teisybė turi būti svarbi. Tiesa turi būti svarbi. Prezidentas – ne toks, kokie esate jūs. Negalite nė minutę tikėti, kad šis prezidentas pasielgs teisingai.

Jis nepasikeis, ir jūs tai žinote“, – tokie vyriausiojo kaltintojo Adamo Schiffo žodžiai respublikonų nė kiek nesujaudino – išskyrus M.Romney.

Jutos valstijai atstovaujantis senatorius tapo pirmuoju JAV istorijoje senatoriumi, priklausančiu prezidento partijai, bet vis tiek pritarusiu jam pateiktiems kaltinimams.

Pasisakys ketvirtadienį

Reaguodamas į Senato sprendimą, D.Trumpas gana santūriai pranešė, kad ketvirtadienį paskelbs oficialų pareiškimą iš Baltųjų rūmų, norėdamas „aptarti mūsų šalies PERGALĘ apkaltos apgaulėje“.

Vis dėlto akivaizdu, kad jis trykšta džiaugsmu. Kiek anksčiau prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino vaizdo montažu, kuriame vaizduojamas netikras žurnalo „Time“ viršelis, skelbiantis D.Trumpą visos amžinybės prezidentu.

D.Trumpas taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užsipuolė M.Romney.

Nors Baltieji rūmai paskelbė, kad D.Trumpas sulaukė „pilno išteisinimo ir atleidimo“, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi perspėjo, kad prezidentą išteisinę respublikonai „įteisino nebaudžiamumą“.

„Negali būti jokio išteisinimo be teismo, o teismo nebūna be liudytojų, dokumentų ir įrodymų“, – pareiškė demokratų lyderė žemuosiuose Kongreso rūmuose. Išvakarėse ji suplėšė popieriaus lapus su prezidento kalbos tekstu po D.Trumpo metinio pranešimo. Šį vaizdą tiesiogiai transliavo televizija.

„Deja, dėl respublikonų kontroliuojamo Senato konstitucijos išdavystės, atkakliai tvirtindamas, kad jis yra aukščiau įstatymo ir kad panorėjęs jis gali iškraipyti rinkimus, prezidentas lieka nuolatine grėsme Amerikos demokratijai“, – tvirtino N.Pelosi.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad prezidento išteisinimas yra „praktiškai bevertis“, nes respublikonai nesutiko iškviesti liudytojų. Pasak demokratų, tokio atvejo anksčiau nėra buvę per jokį apkaltos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius