-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džiaugsmo salvės į orą: kulkos-paklydėlės dažnai atneša mirtį

Visą pasaulį apskriejo vaizdai, kai Libijos sukilėliai, įžengę į Tripolį, džiaugsmą išreiškė šaudydami į orą. Tačiau specialistai teigia, kad toks džiaugsmo išraiškos būdas yra pavojingas, o dažnai kulkos-paklydėlės netgi nužudo žmones.
Sukilėliai Tripolyje
Sukilėliai Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tripolis Libija

Šaudymas į orą reiškiant triumfą yra pakankamai paplitęs pasaulyje, tai darkart pademonstravo ir įvykiai Tripolyje – sukilėliai nesivaržydami šaudė į orą, skelbia BBC. Tačiau šaudantys žmonės dažniausiai net nepagalvoja, kad kulkos kažkur turi nusileisti. Ir dažnai niekuo dėti žmonės būna sužeidžiami ar netgi žūna.

„Iššovus kulkos ilgą laiką kyla į viršų. Tačiau niekada negali žinoti, kur jos nusileis – visuomet yra tikimybė, kad jos padarys žalos ar netgi kažką užmuš“, – BBC pasakojo balistikos ekspertas Davidas Dysonas.

Tokių atsitikimų būta nemažai. Pavyzdžiui, trys žmonės Filipinuose žuvo nuo paklydusių kulkų švenčiant 2011-ųjų metų sutikimą.

2010 metais jaunavedys Turkijoje nužudė tris giminaičius, ėmęs šaudyti savo paties vestuvėse. Tais pačiais metais Jordanijoje buvo nuspręsta griežčiau kovoti su tokia praktika, kai vieno incidento metu du žmonės žuvo, o dar 13 buvo sužeisti.

2007 metais Irako futbolo komandai Azijos taurėje įveikus Vietnamo rinktinę Bagdade žmonės išėjo į gatves ir nemažai jų džiaugdamiesi šaudė į viršų. Tuo metu trys žmonės žuvo. 1991 metais karo pabaigos šventė Kuveite taip pat baigėsi ne itin taikiai – nuo kulkų paklydėlių žuvo 20 žmonių.

Tai nutinka ne tik Azijoje ar Artimuosiuose Rytuose. Los Andžele atliktas tyrimas parodė, kad nuo 1985 iki 1992 metų net 118 žmonių buvo sužeisti atsitiktinių kulkų, 38 žuvo.

Makedonijoje Vyriausybė netgi buvo išleidusi plakatą, skelbiantį „Kulkos nėra sveikinimo atvirukai – švęskite be ginklų“. 2005 metais Serbijoje prieš Naujųjų metų šventimą valdžia įspėjo piliečius, kad „kiekviena iššauta kulka nusileidžia.“ Kai kuriose JAV valstijose draudžiama šaudyti į viršų.

Tyrimai rodo, kad greitis kulkų, kurios yra iššautos į viršų ir krenta žemyn, yra mažesnis nei tų, kurios buvo ką tik iššautos ir lekia tiesiai, tačiau jo užtenka padaryti didelę žalą.

Dar 1962 metais atlikti tyrimai parodė, kad krentančios kulkos pasiekia 91 metro per sekundę greitį. Dabartiniai tyrimai rodo, kad 61 metrų per sekundę greičio užtenka perverti kaukolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius