Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ruošiasi supaprastinti karinių pajėgų ir technikos perkėlimo procedūras

Europos Sąjunga penktadienį paskelbė savo planus, turinčius užtikrinti efektyvesnį pajėgų ir karinės technikos perkėlimą Europoje, stiprinant jos gynybinius pajėgumus dėl Rusijos grėsmės.
Europos sąjungos vėliava
ES ruošiasi supaprastinti karinių pajėgų ir technikos perkėlimo procedūras / „Scanpix“ nuotr.

ES pareigūnai apsvarstys šiuo ilgai užtrunkančių muitinės patikrinimo procedūrų racionalizavimą ir peržiūrės infrastruktūros planus, norint užtikrinti, kad keliai, tiltai ir geležinkeliai būtų paruošti sunkiosios karinės technikos, pvz., tankų, perkėlimui.

NATO kariuomenių vadai perspėja, kad pasienyje iškylančios biurokratinės kliūtys trukdo pagreitinti pajėgų perkėlimą ir mažina poveikį, turintį atgrasinti Rusiją nuo potencialios agresijos.

Pasibaigus Šaltajam karui, sumažėjo ir karinių pajėgų judėjimo Europoje poreikiai, tačiau kilus Ukrainos krizei ir 2014 metais Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį, vėl prisimintos grėsmės iš Rytų.

Pasak ES transporto komisarės Violetos Bulc, dabar kariuomenei „pats laikas“ dar kartą pagalvoti apie transporto planavimą.

„Greitam karinio personalo ir technikos perkėlimui trukdo fizinės, teisinės ir reguliavimo kliūtys, – nurodė V.Bulc. – Dėl jų neefektyviai naudojamos valstybių lėšos, (atsiranda) vėlavimai, atsiranda trikdžių, o svarbiausia – didesnis pažeidžiamumas“.

Šią savaitę NATO paskelbė apie savo planą sukurti naują logistikos centrą, siekiant pagerinti sąjungininkų pajėgų judėjimą Europoje. Tačiau Aljansui reikia ES pagalbos transporto tinklui atnaujinti.

NATO pareigūnas: „Visi mūsų turimi infrastruktūros planai ir matomumas baigiasi prie senosios Vokietiją dalinusios sienos“

Viena šio plano dalių – įvertinti dabartinį transporto tinklą Europoje, ypač Maskvos kontrolėje Šaltojo karo metais buvusiose šalyse, kur anksčiau NATO negalėjo kištis.

„Visi mūsų turimi infrastruktūros planai ir matomumas baigiasi prie senosios Vokietiją dalinusios sienos“, – sakė vienas NATO pareigūnas.

Pasak jo, griuvus Berlyno sienai ir rytinėms Europos šalims prisijungus prie ES ir NATO, dar nematyta būtinybės sudaryti naują infrastruktūros tinklo planą ar šį tinklą atnaujinti, pritaikant jų kariniams tikslams.

Dabar vienas svariausių NATO prioritetų – užtikrinti greitą karinės technikos, tankų, perkėlimą Europoje.

„Karių perkėlimas yra labai paprastas – „Ryanair“ ir „EasyJet“ daro tai kas dieną tūkstančiais. Sunkus yra technikos, ypač sunkiosios technikos, perkėlimas“, – pridūrė jis.

Dar viena problema yra ta, kad didelė dalis transporto resursų – ypač geležinkelių tinklai, jūros uostai – dabar priklauso verslo įmonėms ir juos sunkiau perimti kariniams tikslams nei tuos, kurie priklauso valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius