Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

E.Macronas ir V.Putinas pasikalbėjo telefonu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per telefoninį pokalbį su Prancūzijos lyderiu Emmanueliu Macronu apkaltino Ukrainą užpuolus Maskvos okupuotą Zaporižios atominę elektrinę ir perspėjo dėl galimos „katastrofos“, penktadienį pranešė Kremlius.
E.Macrono ir V.Putino susitikimas
E.Macrono ir V.Putino susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas „pabrėžė, kad sistemingas Ukrainos kariškių vykdomas Zaporižios atominės elektrinės teritorijos apšaudymas kelia didelio masto katastrofos pavojų“, sakoma Kremliaus pranešime.

Jame priduriama, kad abu lyderiai paragino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) „kuo greičiau“ atlikti elektrinės patikrinimą ir „įvertinti realią situaciją vietoje“.

„Rusijos pusė patvirtino esanti pasirengusi suteikti Agentūros inspektoriams būtiną pagalbą“, – sakoma pareiškime.

Tuo metu Eliziejaus rūmų pranešime sakoma, kad E.Macronas „pakartojo esąs susirūpinęs dėl Zaporižios elektrinėje susidariusios padėties keliamo pavojaus branduolinei saugai ir saugumui“.

Pasak pranešimo, prezidentas pritarė tam, kad TATENA ekspertų misija būtų kuo greičiau išsiųsta į šį objektą Ukrainos ir Jungtinių Tautų sutartomis sąlygomis.

Rusijos prezidentas E.Macroną patikino, kad sutinka su šios misijos išsiuntimu minėtomis sąlygomis, priduriama Prancūzijos prezidentūros pranešime.

Pasak Eliziejaus rūmų, V.Putinas ir E.Macronas „artimiausiomis dienomis dar kartą pasikalbės šia tema po techninių komandų derybų ir prieš dislokuojant misiją“.

Zaporižios branduolinę jėgainę kovą užėmė Rusijos pajėgos, o pastaruoju metu aplink ją vykstantys kovos veiksmai kelia branduolinės nelaimės grėsmę.

Kyjivas penktadienį apkaltino Maskvą planuojant atjungti Zaporižioje elektrinę nuo Ukrainos tinklo.

„Turime informacijos, kad Rusijos okupacinė kariuomenė planuoja išjungti reaktorius ir atjungti juos nuo Ukrainos energetikos sistemos linijų“, – pranešė Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas penktadienį paprašė, kad Rusijos okupuota Zaporižios atominė elektrinė nebūtų atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo.

Ukrainos branduolinės energetikos operatorė taip pat perspėjo, kad Rusija riboja darbuotojų patekimą į šį objektą.

Praėjusią savaitę „Enerhoatom“ teigė, jog Rusijos pajėgos planuoja nukreipti Zaporižioje pagamintą elektros energiją į 2014 metais aneksuotą Krymą.

Šią savaitę abi šalys apkaltino viena kitą rengiant „provokacijas“ branduolinėje jėgainėje.

Ukraina ir Rusija kaltino viena kitą smūgiais Zaporižios AE, kuri yra didžiausia atominė jėgainė Europoje.

Išvakarėse lankydamasis Ukrainos vakariniame Lvivo mieste JT vadovas A. Guterresas perspėjo, kad bet koks Zaporižios atominės elektrinės apgadinimas būtų „savižudybė“.

Netoli Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio esančioje jėgainėje yra šeši iš 15 Ukrainos branduolinių reaktorių. Zaporižios elektrinė elektros energija aprūpina keturis milijonus namų ūkių.

V.Putinas E.Macronui penktadienį taip pat skundėsi, kad Maskva susiduria su „kliūtimis“ eksportuodama savo žemės ūkio produktus pagal praėjusį mėnesį Stambule pasirašytą susitarimą, sakė Kremlius.

„Vis dar esama kliūčių“ Rusijos „maisto produktų ir trąšų eksportui“, sakoma Kremliaus pareiškime po pirmo per kone tris mėnesius V.Putino ir E.Macrono pokalbio telefonu.

Anot pareiškimo, šios kliūtys „neprisideda prie problemų, susijusių su pasaulinio aprūpinimo maistu užtikrinimu, sprendimo“.

Vis dėlto Eliziejaus rūmai paneigė, kad yra kokių nors kliūčių Rusijos žemės ūkio produktų eksportui.

Praėjusį mėnesį Stambule Rusija ir Ukraina su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis pasirašė svarbius susitarimus, kuriais atveriami saugūs koridoriai grūdų eksportui iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Tuo pačiu metu pasirašytas panašus susitarimas leido Rusijai eksportuoti savo žemės ūkio produktus ir trąšas nepaisant Vakarų sankcijų dėl Maskvos karinės intervencijos Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius