Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 16 /08:06

ES ir Turkija susitarė kartu spręsti migrantų krizę

Europos Sąjunga ir Turkija ketvirtadienį sudarė susitarimą dėl pabėgėlių srauto mažinimo, o incidentas, kai Bulgarijos pasieniečiai nušovė vieną afganą migrantą, patekusį į šalies teritoriją iš Turkijos, žymėjo naują pavojingą posūkį šioje krizėje.
Paskutinė stotelė prieš Europą
Pabėgėlių vaikas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pagal tą planą Turkija sutiko sugriežtinti kovą su žmonių kontrabandininkais ir imtis priemonių, turinčių užtikrinti, kad milijonai pabėgėlių, pasitraukusių iš konflikto krečiamos Sirijos, nemėgintų keliauti per jūrą į Europą.

Europos lyderiai mainais sutiko skirti Ankarai daugiau lėšų šioms problemoms spręsti. Bendrija taip pat spartins pastangas liberalizuoti vizų išdavimą Turkijos piliečiams, keliaujantiems į Europą.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad ši sutartis yra „didelis žingsnis į priekį“, bet pridūrė, kad „susitarimas su Turkija bus prasmingas tik tuo atveju, jeigu jis veiksmingai sumažins pabėgėlių srautą“.

Turkija tapo pagrindine išvykimo šalis daugiau negu 600 tūkst. migrantų, atvykusių į Europą per šiuos metus. Dauguma jų Bendriją pasiekė atlikę trumpą, bet pavojingą kelionę jūra iki Graikijos salų, bet dalis jų kerta sausumos sieną.

Sutartis su Turkija buvo sudaryta po Europos Komisijos pareigūnų ketvirtadienį surengto vizito Turkijoje, mėginant Ankaros vyriausybę paskutinį kartą paraginti pasirašyti tą planą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas lankėsi Briuselyje praeitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius