Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 25 /16:22

ES vadovai pritarė istoriniam „Brexit“ susitarimui

Europos Sąjungos (ES) vadovai sekmadienį patvirtino istorinį „Brexit“ susitarimą, perdavę estafetės lazdelę Didžiosios Britanijos ministrei pirmininkei Theresai May, kuri dabar turi įtikinti savo skeptišką partiją ir šalį jam pritarti.
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • ES vadovai sekmadienį patvirtino istorinį „Brexit“ susitarimą;
  • Susitarimą iki „Brexit“ dienos dar turi patvirtinti Bendruomenių Rūmai.

Kaip skelbia BBC, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pranešė, kad ES lyderiai patvirtino Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES susitarimą. Po mažiau nei valandą trukusios diskusijos Briuselyje 27 šalių lyderiai išreiškė savo palaikymą.

„ES-27 pritarė išstojimo sutarčiai ir politinei deklaracijai dėl būsimų ES ir Jungtinės Karalystės santykių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

D.Tuskas pranešė, kad susitarimas bus patvirtintas po to, kai Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas šeštadienį pareiškė, kad, šalims pasiekus susitarimą dėl Gibraltaro, jo vadovaujama vyriausybė pritars sutarčiai dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May

Oficialiose išvadose nurodoma, kad ES Vadovų Taryba „pritaria susitarimui dėl Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos ir Europos atominės energijos bendrijos“.

Be to, visų ES institucijų prašoma „imtis būtinų priemonių ir užtikrinti, kad susitarimas galėtų įsigalioti 2019 metų kovo 30 dieną ir būtų sudarytos sąlygos tvarkingam išstojimui“.

ES Vadovų Taryba taip pat oficialiai pritarė politinei deklaracijai dėl būsimų Didžiosios Britanijos ir Sąjungos santykių, kuri apima įvairius klausimus, įskaitant prekybą, saugumą ir aplinkosaugą.

„Europos Vadovų Taryba dar kartą patvirtina, jog Sąjunga yra pasiryžusi su Jungtine Karalyste ateityje palaikyti kuo artimesnius partnerystės ryšius, kaip nustatyta politinėje deklaracijoje“, – nurodoma paskelbtame pareiškime.

ES vadovai taip pat padėkojo ES vyriausiajam „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier už „jo nenuilstamas pastangas“.

Tačiau tai dar nėra galutinis etapas, nes susitarimą iki „Brexit“ dienos – o Didžioji Britanija iš ES išstos 2019 metų kovo 29 dieną – dar turi patvirtinti Bendruomenių Rūmai ir daugelis parlamentarų jau įspėjo, kad jam nepritars.

Th.May: „Brexit“ susitarimas yra geriausias ir „vienintelis įmanomas“

„Brexit“ susitarimas, kurį sekmadienį patvirtino Europos Sąjungos (ES) vadovai, yra geriausias ir „vienintelis įmanomas“ susitarimas, dėl kurio turės balsuoti Didžiosios Britanijos parlamentas, pareiškė šalies ministrė pirmininkė Theresa May ir įstatymų leidėjus įspėjo, jog nebus jokių galimybių pakartotinai derėtis kokiais nors klausimais.

Pasibaigus sekmadienio ryte įvykusiam ES aukščiausiojo lygio susitikimui, Th. May reporteriams pareiškė, jog sutinka su ES vadovais, kurie sako, kad iki Didžiosios Britanijos išstojimo iš bloko 2019 metų kovo 29 dieną ant derybų stalo neatsidurs jokių kitų klausimų.

„Gal žmonės mano, jog bus kitų derybų, bet tik ne šiuo atveju“, – pareiškė ji.

„Turime šį susitarimą, kuris yra geriausias įmanomas ir vienintelis įmanomas“, – pridūrė Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė.

Turime šį susitarimą, kuris yra geriausias įmanomas ir vienintelis įmanomas, – pridūrė Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, kad Didžiosios Britanijos parlamentas dėl „skyrybų“ su ES susitarimo balsuos iki Kalėdų.

Pasak Th.May, susitarimo patvirtinimas Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikime simbolizuoja vieno etapo pabaigą ir „lemiamai svarbių nacionalinių debatų“ dėl Didžiosios Britanijos ateities pradžią.

Ji žada atiduoti „visą širdį ir sielą“ kovai už tai, kad būtų pritarta susitarimui, kuriam priešinasi ir jos konservatorių partijai atstovaujantys įstatymų leidėjai, ir opozicija.

Didžiosios Britanijos premjerė taip pat pareiškė, jog neliūdi dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos, nors pripažįsta, kad kai kurie britai ir kai kurie Europos vadovai dėl to jaučia liūdesį.

Th. May pažymėjo, jog yra „kupina optimizmo“ dėl Didžiosios Britanijos ateities už ES ribų.

„Mano nuomone, tai iš esmės yra galimybė mums judėti pirmyn“, – pareiškė ji per spaudos konferenciją.

Prieš tai liūdesį dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Sąjungos išreiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir kiti Europos vadovai.

Tačiau Th.May pažymėjo, kad, pasitraukusi iš Europos bloko, Didžioji Britanija ir toliau palaikys šiltus bei draugiškus santykius su Europos šalimis.

Ilgo ir sudėtingo proceso kulminacija

Th.May, kalbėdama surengtoje spaudos konferencijoje, teigė, kad sekmadienis tapo ilgo ir sudėtingo proceso kulminacija. Kai kurie žmonės, anot jos, netikėjo, kad pavyks susitarti. Vis dėlto britų ministrė pirmininkė sakė tokį scenarijų iškart atmetė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Th.May sakė norinti kalbėti britų žmonėms ir paaiškinti jiems, ką šis susitarimas reiškia jiems.

„Pirmiausia tai reiškia mūsų sienų kontrolę. Laisvas judėjimas baigsis“, – sakė ji. Antra, anot jos, tai reiškia britų pinigų kontrolę. „Pinigus galėsime išleisti britų prioritetams“, – kalbėjo ji.

Trečia, tai reikš Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisdikcijos pabaigą. Anot Th.May visi šie dalykai svarbūs kalbant apie nacionalinį interesą. Jungtinė Karalystė taip pat bus laisva nuo bendros žemės ūkio ir žuvininkystės politikos.

Th.May sakė, kad ji norėjo, jog susitarimas būtų palankus visai Jungtinei Karalystei.

J.C.Junckeris: „Tai geriausias įmanomas susitarimas“

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos (ES) pavadino tragedija, tačiau jis ir kiti aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje dalyvavę ES vadovai įspėjo, kad išstojimo sąlygos dabar yra nustatytos.

„Tai geriausias įmanomas susitarimas Didžiajai Britanijai ir tai geriausias įmanomas susitarimas Europai“, – pareiškė J.C.Junckeris po specialiojo viršūnių susitikimo.

„Tai vienintelis įmanomas susitarimas“, – pažymėjo jis ir įspėjo: „Tie, kas mano, jog atmetę šį susitarimą, turės geresnį, turės nusivilti jau pirmosiomis sekundėmis po to, kai jį atmes.“

Tai vienintelis įmanomas susitarimas, – pažymėjo jis.

Dabar Th.May teks didžiulis iššūkis pasiekti, kad Bendruomenių Rūmai pritartų susitarimui iki „Brexit“ dienos 2019 metų kovo 29-ąją, nes visų partijų, įskaitant konservatorius, parlamentarai sako, kad jam nepritars ir mėgins išsiderėti geresnį susitarimą.

„Svarbu, kad visi Jungtinėje Karalystėje suprastų, jog rezultatas, kurį dabar turime, yra galutinis rezultatas“, – pareiškė ES Tarybai šiuo metu pirmininkaujančios Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas.

„Dėl jo tikrai nebus pakartotinai deramasi ir nebebus jokių papildomų galimybių manevruoti“, – pridūrė jis.

„Liūdna diena“

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte pareiškė, jog grįžti prie derybų stalo nėra prasmės.

„Apskritai manau, jog tai yra maksimumas to, ką mes visi galime padaryti, ir Theresa May, ir jos vyriausybė, taip pat Europos Sąjunga“, – pažymėjo jis.

„Šiandien čia nėra laimėtojų, nelaimi niekas. Visi mes pralaimime, tačiau, atsižvelgiant į tas aplinkybes, šis [susitarimas] yra priimtinas“, – pridūrė Nyderlandų vyriausybės vadovas.

J. C.Junckeris kiek anksčiau pareiškė, jog šiandien yra „liūdna diena“.

„Matyti, kaip tokia šalis kaip Didžioji Britanija ... traukiasi iš ES, nėra džiugu ir tai nėra proga švęsti. Tai liūdna akimirka ir tai tragedija“, – pridūrė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitarimą pavadino „diplomatinio meno kūriniu“, tačiau pripažino, kad dėl jo jaučia liūdesį.

„Tai istorinis viršūnių susitikimas ir taip pat istorinė diena, kuri kelia prieštaringus jausmus, – pareiškė ji. – Tai, kad Didžioji Britanija po 45 metų palieka ES, yra tragedija.“

ES valstybių ir vyriausybių vadovai sekmadienio ryte susirinko Briuselyje, kad patvirtintų Didžiosios Britanijos išstojimo sutarties sąlygas ir politinę deklaraciją dėl būsimų santykių.

Th.May, kuri į Briuselį atvyko šeštadienio vakare ir buvo susitikusi su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku ir J.C.Junckeriu, vėliau prisijungė prie savo ES kolegų, kad pažymėtų šį istorinį ir simbolinį įvykį.

Išstojimo susitarimas, kuris buvo parengtas per 17 sudėtingų derybų mėnesių, apima finansinių reikalų, piliečių teisių, Šiaurės Airijos ir pereinamojo laikotarpio klausimus.

O trumpoje politinėje deklaracijoje, kuri pridedama prie susitarimo teksto, išdėstomos viltys dėl būsimų santykių saugumo ir prekybos srityse.

Kol susitarimas nėra patvirtintas Didžiosios Britanijos ir Europos parlamentų, visos šalys toliau rengia planus galimai pražūtingai galimybei, jog keturis dešimtmečius trukusi Didžiosios Britanijos narystė Europos Sąjungoje pasibaigs nesudarius naujo susitarimo.

D.Tuskas aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse pareiškė, jog „niekas neturės priežasčių džiaugtis“ tą dieną, kai įvyks „Brexit“. Tačiau jis pažymėjo, jog buvo suderintos sąlygos, kurios leis „sumažinti riziką ir nuostolius“.

A.Tajani: Europos Parlamentas dėl „Brexit“ dokumentų galėtų balsuoti 2019-ųjų vasarį ar kovą

Europos Parlamentas teigiamai vertina susitarimą dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) ir politinę deklaraciją dėl būsimų santykių, per ES aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje pareiškė Parlamento pirmininkas Antonio Tajani.

„Valstybių ir vyriausybių vadovams taip pat pasakiau, jog per sausio mėnesį Europos Parlamentas bus pasirengęs balsuoti dėl tekstų, susijusių su „Brexit“, – pareiškė jis per sekmadienį Briuselyje surengtą spaudos konferenciją.

Tačiau Parlamento pirmininkas pažymėjo, kad nubalsuoti būtent sausį bus sudėtinga, atsižvelgiant į tai, kiek laiko reikės dokumentų vertimui į ES kalbas.

„Mes turbūt galime orientuotis į 2019 metų vasarį ar kovą. O [2018 metų] gruodžio mėnesį bendrai įvertinsime padėtį ir derybas su Didžiąja Britanija“, – pridūrė A.Tajani.

Mes turbūt galime orientuotis į 2019 metų vasarį ar kovą. O [2018 metų] gruodžio mėnesį bendrai įvertinsime padėtį ir derybas su Didžiąja Britanija, – pridūrė A.Tajani.

Tuo tarpu Th.May konservatorių partijos euroskeptikai ir jų sąjungininkai Šiaurės Airijoje įspėja, jog per kitą mėnesį Bendruomenių Rūmuose numatomą balsavimą nepritars susitarimui, dėl kurio, jų nuomone, Didžioji Britanija lieka pernelyg artima Sąjungai.

Londono žiniasklaidoje sekmadienį pasirodė pranešimų apie tai, jog kai kurie Th.May vyriausybės ministrai su ES diplomatais neva slaptai rengia „planą B“ tam atvejui, jeigu Didžiosios Britanijos parlamentas kitą mėnesį atmestų susitarimą.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė sekmadienį paskelbtame atvirame „laiške tautai“ pareiškė, kad šiuo susitarimu įvykdomas per 2016 metų referendumą priimtas sprendimas pasitraukti iš ES, ir pažymėjo, kad tai yra „susitarimas, kuris atvers šviesesnę ateitį“.

Didžioji Britanija tebėra labai susiskaldžiusi „Brexit“ klausimu, tačiau ministrė pirmininkė pareiškė, kad išstojimas iš ES gali tapti „atsinaujinimo ir susitaikymo akimirka“.

„Tam mums dabar reikia tęsti „Brexit“ procesą ir patvirtinti susitarimą“, – pareiškė ji.

Buvęs JK užsienio reikalų ministras „Brexit“ susitarimą pavadino „Titaniku“

Už Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos (ES) pasisakantis buvęs šalies užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas šeštadienį smarkiai sukritikavo premjerės Theresos May pasiektą preliminarų „Brexit“ susitarimą su Briuseliu ir jį pavadino Titaniko dydžio „istorine klaida“.

B.Johnsonas tai pareiškė per kasmetinį Šiaurės Airijos demokratinės junionistų partijos (DUP) suvažiavimą Belfaste, kuris buvo surengtas specialaus ES viršūnių susitikimo, per kurį tikimasi pasirašyti susitarimą, išvakarėse.

„Man į galvą ateina Titanikas ir dabar yra tas metas, kai reikia pirštu parodyti į priekyje esantį ledkalnį“, – sakė B.Johnsonas, liepą atsistatydinęs iš užsienio reikalų ministro posto, protestuodamas prieš Th.May poziciją dėl „Brexit“.

Man į galvą ateina Titanikas ir dabar yra tas metas, kai reikia pirštu parodyti į priekyje esantį ledkalnį, – sakė B.Johnsonas.

Jo teigimu, ginčytinas vadinamasis „apsaugos mechanizmas“ Šiaurės Airijai, kuris, jeigu bus įgyvendintas, per 21 mėnesį truksiantį pereinamąjį laikotarpį po „Brexit“ Britanijos dalimi esančią Šiaurės Airiją tam tikrose srityse išlaikys artimesne Europos Sąjungai, Šiaurės Airiją pavers Europos Sąjungos „ekonomine pusiau kolonija“.

„Nė viena Britanijos konservatorių vyriausybė negali ir neturėtų pritarti tokiai tvarkai“, – pareiškė B.Johnsonas. Jis ir DUP, kurios parama yra labai svarbi Th. May vyriausybės išlikimui ir „Brexit“ planams, pažadėjo priešintis susitarimui su Briuseliu, kai šis ateinantį mėnesį bus pateiktas Britanijos parlamentui ir Th. May sieks įtikinti britų parlamentarus jam pritarti.

Dešimt DUP narių JK parlamente sustiprino Th.May vyriausybę po to, kai ji po išankstinių rinkimų pernai prarado parlamentinę daugumą. Tačiau už šią paramą tenka atsilyginti papildoma 1 mlrd. svarų (1,1 mlrd. eurų) finansine parama Šiaurės Airijai, o dabar britų valdžia dėl savo „Brexit“ planų gali netekti šio palaikymo.

„Neatitinka nacionalinių interesų“

Siūlomas „apsaugos mechanizmas“ siutina DUP, kuri nerimauja, kad iš esmės bus sukurta sausumos siena su Britanija, susilpnės ryšiai bei padidės Airijos susivienijimo galimybė. Po B.Johnsono kalbos pasisakiusi DUP lyderė Arlene Foster sakė, kad Th.May planai „neatitinka jos pačios pagrindinių įsipareigojimų“ bei „nacionalinių interesų“.

„Pasirinkimas nėra apribotas šiuo susitarimu ir jokiu susitarimo, nors vyriausybės viešųjų ryšių mašina taip ir sako, – sakė A.Foster. – Realybė yra ta, kad jeigu mes norime pasiekti geresnio rezultato už siūlomąjį dabar, tuomet vienintelė galimybė yra žvelgti už šio preliminaraus susitarimo ribų.“

Tai, kokį svarbų vaidmenį vaidina DUP, parodo ir tas faktas, kad Britanijos iždo sekretorius Philipas Hammondas taip pat dalyvavo partijos suvažiavime.

„Viena tauta“

Belfaste vykusio suvažiavimo delegatų pasisakymai atitiko partijos lyderės nuogąstavimus. „Nenorime sienos Airijos jūroje, – sakė vietos politikas Samas Cole'as. – Mes norime, kad Jungtinė Karalystė būtų viena tauta ir mes esame tos tautos dalis ir buvome ja nuo pat jos įkūrimo.“

DUP aršiai priešinosi artimesniems santykiams su savo pietine kaimyne Airijos Respublika ir taip pat nepritarė 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimui, kuris nutraukė dešimtmečius trukusius neramumus ir padidino tarpusavio bendradarbiavimą.

DUP tvirtai pasisako už tolesnį britų valdymą Šiaurės Airijoje ir palaikė Londono planus dėl „Brexit“ per 2016 metų referendumą, nors Šiaurės Airijos gyventojai santykiu 65 ir 44 proc. nubalsavo už tolesnę JK narystę Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius