Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir Turkija kovo pradžioje surengs specialų susitikimą dėl migrantų krizės

Europos Sąjunga ir Turkija kovo pradžioje surengs „specialų susitikimą“, kuriame bus tariamasi dėl Ankaros bendradarbiavimo mainais į pagalbą, siekiant suvaldyti migrantų antplūdį Senajame žemyne, penktadienį pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.
Migrantai keliauja per žiemos kaustomą Serbiją
Migrantai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Susitarėme, kad mūsų bendras veiksmų planas su Turkija išlieka prioritetas ir kad privalome daryti viską, ką galime, kad jis pasisektų“, – D.Tuskas sakė per spaudos konferenciją, surengtą po ES viršūnių susitikimo Briuselyje pirmosios darbo sesijos.

Anksčiau buvo planuota, kad 11 ES šalių lyderiai ketvirtadienį susitiks su Turkijos delegacija, prieš prasidedant visų Bendrijos šalių viršūnių susitikimui. Tačiau tos derybos buvo atšauktos, kai Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu nusprendė nevykti į Briuselį po pražūtingo sprogdinimo Ankaroje.

Spaudimas įgyvendinti lapkritį priimtą veiksmų planą didėja – pasak ES pareigūnų, tūkstančiai migrantų iki šiol kasdien plūsta per Egėjo jūrą iš Turkijos. Praeitais metais į Europą atvyko daugiau negu milijonas migrantų ir pabėgėlių, to toks žmonių judėjimas buvo didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo.

Kalbėdamas per tą pačią spaudos konferenciją Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris sakė: „Šį rytą buvo patvirtinta, kad nėra alternatyvos išmaniam, protingam bendradarbiavimui su Turkija.“

Vidurio Europos šalys trečiadienį pareiškė sieksiančios toliau griežtinti vidinių sienų kontrolę Šengeno zonoje, jeigu nebus pažangos Turkijos pastangose suvaldyti išvykstančių migrantų srautą.

Vienas Vidurio Europos diplomatas sakė žurnalistams, kad iš Turkijos atvykstančių prieglobsčio ieškotojų antplūdis turėtų sumažėti iki kelių šimtų per dieną. Šiuo metu į Europą iš Turkijos atvyksta maždaug 2 000 žmonių per dieną.

J.-C.Junckeris taip pat sakė, kad ES lyderiai vienbalsiai atmetė galimybę spręsti migrantų krizę „vienašališkais veiksmais“, kai Austrijos vidaus reikalų ministrė Johanna Mikl-Leitner trečiadienį pareiškė, kad jos šalis per dieną priims tik iki 80 prašymų suteikti prieglobstį.

Europos migracijos komisaras Dimitris Avramopulas laiške J.Mikl-Leitner perspėjo, kad tokie planai būtų „aiškiai nesuderinami“ su ES įstatymais ir kad Austrija turėtų ieškoti kitokio sprendinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius