Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ES derybininkas: „Brexit“ be susitarimo rizika dar niekada nebuvo tokia didelė

Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier trečiadienį perspėjo, kad britų parlamentui ryžtingai atmetus suderėtą „Brexit“ susitarimą išaugo rizika Didžiajai Britanijai „iškristi“ iš bloko be jokios sutarties.
Michelis Barnier
Michelis Barnier: „Brexit“ be susitarimo rizika dar niekada nebuvo tokia didelė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Iki kovo 31-osios mums liko 10 savaičių ir... (išstojimo) be sutarties rizika dar niekada neatrodė tokia didelė“, – per Europos Parlamento plenarinę sesiją Rytų Prancūzijos Strasbūro mieste sakė M.Barnier.

„Vakar įvykęs balsavimas rodo, kad Londone dar nėra politinių sąlygų ratifikavimui“, – kelios valandos po istorinio balsavimo JK parlamente europarlamentarams sakė M.Barnier.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trys labiausiai tikėtini „Brexit“ proceso tolesnės raidos scenarijai

Britų ministrė pirmininkė Theresa May patyrė žeminamą pralaimėjimą dėl sunkiai pasiekto susitarimo; tai buvo didžiausias įstatymų leidėjų smūgis vyriausybei per visą dabartinę istoriją. Th. May susitarimas buvo atmestas 432 balsais, o už jį balsavo 202 parlamentarai.

Po tokio rezultato tolesnis kelias į „Brexit“ pasidarė labai neaiškus. Britų įstatymų leidėjams nesusitariant dėl plano iškilo chaotiško išstojimo be jokios sutarties perspektyva.

M.Barnier, kuris per dvejus metus trukusias sunkias bloko ir Britanijos derybas dėl jos išstojimo vadovavo ES derybininkų komandai, sakė, jog gerbia Bendruomenių Rūmų verdiktą, bet „nepaprastai dėl jo apgailestauja“.

„Šiuo metu per anksti vertinti visas šio balsavimo pasekmes“, – sakė jis europarlamentarams ir pridūrė, jog tie, kas nepritarė susitarimui, turėjo „labai skirtingų, labai įvairių, kartais priešingų ar net prieštaringų motyvų“.

„Esant tokiam kontekstui britų pareigūnai šiandien ar rytoj turi įvertinti šį balsavimą, o britų vyriausybė – pasakyti, kaip ji nori toliau judėti tvarkingo pasitraukimo kovo 29-ąją link“, – pažymėjo M.Barnier.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas situaciją apibendrino pacituodamas britų rašytoją Clive'ą Staplesą Lewisą: „Negali grįžti ir pakeisti pradžios. Bet gali pradėti ten, kur esi, ir pakeisti pabaigą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius