Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Homoseksualumo nebeslepiantis Latvijos ministras: mes normalūs kaip ir visi kiti

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius dar prieš penkerius metus socialiniame tinkle „Twitter“ paskyroje paskelbė esąs gėjus, o jo patarėja komunikacijos klausimais pareiškė, kad šiuo klausimu komentarų nebus, jis vis dėlto 15min plačiau pakomentavo sprendimą atsiskleisti, kalbėjo apie Lietuvoje artėjančias homoseksualų eitynes „Baltic Pride“ ir pamokas, kurias „sesės“ šalys – Lietuva ir Latvija – dar turi išmokti.
Edgaras Rinkevičius, Latvijos užsienio reikalų ministras
Edgaras Rinkevičius, Latvijos užsienio reikalų ministras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai nebuvo lengvas, tačiau, manau, teisingas sprendimas. Jei sąžiningai – tiek prieš save, tiek prieš visuomenę, nesigailiu“, – šiandien sako E.Rinkevičius.

Tiesa, kalbėdamas su 15min, jis pripažino, kad tiek tuomet, tiek šiomis dienomis vis dar sulaukia įvairių reakcijų. Vieni esą palaiko, kiti visiškai atmeta tai.

„Vis dėlto aš esu labai laimingas, kad žmonės, ypač politikai iš visų partijų, teisia mane dėl mano veiksmų, bet tikrai ne dėl seksualinės orientacijos. Net tie, kurie atstovauja labai konservatyvioms partijoms“, – sako jis.

Anot ministro, Latvijoje būtina sukurti teisinę bazę visoms partnerystės rūšims ir jis yra pasirengęs dėl to kovoti.

Ministras džiaugiasi, kad partija „Naujoji vienybė“, kuriai jis priklauso, lygiavertę partnerystę deklaravo kaip rinkiminį pažadą. „Paskutiniame parlamente mes palaikėme žmonių iniciatyvą paremti šį įstatymą, deja, didžioji parlamentarų dalis vis dėlto jį atmetė. Dabar parlamente tik dvi partijos, palaikančios lygiavertės partnerystės įstatymą, žiūrėsime, kiek palaikymo bus“, – kalba E.Rinkevičius.

Jo teigimu, pagrindinis jo uždavinys – paaiškinti, kodėl tai svarbu.

„Esu tikras, kad požiūris keičiasi, esame dvi partijos, atviros LGBT politikai, išrinktos į parlamentą ir gavusios nemažą paramą. Taigi tęsime darbus“, – žada jis.

Kalbėdamas apie visuomenę ir jos nuomonę bei toleranciją LGBT asmenų atžvilgiu, E.Rinkevičius teigė, kad vertinant apklausų duomenis, galima susidaryti klaidingą nuomonę.

„Kai kalbate su žmonėmis tiesiogiai, jie atviresni. Manau, geriausia, kai vyksta abipusis pagarbus dialogas, svarbus ir garsių žmonių atsiskleidimas, istorijos, aprašomos žiniasklaidoje ir rodančios, kad mes esame tokie pat normalūs žmonės kaip ir visi kiti“, – kalba E.Rinkevičius.

Manau, geriausia, kai vyksta abipusis pagarbus dialogas, svarbus ir garsių žmonių atsiskleidimas, istorijos, aprašomos žiniasklaidoje, ir rodančios, kad mes esame tokie pat normalūs žmonės kaip ir visi kiti, – kalba E.Rinkevičius.

Jis džiaugiasi, kad jau prieš penkerius metus, kai priėmė sprendimą atsiskleisti, sulaukė nemažai paramos.

„Esu labai dėkingas tuometinei premjerei Laimdotai Straujumai ir partijos lyderei Solvitai Aboltinai už paramą. Beje, ir mano labai geras draugas iš Lietuvos, jūsų šalies užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išreiškė paramą. Aš labai tai vertinu ir esu labai dėkingas už tai“, – šiandien sako jis.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Edgaras Rinkevičius ir Linas Linkevičius
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Edgaras Rinkevičius ir Linas Linkevičius

Šįmet Lietuvoje vyks „Baltic Pride“. Eitynėse svečio iš Latvijos neišvysime – jis dalyvauti jame neketina, tačiau siunčia Vilniui geriausius linkėjimus.

„Džiaugiuosi, kad galėjau perduoti savo linkėjimus ir sveikinimus, kai praėjusiais metais eitynės vyko pas mus, Rygoje“, – priduria Latvijos ministras.

Jo nuomone, LGBT asmenų atžvilgiu visi turime suremti pečius.

„Visi turime turėti daug energijos ir kantrybės keisti požiūrį ir pagerinti situaciją. Esu įsitikinęs, kad tiek mums latviams, tiek jums, lietuviams, tikrai pasiseks. Tęskime puikius darbus ir niekada nepasiduokime“, – paragino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius