Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES dar kartą įveda sankcijas Irano bankui ir 32 laivininkystės įmonėms

Europos Sąjunga trečiadienį dar kartą įvedė sankcijas vienam Irano bankui ir 32 laivininkystės kompanijoms, tik šįkart pasinaudojusi nauju teisiniu pagrindu po Europos teismo sprendimo atšaukti anksčiau jiems įvestas priemones.
Derybos dėl Irano
Derybos dėl Irano / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai, kad sankcijos įvedamos praėjus kelioms dienoms po to, kai Iranas ir šešios pasaulio galios po ilgų diskusijų pasiekė politinį susitarimą, kuris taps būsimos sutarties dėl Irano branduolinės programos pagrindu, rodo, jog 28 šalių Bendrija yra pasiruošusi taikyti sankcijas Iranui iki galutinės sutarties pasirašymo.

Antras aukščiausias ES teismas sausį panaikino Bendrijos sprendimą, pagal kurį buvo įšaldytos banko „Bank Tejarat“ ir 40 Irano laivininkystės kompanijų lėšos, savo nutartį pagrįsdamas netinkamu ES pateiktu teisiniu tokių veiksmų pagrindimu.

Reaguodama į tai ES, kaip jau yra dariusi ir kitais atvejais, iš naujo įvedė tas pačias sankcijas minėtam bankui ir 32 Irano laivininkystės kompanijoms, tarp jų ir Hamburge įsikūrusiai „Ocean Capital Administration GmbH“, tik šįkart pasinaudodama kitu nauju juridiniu pagrindu.

Vis tik aštuonios firmos antrą kartą nepateko į juodąjį sąrašą, kuris skelbiamas trečiadienį ES leidinyje „Official Journal“. Sankcijos įsigalioja iš karto po jų paskelbimo.

Praėjusį ketvirtadienį Šveicarijoje priimtas politinis pagrindų susitarimas atveria kelią deryboms dėl išsamios sutarties, kuri turi išsklaidyti Vakarų šalių nuogąstavimus, jog Iranas siekia pasigaminti atominių bombų. Mainais Vakarų šalys atšauktų ekonomines sankcijas, paskelbtas šiitiškai respublikai.

Sankcijos Iranui bus panaikintos tik tada, kai bus pasiekta galutinė sutartis, kurią šešios šalys ir Iranas ketina pasirašyti iki birželio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius