-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

E.Macronas tikisi, kad protestai prieš pensijų reformą Prancūzijoje bus taikūs

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pareiškė tikįs, kad visoje šalyje vykstančiuose protestuose prieš jo prieštaringai vertinamą pensijų reformą, kurią jis vadina „sąžininga ir atsakinga“, bus išvengta smurto.

Po Prancūzijos ir Ispanijos aukščiausiojo lygio susitikimo Barselonoje kalbėjęs E.Macronas išreiškė viltį, kad demonstracijos vyks „be ekscesų, smurto ar naikinimo“.

Jis taip pat pakartotinai pareiškė, kad itin nepopuliari reforma buvo „demokratiškai pasiūlyta ir patvirtinta“.

Prancūzijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad jo vyriausybė yra „pasiryžusi“ užtikrinti, kad reforma būtų įgyvendinta „visų pirma sąžiningai ir atsakingai“.

Praėjusią savaitę E.Macrono vyriausybė pristatė siūlomus pakeitimus, pagal kuriuos daugumai žmonių pensinis amžius būtų padidintas nuo 62 iki 64 metų. Be to, būtų padidintas įmokų stažas, reikalingas visai pensijai gauti.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad pensinio amžiaus didinimui nepritaria maždaug du trečdaliai visuomenės.

Prancūzijos profesinės sąjungos nedelsdamos paragino surengti masinį susibūrimą – pirmą tokį nuo tada, kai žmonės reiškė nepasitenkinimą prieš 12 metų, pensinį amžių padidinus nuo 60 iki 62 metų.

Sulaukusi įspėjimų apie „pragarišką“ protestų dieną ir baimindamasi, kad demonstracijose gali prasiveržti smurtas, vyriausybė visoje šalyje dislokavo 10 tūkst. policijos ir žandarmerijos pareigūnų, iš jų daugiau kaip trečdalį sostinėje.

„Tikiu, kad šių demonstracijų organizatoriai užtikrins, kad šis teisėtas nepritarimo reiškimas galėtų vykti nesukeliant per daug nepatogumų mūsų piliečiams ir, žinoma, be jokių ekscesų, smurto ar naikinimo“, – pareiškė E.Macronas.

Organizatoriai tikisi, kad masiniai protestai privers vyriausybę nusileisti. Į protestus ir streikus, dėl kurių visoje šalyje sutriko viešojo transporto paslaugų teikimas ir buvo uždarytos mokyklos, susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.

Profsąjungos išvakarėse prognozavo, kad daugiau nei 200 šalies miestų susirinks daugiau nei milijonas demonstrantų.

Tuo metu Prancūzijos žiniasklaida rašė, jog policija laukia 550–750 tūkst. protestuotojų, įskaitant 50–80 tūkst. Paryžiuje.

Paskutinis E. Macrono bandymas reformuoti pensijų sistemą 2019-aisiais buvo nutrauktas po metų, kai Europai smogė COVID-19. Tuomet jis paskatino ilgiausią per tris dešimtmečius Paryžiaus transporto tinklo streiką.

VIDEO: Prancūzija protestuoja dėl pensijų: „Mokytis, dirbti ir ilsėtis, o ne mirti darbe!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius