-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas vadovavo kuklesnei Bastilijos paėmimo dienai, išdėstys atsako į krizę planus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį vadovavo kuklesnei Bastilijos paėmimo dienos ceremonijai, per kurią pagerbė šalies medicinos darbuotojus, kovojančius su koronaviruso pandemija, o vėliau išdėstys planus dėl savo atsako į didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo šalies sveikatos apsaugos ir ekonomikos krizę.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Reaktyviniai lėktuvai tradiciškai praskrido virš Triumfo arkos Paryžiuje, bet metinis karinis paradas, rengiamas minint 1789 metų liepos 14-osios įvykius, kai įsiutusi paryžiečių minia šturmavo Bastilijos kalėjimą ir taip pradėjo Prancūzijos revoliuciją, buvo atšauktas.

Vietoje to E.Macronas vadovavo daug mažesnei ceremonijai Santarvės aikštėje, kur Bastilijos paėmimo dienos paradai paprastai pasibaigia. Ceremonijoje dalyvavo tik 2 tūkst. karių – dvigubai mažiau nei paprastai – ir kelios dešimtys gydytojų, slaugytojų bei kitų kovos su COVID-19 pandemija fronto darbuotojų.

Keli medikai verkė, kariškiams pagerbiant juos šalies himnu baigiantis ceremonijai. Virš galvų praskridę lėktuvai danguje paliko raudonos, baltos ir mėlynos spalvų dūmų juostas.

E.Macronas asmeniškai padėkojo keliems medikams. Diena anksčiau jo vyriausybė sutiko su 8 mlrd. eurų paketu slaugytojų ir socialinių darbuotojų atlyginimams didinti.

Tuomet prezidentas užsidėjo kaukę ir pakalbėjo su svečiais, tarp kurių buvo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Taip pat dalyvavo Vokietijos, Šveicarijos, Austrijos ir Liuksemburgo – šalių, kurios per krizės piką priėmė 161 COVID-19 pacientą iš Prancūzijos – atstovai.

Interviu

Vėliau antradienį E.Macronas atgaivindamas vieną Liepos 14-osios tradiciją duos retą interviu televizijai ir išdėstys planus, kaip įveikti krizę, nors vis labiau nuogąstaujama dėl antros COVID-19 bangos, galinčios vėl apimti ligonines.

Prieš trejus metus atėjęs į valdžią E.Macronas, kuris žadėjo supurtyti politiką, šios tradicijos atsisakė, bet jo naujoji vyriausybė yra spaudžiama įrodyti, kad spręs beprecedenčius iššūkius.

Garsūs gydytojai šią savaitę paragino įvesti reikalavimą uždarose patalpose būti su kaukėmis, o pareigūnai perspėjo, kad žmonėms per vasaros atostogas praradus budrumą virusas keliuose rajonuose, regis, ėmė plisti greičiau.

Nepaisant pažadėtų milijardų eurų ekonominei žalai iki minimumo sumažinti, lieka klausimų dėl to, kaip vyriausybė skatins atsigavimą po recesijos, kuri, kaip prognozuojama, sunaikins šimtus tūkstančių darbo vietų.

Kritikai kaltino prezidentą iš pradžių nepakankamai rimtai įvertinus krizę, o paskui netinkamai ją sprendus. Nuo kovo E.Macronas tik kelis kartus pasakė kalbas per televiziją.

Prancūzijoje nuo naujojo koronaviruso jau mirė per 30 000 žmonių.

Kai kurie sveikatos apsaugos darbuotojai sako, kad vyriausybė vis dar padarė nepakankamai. Protestuotojai netoli Santarvės aikštės paleido prie balionų prikabintą transparantą „Už pagerbimų [fasado] Macronas dusina ligonines“.

„Prezidentas turi paskelbti labai reikšmingų veiksmų“, – prieš ceremoniją Santarvės aikštėje televizijai BFM sakė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalas.

De Gaulle's ir „Atsparumas“

Mažinant viruso plitimo riziką jokioms minioms nebuvo leista formuotis aplink Santarvės aikštę, o į ceremoniją, kurios metu grindiniu dardėjo tik du Antrojo pasaulinio karo laikų tankai, buvo pakviesta tik 2 500 svečių.

Aviacijos parade virš Eliziejaus Laukų prospekto dalyvavo transportinis lėktuvas A400M, kuriuo per krizės piką buvo evakuojami COVID-19 pacientai iš perpildytų ligoninių.

Tie skrydžiai buvo operacijos „Atsparumas“, kurią E. Macronas pradėjo kovo mėnesį, dalis. Vykdant šią operaciją smarkiai paveiktame rytiniame šalies regione taip pat buvo įrengta karo lauko ligoninė.

Per antradienio ceremoniją taip pat buvo pagerbtas Pasipriešinimo didvyris generolas Charles'is de Gaulle'is, minint jo mirties 50-ąsias metines ir garsiojo 1940 metų birželio 18-osios raginimo nenutraukti kovos su nacių okupacija 80-ąsias metines.

Didelės Paryžiaus dalys, įskaitant parkus netoli Eiffelio bokšto, antradienį liks uždarytos, kad nesirinktų minios per Bastilijos paėmimo dienos fejerverkus. Dauguma kitų miestų apskritai atšaukė savo renginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius