-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES lyderiai tikrai kalbėsis apie Bendrijos ateitį. Bet dar ne Taline

Rugsėjo mėnuo Europos ateities vizijoms buvo išties produktyvus. Per pastarąsias savaites svarbias kalbas apie Senąjį žemyną paeiliui pasakė Europos Komisijos (EK) pirmininkas ir dviejų valstybių lyderiai. Tačiau ES narių vadovai Taline Bendrijos ateities kontūrų nebraižys – jie eis į Stingo koncertą, rašo „Politico“.
ES viršūnių susitikimas Estijos sostinėje Taline
ES viršūnių susitikimas Estijos sostinėje Taline / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galbūt aptarsime Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kalbą, bet tikrai ne Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May mintis.

Tokį įspūdį galima susidaryti iš Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Donaldo Tusko kvietimo Bendrijos lyderiams atvykti į viršūnių susitikimą turinio.

Kaip pastebi „Politico“, ES šalių vadovai, Estijos sostinėje Taline ketvirtadienio vakarą susėsiantys neformaliai vakarienei, nekalbės nei apie kokius nors itin svarbius žingsnius į priekį, nei apie Bendriją po „Brexit“. Ne, jie kalbėsis apie tai, kada pradėti kalbėti.

Nurodė, apie ką nebus kalbama

Ketvirtadienį savo ES ateities viziją pristatė E.Macronas. Prieš dvi savaites Bendrijos vystymosi gaires išsakė ir EK vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris. Florencijoje praėjusią savaitę apie Europą ir „Brexit“ pakalbėjo Th.May.

Trijų svarbių kalbų tarsi ir tikrai turėtų užtekti įdomioms, jei ne karštoms diskusijoms Taline. Tačiau D.Tuskas nenusiteikęs leisti nukrypti nuo kruopščiai sudėlioto tvarkaraščio.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas

EVT pirmininkas prieš ES viršūnių susitikimus paprastai išrašo temas, apie kurias esą reikėtų kalbėtis. Tačiau D.Tusko paskelbtame kvietime į neformalią Bendrijos lyderių vakarienę Taline daugiau kalbama apie temas, kurių kol kas geriau neliesti.

D.Tusko paskelbtame kvietime į neformalią Bendrijos lyderių vakarienę Taline daugiau kalbama apie temas, kurių kol kas geriau neliesti.

Pavyzdžiui, „prašau, jokių idėjų dėl euro zonos valdymo – jas aptarsime gruodžio susitikime. Be to, neminėkime įtampos santykiuose su Turkija ir nekalbėkime apie ES biudžetą, nes su Jungtine Karalyste dar nesusitarta dėl išstojimo iš Bendrijos sąskaitos“.

Tiesą sakant, D.Tuskas, regis, mano, kad iš kalbų apie „Brexit“ apskritai nieko gero negali būti, taškas.

„Turėtume žinoti, kad „Brexit“ mums išlieka viena pagrindinių užduočių. Apie tai kalbėsimės per kitą mūsų susitikimą spalio 27 dieną“, – rašo EVT vadovas. Kitaip tariant, palaukime, kol susitikime nedalyvaus Th.May.

Surakintos A.Merkel rankos

O kadangi apie „Brexit“ kalbamasi nebus, panašu, kad prie vakarienės stalo bus stengiamasi pažvelgti į bandymus formuoti naują Prancūzijos ir Vokietijos galios Europos ašį. Ypač svarbūs šiuo atveju E.Macrono ambicingi pasiūlymai.

Prieš vakarienę Prancūzijos prezidentas susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurios parama jo iniciatyvoms labai svarbi.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

Vis dėlto A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas trečiadienį jau kiek atšaldė E.Macrono, kuris teigia norintis jau per kelias artimiausias savaites sukurti „Europos atstatymo grupę“, entuziazmą. Jis pasveikino įsibėgėjančius debatus, bet pridūrė, kad „dar per anksti skelbti išsamius vertinimus“.

A.Merkel yra įsipainiojusi į sudėtingą naujos valdančiosios koalicijos ir vyriausybės formavimo procesą.

Be to, A.Merkel į plačius svarstymus tikrai nesileis, nes kaip tik šiomis savaitėmis yra įsipainiojusi į sudėtingą naujos valdančiosios koalicijos ir vyriausybės formavimo procesą.

Potencialūs krikščionių demokratų partneriai – Laisvųjų demokratų partija – į E.Macrono pasiūlymus, ypač dėl euro zonos biudžeto ir bendro euro zonos finansų ministro, kuris atsakytų euro zonos parlamentui, žvelgia kritiškai.

Kita vertus, būtent dėl to prožektorių šviesos kryps į E.Macroną, kuriam D.Tuskas greičiausiai patikės „atidaryti“ diskusiją.

Keistas „Brexit“ procesas

„Politico“ šaltiniai Briuselyje teigė, kad D.Tuską surašyti pokalbių per šiaip jau neformalią vakarienę gaires paprašė šį pusmetį ES pirmininkaujančios Estijos premjeras Jüri Ratas.

Taline diplomatai esą iš pradžių planavo išties neformalius pokalbius, tačiau vėliau susirūpinta, kad Th.May gali pradėti kalbėti vien apie savo „Brexit“ viziją, nors ES lyderiai tik po mėnesio nuspręs, ar jau galima diskutuoti apie būsimus Bendrijos ir Jungtinės Karalystės santykius.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May Florencijoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May Florencijoje

„Buvo nuogąstavimų, kad laisvo stiliaus susitikimas be jokių nustatytų gairių taps Th.May spektakliu“, – teigė vienas diplomatas.

Akivaizdu, kad „Brexit“ procesas keistas. Oficialiai Th.May yra vis dar ES priklausančios šalies vyriausybės vadovė, o britai gali balsuoti ir vetuoti svarbiausius EVT sprendimus, tačiau iš tiesų Jungtinė Karalystė – jau labiau ne branginama partnerė, o konkurentė.

Nenuostabu, kad Bendrijoje yra šalių lyderių, kurie privačiai teigė nenorintys, kad Th.May apskritai būtų kviečiama į neformalius susitikimus. Tiesa, estai britę pakvietė nepasikonsultavę su kitomis šalimis.

Keliaus klausytis Stingo

Estų organizaciniai sugebėjimai kitose ES šalyse sukėlė ir tam tikro nepasitenkinimo. Talinas dar rugpjūtį išsiuntė kvietimus su numatoma neformalaus susitikimo programa.

Jau penktadienį, pasibaigus formaliems pokalbiams apie skaitmenines technologijas, ES lyderiai keliaus į atlikėjo Stingo koncertą.

Tiesa, Briuselyje „neformalus“ susitikimas suprantamas kaip toks, kuris vyksta ne Briuselyje. Bet „Politico“ atkreipė dėmesį, kad Estija šį žodį, regis, interpretuoja pernelyg tiesiogiai.

„Brangūs kolegos, tikimės, kad vasarą praleidote gražiai ir atsipūtėte nuo darbų“, – rašoma estų kvietime ir priduriama, kad vakarienėje laukiama tik šalių lyderių. Esą patarėjams parengta atskira „vakaro programa ir švediškas stalas“.

O jau penktadienį, pasibaigus formaliems pokalbiams apie skaitmenines technologijas, ES lyderiai keliaus į atlikėjo Stingo koncertą. Šįkart kviečiami ir šalių vadovų patarėjai.

„Politico“ šaltinių teigimu, programa tapo net pernelyg laisva, ir D.Tusko komanda ėmėsi veiksmų. Būtent D.Tuskas, o ne Estijos atstovai pirmininkaus neformaliems debatams ketvirtadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius