-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES vidaus reikalų ministrai Austrijoje ieško bendro migrantų problemos sprendimo

Europos Sąjungos šalių vidaus reikalų ministrai ketvirtadienį susitiko tartis dėl naujų priemonių migrantų srautui pažaboti. Šis ES vidaus reikalų vadovų susitikimas yra pirmasis, Austrijai nuo liepos pradžios perėmus pirmininkavimą Europos šalių bendrijai.
Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini
Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Insbruke vykstančiame susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama bendro migracijos plano paieškoms. Austrija tikriausiai ragins keisti dabartinę ES politiką, kad ateityje prieglobsčio prašymai būtų priimami tik už ES ribų.

Nors nuo karo ir skurdo bėgančių migrantų skaičius gerokai sumažėjo, lyginant su didžiąja 2015 metų migracijos banga, ši problema bus viena pagrindinių per Austrijos pirmininkavimo ES pusmetį.

Nuo pernai gruodžio dirbančios Austrijos konservatorių ir kraštutinių dešiniųjų vyriausybės vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis pakartojo savo pasiūlymą įkurti už ES ribų „sugrąžinimo centrus“ asmenims, kuriems nebuvo suteiktas prieglobstis Bendrijoje ir kurie laukia repatriacijos į savo šalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Austrijos vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Austrijos vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis

Tačiau ES migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos skeptiškai vertino šią idėją, nes ją būtų sunku praktiškai įgyvendinti.

„Ar kas nors žino nors vieną šalį už Europos ribų, Europos periferijoje, kuri norėtų priimti tokią stovyklą? Aš kol kas tokios nežinau. Palaukime, tai tiesiog idėja“, – prieš susitikimą sakė jis žurnalistams.

Anksčiau H.Kicklis buvo susitikęs su savo kolega Matteo Salvini, Italijos ministro pirmininko pavaduotoju bei ultradešiniųjų partijos „Šiaurės lyga“ lyderiu, taip pat su vokiečių vidaus reikalų ministru Horstu Seehoferiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ES migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos
AFP/„Scanpix“ nuotr./ES migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos

Šie trys ministrai suformavo „ryžtingųjų ašį“, sieksiančią griežtinti ES migracijos politiką.

M.Salvini jau uždraudė migrantus gelbėjančioms humanitarinėms organizacijoms švartuotis šalies uostuose ir ketina iš naujo derėtis dėl ES misijų mandato Viduržemio jūroje, kad jų laivai irgi negalėtų išlaipinti migrantų Italijoje. Pasak jo, pagalbos organizacijos tik padeda žmonių kontrabandininkams gabenti migrantus į Europą.

Insbruke jis turėtų paprašyti kolegų nesiųsti tarptautinėse misijose dalyvaujančių laivų į Italijos uostus.

Ketvirtadienį humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) pranešė, kad per pastrąsias keturias savaites Viduržemio jūroje nuskendo daugiau nei 600 migrantų. Tarp jų buvo kūdikių ir mažų vaikų.

„Sunkios diskusijos“

„Ėmėmės didelės atvykėlių problemos: jeigu jų sumažės, taip pat galėsime spręsti mažesnes vidaus problemas tarp mūsų šalių“, – sakė Italijos vidaus reikalų ministras po susitikimo su H.Kickliu ir H.Seehoferiu.

Tuo metu H.Seehoferis išreiškė viltį, kad iki rugpjūčio pradžios pavyks susitarti su Graikija ir Italija dėl jo plano sugrąžinti migrantus iš Vokietijos į šias šalis.

„Tai nėra lengvos diskusijos, bet gerai, kad jos vyksta“, – sakė jis ketvirtadienį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis

Bendrijos narių susitarimas dėl migrantų problemos sprendimo yra svarbus įgyvendinant kompromisinį Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir H.Seehoferio susitarimą, užbaigusį koalicijos narių ginčą, kuris buvo sukėlęs krizę Vokietijos vyriausybėje.

M.Salvini pabrėžė, kad Italija tikisi ryžtingesnių ES veiksmų griežtinant Bendrijos išorinių sienų kontrolę.

Austrija jau yra pateikusi kelis pasiūlymus dėl ES sienų apsaugos stiprinimo. Anksčiau šią savaitę H.Kicklis žurnalistams sakė, kad siūlys prieglobsčio prašymus priiminėti už Europos ribų esančiose pabėgėlių stovyklose, kur dirbtų „tam tikra mobili komisija“.

Europos Sąjungoje prieglobsčio prašymus galėtų teikti tik asmenys, atvykę iš bendrą sieną su ES turinčių šalių.

Europos Parlamente pirmadienį H.Kicklis sakė, kad ministrų susitikimas Insbruke bus pirmas, kuriame „konkrečiau aptarsime išlaipinimo platformų“ už Europos ribų tarptautiniuose vandenyse išgelbėtiems migrantams steigimo klausimą.

Tačiau Europos šalys nesutaria dėl platformų idėjos įgyvendinimo ir teisėtumo. Marokas, Tunisas ir dar kelios šalys jau pareiškė, kad jų nepriims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius