Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES įspėjo Turkiją dėl laisvės atėmimo bausmės žurnalistui

Europos Sąjunga (ES) penktadienį įspėjo Turkiją, kad žurnalistui Canui Dundarui paskirta griežta laisvės atėmimo bausmė kenkia tiek žmogaus teisėms šalyje, tiek Ankaros santykiams su Briuseliu.
Canas Dundaras
Canas Dundaras / „Scanpix“/AP nuotr.

Stambulo teismas trečiadienį pripažino C.Dundarą kaltu „gavus slaptų dokumentų šnipinėjimo tikslais“ bei „pagalba teroristinei organizacijai“ ir skyrė jam iš viso 27 metus ir šešis mėnesius kalėjimo.

Buvęs opozicijos laikraščio „Cumhuriyet“ (Respublika) vyriausiasis redaktorius buvo teisiamas dėl 2015 metais pasirodžiusio straipsnio, kuriame Turkijos žvalgybos tarnybos buvo kaltinamos neteisėtai siunčiančios ginklų į Siriją.

Po nepavykusio pučo, dėl kurio Turkijos valdžia kaltina JAV gyvenantį musulmonų dvasininką Fethullah Guleną, 2016-aisias C.Dundaras išvyko į Vokietiją, todėl buvo teisiamas už akių.

„Europos Sąjunga ne kartą išreiškė rimtą susirūpinimą dėl tebesitęsiančių neigiamų pokyčių, susijusių su teisine valstybe, pagrindinėmis teisėmis ir teismų sistema, Turkijoje," – sakoma Europos išorės veiksmų tarnybos pranešime.

„Turkijos teismo sprendimas skirti žurnalistui Canui Dundarui kalėjimo bausmę už tai, kas yra jo pagrindinė teisė į žodžio laisvę, ir besitęsiantis (verslininko) Osmano Kavalos ikiteisminis kalinimas, deja, yra nukreipti priešinga kryptimi“, – pažymėjo tarnyba.

„Turkija, būdama šalis kandidatė ir ilgametė Europos Tarybos narė, turi skubiai padaryti konkrečią ir tvarią pažangą užtikrinant pagarbą pagrindinėms teisėms, kurios yra kertinis ES ir Turkijos santykių akmuo,“ – pridūrė ji.

ES ir Turkijos santykiai pastaraisiais metais yra itin įtempti dėl daugelio klausimų. Briuselis ypač kritiškai vertino prezidento Recepo Tayyipo Erdogano po perversmo vykdytą susidorojimą su opozicija.

Dėl kilusių nesutarimų įstrigo 2005 metais prasidėjusios derybos dėl Turkijos narystės Bendrijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius