TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES lyderiai atvyks į Pietų Korėją derybų

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį ketina apsilankyti Seule ir surengti aukščiausiojo lygio susitikimą su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis / „AFP“/„Scanpix“

Europos vadovai, ką tik dalyvavę Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Hirošimoje, pirmą kartą lankosi Rytų Azijos šalyje, kur vyks derybos dėl prekybos susitarimų, karo Ukrainoje ir Šiaurės Korėjos uždraustų ginklų programų.

„Tikimasi, kad Europos Sąjunga ir Pietų Korėja pareikš tvirtą bendrą paramą taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai“, – sakoma EVT pareiškime.

Pietų Korėja, devintoji pagal dydį pasaulyje ginklų eksportuotoja, yra siuntusi humanitarinę pagalbą Ukrainai ir pardavusi tankų bei haubicų Lenkijai – pagrindinei Kyjivo, kovojančio su Rusijos invazija, sąjungininkei.

Tačiau ji jau seniai laikosi politikos netiekti ginklų į aktyvaus konflikto zonas.

Hirošimoje vykusio G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose sekmadienį Yoon Suk-yeolas surengė derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Praėjusią savaitę Seule jis susitiko su pastarojo žmona, pirmąja Ukrainos ponia Olena Zelenska.

Per susitikimą su V.Zelenskiu Hirošimoje, Yoon Suk-yeolas pažadėjo papildomą neletalinę pagalbą Ukrainai, įskaitant išminavimo įrangą ir greitosios pagalbos automobilius, pranešė Pietų Korėjos prezidento kanceliarija.

Yoon Suk-yeolo kanceliarija teigė, kad ES vadovų vizitas bus „proga sustiprinti praktinį bendradarbiavimą ekonomikos, sveikatos, mokslo ir technologijų srityse ir pagilinti bendradarbiavimą regioniniais ir pasauliniais klausimais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius