Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Elono Musko „wow“ judančiam skeletui, bet Dubajuje jo nebuvo – kažkas sukūrė kompiuteriu

Vos pasibaigus šiemečio Helovino linksmybėms internete išplito pribloškiantis vaizdo įrašas iš Dubajaus. Jame matyti iš šviesų sudarytas milžiniškas skeletas, tarytum pėdinantis virš praeivių galvų. Bet įraše tikri tik žmonės ir dangoraižis „Burj Khalifa“ – su pastaruoju ūgiu galintis varžyti figūra sukurta kompiuteriu, ne iš dronų, kaip skelbiama.
Kad po Dubajų nevaikščiojo joks skeletas, ėmė skelbti patys socialinių tinklų vartotojai
Kad po Dubajų nevaikščiojo joks skeletas, ėmė skelbti patys socialinių tinklų vartotojai / Ekrano nuotr. iš „TikTok“

Pribloškė ir Eloną Muską

Kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše matyti kažkokio miesto aikštė. Nors jau sutemę, aikštė nutvieksta šviesų, pilna praeivių. Aikštės gilumoje galima atpažinti garsiojo dangoraižio „Burj Khalifa“, kuris laikomas vienu įspūdingiausių objektų Dubajuje, siluetą.

Bet įraše užfiksuotas dar įspūdingesnis vaizdas – milžiniškas skeletas, lėtai, tarytum stengtųsi ant nieko neužminti, žengiantis virš žmonių galvų.

Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Praeiviai visiškai nekreipia dėmesio į milžinišką skeletą
Ekrano nuotr. iš „TikTok“/Praeiviai visiškai nekreipia dėmesio į milžinišką skeletą

Aiškiai matyti iš šviesos taškų sudaryti kaulai, ryškiai raudonos akys, tik ant pečių užsodinta labiau galva nei kaukolė.

Vaizdo įrašu imta aktyviai dalytis įvairiuose socialiniuose tinkluose, daugiausia „TikTok“, taip pat – „Instagram“, „Facebook“, „X“ ir kitur internete, pavyzdžiui, „YouTube“. Vienoje „TikTok“ paskyroje vaizdo įrašas peržiūrėtas daugiau nei 575 tūkst. kartų.

Daugelis internautų nurodė, kad filmuota per Helovino linksmybes Dubajuje, kai kurie patikslino, kad tai buvo dronų šou.

Įvairiuose tinklalapiuose pasirodė ir straipsnių apie įspūdingą reginį. „Raudonakis skeletas šoka per didingą dronų šou netoli Dubajaus „Burj Khalifa“, – praėjus porai dienų po tariamo renginio pranešė „Free Press Journal“.

Neilgame tekste papasakota, kad didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Helovino proga buvo apšviestas dronais.

„Per bendrovės „Geoscan“ surengtą dronų parodą buvo pastebėtas gigantiškas skeletas, vaikštantis šalia „Burj Khalifa“ ir po nakties dangumi demonstruojantis baugius šokio judesius“, – rašė tinklalapis.

Daugelis skeletą sulig puse garsiojo dangoraižio esą suskubo nufilmuoti ir išplatinti socialiniuose tinkluose. Čia pat pasiūlyta pažiūrėti ir vaizdo įrašą (tik jis jau ištrintas).

Straipsnyje pažymėta, kad vaikštantis skeletas įspūdį padarė net socialinio tinklo „X“ (buvusio „Twitter“) savininkui Elonui Muskui.

Ekrano nuotr. iš „X“/Vaizdo įrašas su skeletu pribloškė ir Eloną Muską
Ekrano nuotr. iš „X“/Vaizdo įrašas su skeletu pribloškė ir Eloną Muską

Šis sureagavo lakoniškai – vieninteliu jaustuku „Wow“ (angl. „Oho“). Tiesa, „X“ vartotojas, kurio įrašą verslininkas taip pakomentavo, jį irgi pašalino. Kad E.Muskas susižavėjo vaikštančiu skeletu, pranešė net žinomas leidinys „Harper’s Bazaar Arabia“.

Ne tik minėtas tinklalapis, bet ir „LAD Bible“ vaizdą apibūdino kaip keliantį šiurpulius. „Šimtai žiūrovų, persirengusių vaiduokliais, šmėklomis ir goblinais, susibūrė aplink beveik 830 m aukščio bokštą – aukščiausią pastatą pasaulyje – ir stebėjo vienintelį kartą gyvenime vykstantį šou.

Spektaklį surengė „Geoscan Group“, o jo metu šalia aukštai iškilusio pastato vaikščiojo ir šoko didžiulis skeletas, sukurtas vien iš šimtų dronų“, – rašė „LAD Bible“.

„Geoscan Group“, kaip teigiama jos tinklalapyje, yra Rusijoje veikiančių bepiločių skraidyklių gamintojų grupė. Vaizdo įrašas su judančiu skeletu buvo paskelbtas jos paskyroje „TikTok“.

Tiesa, čia įrašo nebelikę. Jo nėra ir kompanijos paskyrose „Instagram“, „Vkontakte“. Kanale „YouTube“, kur galima rasti vaizdo įrašų iš įvairių dronų šou, kadrų iš Dubajaus su skeletu taip pat nematyti (pastarasis įrašas iš Astanos buvo publikuotas prieš 3 mėnesius).

Judėjo per greitai, per tyliai ir nepastebėtas

Internautai įspūdingu vaizdu iš Dubajaus žavėjosi be pagrindo. Kai kurie socialinių tinklų vartotojai įrašu dalijosi, o tinklalapiai apie jį rašė su abejone, ar įrašas tikrai padarytas Dubajaus aikštėje. „Beveik garantuotai tai tėra kompiuteriu sukurta melagiena“, – jau kitą dieną po „šou“ tikino vienas tinklaraštininkas.

Ne vienas komentatorius iškart konstatavo, kad vaizdas nėra autentiškas. Tai patvirtina ir atidesnė vaizdo įrašo analizė. Aikštėje prie „Dubai Mall“, bene didžiausio prekybos centro pasaulyje, vaikštantys žmonės, atrodo, visiškai nekreipia dėmesio į milžinišką figūrą, judančią tiesiai jiems virš galvų, ar dronų zvimbimą.

Tikėtina, kad žmonės, turėdami išmaniuosius telefonus ir galėdami naudotis sparčiu interneto ryšiu, būtų filmavę ar fotografavę skeletą, o nuotraukas viešinę socialiniuose tinkluose. Tačiau įraše nematyti, kad jie darytų ką nors panašaus.

Ekrano nuotr. iš „X“/Tariamai Dubajuje vaikščiojęs skeletas iš dronų ekspertams pasirodė pernelyg tobulas, kad būtų tikras
Ekrano nuotr. iš „X“/Tariamai Dubajuje vaikščiojęs skeletas iš dronų ekspertams pasirodė pernelyg tobulas, kad būtų tikras

Internete platinamas vienintelis tuo pačiu kampu nufilmuotas įrašas. Jei skeletas išties būtų „vaikščiojęs“ po Dubajų, turėtų būti dar bent keletas įrašų ar nuotraukų, padarytų skirtingų žmonių ir skirtingais kampais, net jei dauguma jo tikrai nepastebėjo.

Kad įrašas nėra autentiškas, patvirtina ir naujienų agentūros „The Associated Press“ faktų tikrintojų kalbinti ekspertai.

„100 proc. klastotė“, – patikino Teksase veikiančios bendrovės, didžiausios JAV dronų šou rengėjos „Sky Elements Drone Shows“ vyriausiasis pilotas ir vyriausiasis patarėjas Prestonas Wardas. Jis pats savo paskyroje „Instagram“ dekonstravo vaizdo įrašą.

Specialistas paminėjo keletą detalių, kurios patvirtina, kad didmiestyje joks skeletas „nevaikščiojo“. Figūra įraše juda greičiau leidžia dabartinės dronų technologijos, negirdėti triukšmo, kurį turėtų kelti, jo paskaičiavimu, apie 2 tūkst. dronų.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Vaizdo įrašą su skeletu platinantys žmonės aiškina, esą jis buvo užfiksuotas per dronų šou Dubajuje
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Vaizdo įrašą su skeletu platinantys žmonės aiškina, esą jis buvo užfiksuotas per dronų šou Dubajuje

P.Wardui pats vaizdas atrodo pernelyg nepriekaištingas: „Atrodo pernelyg tobulai. Visada turėsite šiek tiek svyravimų. Gyvai rodomame spektaklyje visada bus kažkokių trūkumų. Ir visos jų spalvos atrodo vienodai, švytėjimai atrodo vienodai.“

Dar daugiau – anot vieno iš Detroito kompanijos „Firefly Drone Shows“ įkūrėjų Ryano Sigmono, skraidyti bepiločiais orlaiviais virš vietų, kur būriuojasi daug žmonių, nėra saugu,

Dubajuje panašaus renginio net nebuvo – apie tokį šou per pastarąjį Heloviną nebuvo skelbta, jis nereklamuotas.

Panašių vaizdų iš Dubajaus jau būta. Prieš bemaž trejus metus šiame didmiestyje išties vyko dronų šou. Viename įraše matyti, kaip iš „Burj Khalifa“ išlenda didžiulis skėtis. Tai buvo kompiuteriu sukurtas vaizdas.

O liepą netoli šio dangoraižio atsirado milžiniška Barbė – agentūros „Eye Studio“ sukurta 3D reklama.

15min verdiktas: melas. Joks skeletas Dubajuje praeiviams virš galvų nevaikščiojo. Vaizdo įraše matyti ne iš dronų suformuota, o kompiuteriu sukurta figūra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius