Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pratęsė pabėgėlių gelbėjimo operaciją „Sophia“ iki 2018 metų

ES šalys narės antradienį pratęsė svarbią gelbėjimo operaciją „Sophia“ vidurio Viduržemio jūroje, dar aštuoniolikai mėnesių, augant susirūpinimui dėl daugybės į Europą plūstančių migrantų.
Migrantų valtis Graikijos pakrantėje
ES pratęsė pabėgėlių gelbėjimo operaciją „Sophia“ iki 2018 metų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT duomenimis, šiais metais kelionei pasiryžo daugiau nei 100 000 žmonių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų. Dažnai jie plukdomi netvirtomis valtimis, priklausančiomis žmonių kontrabandininkams.

Dauguma atvyksta į Italiją, įnirtingai kritikuojančią ES partneres, kad šios nepakankamai rūpinasi pasidalinti našta.

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini sako, kad nuo 2015 metų, kai nuskęsdavo daug migrantų, pradėjus operaciją „Sophia“, „dauguma įtariamų kontrabandininkų sulaikyta, ir išgelbėta daug gyvybių“.

„Šiandien itin didžiuojuosi galėdama paskelbti, kad įgaliojimas tęsti operaciją „Sophia“ vienbalsiai atnaujintas“, – pranešime sakė F.Mogherini.

F.Mogherini: „Šiandien itin didžiuojuosi galėdama paskelbti, kad įgaliojimas tęsti operaciją „Sophia“ vienbalsiai atnaujintas.“

Operacija „Sophia“ iš pradžių turėjo tik gelbėjimo funkciją, tačiau F.Mogherini siekė, kad jos vykdytojai turėtų daugiau galių ir atsakomybės, taip pat ir leidimą naudoti jėgą, siekiant sustabdyti ir sunaikinti kontrabandininkų valtis tarptautiniuose vandenyse.

Tai laikoma dalimi F.Mogherini pastangų suteikti Europos Sąjungai daugiau galios kovoje su didesnio masto saugumo problemomis, keliamomis migrantų krizės.

Per operaciją „Sophia“ taip pat stengiamasi apmokyti Libijos pakrantės apsaugą ir jūrų pajėgas, padėti įgyvendinti JT ginklų embargą prieš nesantaikos plėšomą Libiją, iš kurios į Europą traukia dauguma migrantų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini

Šalys narės antradienį sutarė, kad „Sophia“ operacijai būtų skirtos kelios naujos užduotys: stebėti kaip veikia apmokyti Libijos pakrančių apsaugos narkiai, ir „imtis naujos stebėsenos veiklos, rinkti informaciją apie neteisėtą naftos eksporto gabenimą iš Libijos.

Tuo pačiu, operacija bus siekiama padidinti dalijimąsi informacija apie žmonių gabenimą, itin pelningą kriminalinių grupuočių verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius