Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elitinėse Vokietijos specialiosiose pajėgose priviso neonacių: vadovybė žada juos sumedžioti ir išvaryti

Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer paskelbė, kad iš dalies išformuos elitines ir visame pasaulyje labai vertinamas šalies specialiąsias pajėgas. Priežastis – surinkti įrodymai, kad į šias pajėgas infiltravosi labai nemažai kraštutinės dešinės ekstremistų, skelbia „The New York Times“.
Vokietijos specialiųjų pajėgų (KSK) nariai
Vokietijos specialiųjų pajėgų (KSK) nariai / „Scanpix“ nuotr.

Jei konkrečiau, radikalų, anot A.Kramp-Karrenbauer, priviso vienoje Vokietijos specialiųjų pajėgų, žinomų KSK trumpiniu, kuopoje. Kitoms kuopoms liepta iki spalio išsivalyti, o kol kas KSK nebus leidžiama dalyvauti tarptautinėse karinėse pratybose ar misijose.

„Dabartine forma KSK negali tęsti veiklos“, – pareiškė ministrė, spaudos konferencijose kalbėjusi apie „nesveiką elitizmą“ ir „nuodingą lyderystę“, taip pat – apie tai, kad kuopoje „buvo vystomos ir stiprinamos ekstremistinės tendencijos“.

Apie permainas skelbiama praėjus šešioms savaitėms nuo dienos, kai tyrėjai KSK nuo 2001 metų tarnavusio majoro seržanto namuose atrado nacių laikų suvenyrų ir krūvą pavogtų šaudmenų bei sprogmenų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos specialiųjų pajėgų (KSK) nariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos specialiųjų pajėgų (KSK) nariai

Kur dingo daugybė ginklų ir sprogmenų?

Ši KSK kuopa dar prieš trejus metus pakliuvo į skandalą, kai visuomenė sužinojo apie didelį karių vakarėlį, kurio metu jie švaistėsi nacių saliutais, klausėsi neonacių roko muzikos ir svaidė kiaulių galvas.

Anot A.Kramp-Karrenbauer, prieš pusantro mėnesio surengtas reidas parodė, kad Vokietijos kariuomenėje „atsirado nauja kraštutinės dešinės ekstremizmo kokybė“. Iškart pasipylė serija naujų iniciatyvų, kaip kovoti su radikalais ginkluotosiose pajėgose.

Pavyzdžiui, buvo suformuotas specialus komitetas, kuris fiksuos neonacizmo apraiškas specialiosiose pajėgose ir siūlys būdus, kaip išnaikinti ekstremizmą. Nuo šiol bus lengviau atleisti ekstremistinių pažiūrų karius.

KSK vadovybė nesugeba paaiškinti, kodėl šių pajėgų arsenale trūksta apie 48 tūkst. šovinių ir 62 kg sprogmenų.

Apžvalgininkų nuomone, bene svarbiausia tai, kad tiek KSK, tiek kitos grupės Vokietijos armijoje turės paaiškinti, kur dingo daugybė ginklų ir šaudmenų.

Vokietijos ginkluotųjų pajėgų generalinis inspektorius, generolas Eberhardas Zornas šią savaitę atskleidė, kad KSK vadovybė nesugeba paaiškinti, kodėl šių pajėgų arsenale trūksta apie 48 tūkst. šovinių ir 62 kg sprogmenų.

Anot E.Zorno ir kitų specialistų, tokie skaičiai greičiausiai liudija, kad minėtasis reidas teparodė ledkalnio viršūnę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eberhardas Zornas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eberhardas Zornas

„Tie sprogmenys buvo naudojami per specialias KSK misijas užsienyje – sprogdinti pastatų fasadus. Tai nėra smulkmena. Man labai neramu“, – tvirtino generalinis inspektorius.

Kariuomenėje – teroristiniai tinklai?

Neramu ir kitiems. Rezervistų asociacijos prezidentas, Bundestago Žvalgybos priežiūros komitete dirbantis Patrickas Sensburgas klausia: „Ar mūsų kariuomenėje yra teroristinių kuopelių? Niekada nemaniau, kad reikės to klausti, bet klausti reikia.“

KSK vadovas, generolas Markusas Kreitmayras po reido parašė viešą laišką savo kariams ir tiesiogiai kreipėsi į įtariamus neonacius: „Nenusipelnote mūsų draugijos! Patys palikite pajėgas. Jei to nepadarysite, mes jus surasime ir jūsų atsikratysime!“

A.Kramp-Karrenbauer tvirtina, kad ministerija ir Bundesveras dabar sieks išsiaiškinti, ar atskiri ekstremizmo atvejai neliudija radikalų tinklo ginkluotosiose pajėgose egzistavimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Annegret Kramp-Karrenbauer
AFP/„Scanpix“ nuotr./Annegret Kramp-Karrenbauer

„Yra tikimybė, kad reikia kalbėti ne apie atskirus atvejus, o apie ryšius ir tinklą. Visa tai reikia nuodugniai ištirti“, – teigia ministrė, norinti griežčiau prižiūrėti KSK veiklą.

Esą nuo šiol specialiosios pajėgos rengs ne atskiras, o bendras su kitais daliniais pratybas. Be to, bus tikrinami naujokai, o kariai vienoje konkrečioje kuopoje galės tarnauti tik tam tikrą laikotarpį ir ne ilgiau.

Dėl įtariamo ekstremizmo tiriami net 600 karių. Tik 20 jų priklauso KSK, kuriose iš viso tarnauja 1,4 tūkst. karių.

E.Zornas ministrei savo pranešime rašo, kad dalis KSK karių veikia nepriklausomai ir už ginkluotųjų pajėgų ribų. Bet A.Kramp-Karrenbauer pripažino, kad problemų yra ne tik šiuose elitiniuose daliniuose – ir kitur vis dingsta ginklai ar sprogmenys.

Karinės kontržvalgybos vadovas Christophas Grammas kaip tik pranešė, kad dėl įtariamo ekstremizmo tiriami net 600 karių. Tik 20 jų priklauso KSK, kuriose iš viso tarnauja 1,4 tūkst. karių.

„Tokiuose elitiniuose daliniuose galioja tam tikri kultūriniai faktoriai, kurie gali tapti rizikingais. Šie kariai neteisingai supranta toleranciją ir pasižymi elitistiniu pasitikėjimu savimi“, – tvirtino Ch.Grammas.

KSK 2021-aisiais minės 25 metų jubiliejų. Tikimasi, kad iki to laiko specialiosioms pajėgoms jau bus pavykę apsivalyti. Bundestago komisarė ginkluotosioms pajėgoms Eva Högl pareiškė: „KSK turi būti mūsų elitas laisvei ir demokratijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius