-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES Teisingumo teismo posėdyje spirginta teisės viršenybę mindanti Vengrija

Vengrijos, kuri nuosekliai tolsta nuo demokratijos ir teisės viršenybės principų, atstovai pirmadienį turėjo prakaituoti ES Teisingumo teismo posėdyje. Čia daugiau nei dvi valandas skambėjo kritika Viktoro Orbano valdžios pertvarkytai šalies teismų sistemai. Analitikai atidžiai stebi bylą, nes ji esą gali tapti signalu, kaip Budapešto ir Varšuvos elgsis aukščiausio rango ES teisinė institucija, rašo „Politico“.
Europos Teisingumo Teismas
Europos Teisingumo Teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Virtinės klausimų apie įtarimus, esą vyriausybė bandė nutildyti kritišką teisėją, sulaukė Vengrijos teisingumo ministerijos pareigūnas Miklosas Feheras. Prie ES Teisingumo teismo teisėjų prisijungė ir Nyderlandų bei Švedijos atstovai, išreiškę susirūpinimą dėl grėsmės teisės viršenybei.

Vengrija, žinoma, jau kelerius metus turi gintis – nesėkmingai – nuo kaltinimų, esą vyriausybė kėsinasi į teismų nepriklausomybę ir apskritai mindo teisės viršenybės principus.

Europos Komisija jau yra pradėjusi kelias teisines procedūras prieš Budapeštą, o Europos Parlamentas dar 2018 metais priėmė rezoliuciją, kuria buvo aktyvuotas ES sutarties 7-asis straipsnis. Tiesa, pastaroji drausminė procedūra įstrigusi ES Taryboje, nes kai kurios šalys nenori žengti žingsnių, kurie galėtų atvesti iki sankcijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

O pirmadienį ES Teisingumo teisme nagrinėta byla – tik viena iš jautrių procesų, teisėjų laukiančių šiais metais. Bendrijoje kova dėl teisės viršenybės tik įsibėgėja ir panašu, kad ES Teisingumo teismo vaidmuo čia bus labai svarbus.

Teisėjo maištas

Teisėjai Liuksemburge nagrinėja Švedijos piliečio, kuris Vengrijoje buvo apkaltintas nelegaliu ginklų ir amunicijos laikymu, teismo aplinkybes. Švedo advokatas pareiškė, kad bylos nagrinėjimas Budapešte nėra sąžiningas, nes atsakovui nebuvo suteiktos vertimo į švedų kalbą paslaugos.

Reikalas greitai išvirto į didelį politinį skandalą, kai Budapešto teismo teisėjas Csaba Vasvari pats kreipėsi į ES Teisingumo teismą ir pridūrė savo paties abejonių dėl Vengrijos teisėtvarkos nepriklausomybės.

„Twitter“ nuotr./Csaba Vasvari
„Twitter“ nuotr./Csaba Vasvari

C.Vasvari viešai paklausė, ar Vengrijos nacionalinės teismų administracijos (NTA) vadovas – artimas premjero V.Orbano sąjungininkas – gali daryti tokią didelę įtaką teismams.

Teisėjo teigimu, atlyginimai šalies teismuose maži ir yra išpučiami tik NATO vadovo Gyory Baranos Senyei sprendimų skirti – arba neskirti – priedus dėka. Tai, anot C.Vasvari, didina riziką, kad teisėjai priklausomi nuo politikų kišimosi – būtent G.B.Senyei sprendžia su teisėjų skyrimais susijusius klausimus.

Vengrijos aukščiausiasis teismas netrukus paskelbė, kad C.Vasvari skundas ES Teisingumo teismui buvo neteisėtas, o pačiam teisėjui pagrasino drausminiais veiksmais.

Procedūros taip ir nebuvo pradėtos, bet kritikai tvirtina, kad vien grasinimas gali išgąsdinti kitus teisėjus. Tai ir užkliuvo ES Teisingumo teismo teisėjams.

Vengrijos aukščiausiasis teismas paskelbė, kad C.Vasvari skundas ES Teisingumo teismui buvo neteisėtas, o pačiam teisėjui pagrasino drausminiais veiksmais.

„Turime pašalinti bet kokią riziką ir užtikrinti, kad drausminėmis procedūromis nebūtų įvedinėjama politinė teisėjų sprendimų kontrolė“, – pabrėžė Nyderlandų vyriausybės į posėdį nuotoliniu būdu „atsiųstas“ teisininkas Jurianas Langeris.

Daug klausimų vengrui

Tačiau M.Feheras atmetė kritiką. Jis pareiškė, kad ES Teisingumo teismas turėtų ignoruoti kritiškus klausimus apie teisės viršenybę, nes jie „niekaip nesusiję“ su byla prieš Švedijos pilietį: „Tai yra vadovėliniai hipotetiški klausimai.“

Dar neaišku, ar teismas Liuksembure įtrauks kritiškus C.Vasvari užduotus klausimus į bylą. Jei taip, teisėjams teks spręsti dėl jautrių teisės viršenybės klausimų – kaip ir dar sykį, kai bus nagrinėjama su Lenkijos teisėjų nepriklausomybe susijusi byla.

15 ES Teisingumo teismo teisėjų, vadovaujamų belgo Koeno Lenaertso, pasinaudojo posėdžiu, kad pačirškintų vengrą M.Feherą.

Švedijos vyriausybės atsiųsta teisininkė Hanna Shev paragino teismą nepraleisti C.Vasvari klausimų pro ausis: „Yra pagrindo manyti, kad tie klausimai turėtų būti priimti.“

Tiesa, atsiliepė dar ir Europos Komisija, kurios atstovas Adrianas Toka atskubėjo Budapeštui į pagalbą ir pastebėjo, esą daugelis klausimų nėra aktualūs šiai konkrečiai bylai.

Tai esą nereiškia, kad Komisija nebesvarbūs procesai Vengrijoje. A.Toka patikino: „Komisija toliau stebi, ar Vengrijos teismai nepriklausomi, ir jau išreiškė susirūpinimą dėl NTA galių bei funkcionavimo.“

15 ES Teisingumo teismo teisėjų, vadovaujamų belgo Koeno Lenaertso, pasinaudojo posėdžiu, kad pačirškintų vengrą M.Feherą.

Antai kroatas teisėjas Siniša Rodinas pareiškė: „Bandau suprasti, koks buvo tikslas Vengrijos aukščiausiajam teismui paskelbti, kad kreipimasis į ES Teisingumo teismą buvo neteisėtas.“

„Situacija specifinė. Tai netipiškas atvejis“, – atsakė M.Feheras, o olandas J.Langeris netrukus paragino teisėjus žvelgti plačiau: „Norėtume paprašyti teismo įvertinti Vengrijos teisėtvarkos nepriklausomybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius