Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES narystės siekiančios šalies grimasos: korupciją demaskavusius žurnalistus medžioja specialiosios tarnybos?

Dėl narystės Europos Sąjungoje besideranti Serbijos valdžia sulaukė nemažai pagyrų dėl reformų ir provakarietiškų pažiūrų. Tačiau panašu, kad ta pati valdžia juodžiausiais metodais persekioja savo kritikus.
Serbijos bulvarinis laikraštis paskelbė karą korupciją atskleidusiam žurnalistui Stevanui Dojcinovičiui
Serbijos bulvarinis laikraštis paskelbė karą korupciją atskleidusiam žurnalistui Stevanui Dojčinovičiui / OCCRP nuotr.

Tiriamosios žurnalistikos centras KRIK daug prisidėjo prie korupcijos ir nusikalstamumo demaskavimo Serbijoje. Dabar KRIK prisikasė prie itin aukštas pareigas užimančių žmonių – artimiausios premjero Aleksandro Vučičiaus aplinkos ir paties premjero.

Bulvarinis laikraštis KRIK vadovą apkaltino aibe nebūtų dalykų – nuo šnipinėjimo Prancūzijai iki polinkio į sadomazochistinį seksą.

KRIK demaskavo Belgrado mero Sinišos Mali ryšius su korupciniais privatizacijos sandoriais, publikavo vaizdo medžiagą, kurioje užsienio reikalų ministras susitinka su garsiu gangsteriu, narkomafijos autoritetu Darko Šaričiumi, o dabar aiškinasi istoriją, kurioje gali būti atskleisti paties premjero A.Vučičiaus turtai, nuslėpti nuo visuomenės ir registruoti kitų asmenų vardu.

Tačiau apie pastarąją istoriją paskelbė ne KRIK. Šią žinią paviešino bulvarinio laikraščio „Informer“ savininkas ir vadovas, o taip pat – premjero bičiulis Draganas Vučičevičius, apkaltinęs KRIK antivalstybine veikla ir sąmokslu prieš šalies vyriausybę. Jo vadovaujamas laikraštis pastaruoju metu vykdo kampaniją prieš KRIK, kaip įtariama, padedamas Serbijos specialiųjų tarnybų.

KRIK vadovas Stevanas Dojčinovičius buvo sekamas ir slapta fotografuojamas. „Informer“ puslapiuose atsidūrė ne tik vieno geriausių Serbijos žurnalistų susitikimų su šaltiniais nuotraukos, bet ir pokalbių išrašai, kas leidžia manyti, kad specialiosios tarnybos pasiklausė S.Dojčinovičiaus ir šią informaciją davė „Informer“. Bulvarinis laikraštis KRIK vadovą apkaltino aibe nebūtų dalykų – nuo šnipinėjimo Prancūzijai iki polinkio į sadomazochistinį seksą.

Serbijos nepriklausomų žurnalistų asociacija pasmerkė išpuolį prieš KRIK ir reikalauja ištirti, ar buvo pasiklausomi S.Dojčinovičiaus ir kitų KRIK žurnalistų pokalbiai. Taip pat raginama boikotuoti „Informer“, kurio savininkas neslepia esąs premjero draugas.

KRIK, kaip ir 15min Tyrimų skyrius, bendradarbiauja su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Visa OCCRP bendruomenė smerkia išpuolius prieš KRIK.

Išsamiau apie išpuolius prieš KRIK galite pasiskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius