-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 09 27 /15:04

ES planuoja priimti 50 tūkst. pabėgėlių ir leisti Šengeno šalims atnaujinti sienų kontrolę

Europos Sąjunga trečiadienį paskelbė apie savo planus priimti mažiausiai 50 tūkst. pabėgėlių tiesiai iš Afrikos, Artimųjų Rytų ir Turkijos, siekiant atgrasyti juos nuo pavojingų savarankiškų kelionių per Viduržemio jūrą. Taip pat ES pareiškė leisianti Šengeno bevizio judėjimo erdvei priklausančioms šalims dėl saugumo priežasčių iki trejų metų atnaujinti vidinių sienų kontrolę.
Susitikimo akimirka po dviejų metų pertraukos
Pabėgėliai susitinka po dvejų metų pertraukos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Planuojama per ateinančius dvejus metus priimti pabėgėlių į ES šalis, dalyvaujančias migrantų perskirstymo programoje, parengtoje per 2015 metais Senąjį žemyną supurčiusią migracijos krizę.

„Mums reikia realių alternatyvų pavojingoms netvarkingoms kelionėms“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Europos Sąjungos migracijos klausimų komisaras Dimitris Avramopoulos.

Europos Komisija „rekomenduoja integravimo į ES schemą, pagal kurią per artimiausius dvejus metus į Europą turėtų būti perkelta mažiausiai 50 tūkst. pažeidžiamiausių asmenų, kuriems reikia tarptautinės apsaugos“, sakoma jos paskelbtame pranešime.

Dimitris Avramopoulos: „Mums reikia realių alternatyvų pavojingoms netvarkingoms kelionėms.“

ES pagal šią schemą jau perkėlė 23 tūkst. žmonių iš pabėgėlių stovyklų už ES sienų, daugiausia – iš Turkijos ir Jordanijos, kurias užplūdo nuo karo Sirijoje bėgantys žmonės.

Perkėlimas iš tų rajonų tęsis, bet „didesnis dėmesys“ teks Libijai, Egiptui, Nigeriui, Sudanui, Čadui ir Etiopijai, nurodė Europos Komisija.

„Tai prisidės prie tolesnio migracijos srautų stabilizavimo palei centrinį Viduržemio kelią“, kuris dažniausiai reiškia pavojingas keliones iš Libijos į Italiją, sakė Komisija.

Ši perkėlimo programa yra atskira nuo prieštaringai vertinamų privalomų ES pabėgėlių priėmimo kvotų, pagal kurias migrantai, jau pasiekę Italiją ir Graikiją, buvo perkeliami į kitas ES šalis. Kvotų galiojimas baigiasi trečiadienį.

Šengeno kontrolė

„Pagal šiandienos siūlymus, valstybės narės galės išskirtinėmis aplinkybėmis pratęsti kontrolę, jeigu ta pati grėsmė išlieka ilgiau nei vienus metus ir kai šiai grėsmei šalinti jų teritorijoje taip pat imtasi proporcingų išskirtinių nacionalinių priemonių“, – sakoma Europos Komisijos pranešime.

Tokiam pratęsimui reikėtų Tarybos rekomendacijos, kurioje turėtų būti atsižvelgta į Komisijos pateiktą nuomonę. Visas pratęsimo laikotarpis neturėtų būti ilgesnis nei dveji metai.

Šengeno bevizio judėjimo erdvei priklausančios šalys šiuo metu gali atnaujinti sienų patikrą šešiems mėnesiams dėl saugumo priežasčių. Šį laikotarpį siūloma padidinti iki vienerių metų.

Jeigu prie pavojaus prisideda grėsmė Šengeno erdvės sienoms – kaip, pavyzdžiui, Europos migracijos krizės atveju, pasienio patikros režimą būtų galima pratęsti dvejiems metams

Šengeno erdvė yra didžiausia pasaulyje erdvė, kurioje galima laisvai keliauti. Joje užtikrinamas laisvas daugiau nei 400 mln. ES piliečių, taip pat lankytojų ir prekių bei paslaugų judėjimas. Šengeno erdvė laikoma vienu didžiausių Europos integracijos laimėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius