-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija ir Suomija neatmeta „skirtingų greičių“ ES idėjos

Vadinamoji skirtingų greičių Europos Sąjunga nekeltų rūpesčių, jeigu tarpusavyje glaudžiau bendradarbiaujančios šalys palikti atvirą galimybę prisijungti kitoms, antradienį pareiškė Estijos ir Suomijos vadovai.
Kersti Kaljulaid ir Sauli Niinisto
Kersti Kaljulaid ir Sauli Niinisto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid ir Suomijos prezidentas Sauli Niinisto per bendrą spaudos konferenciją Helsinkyje sakė, kad ES jau dabar yra skirtingų greičių blokas, kadangi jos narės dalyvauja ne visų formatų bendradarbiavime.

K.Kaljulaid, antradienį atvykusi į Suomiją dviejų dienų vizito, pažymėjo, kad Bendrijos narėms svarbu dirbti kartu sprendžiant bendrus klausimus, kurių atskiros šalys nepajėgios išspręsti.

Taip pat svarbu, kad skirtingų formų bendradarbiavimas išliktų atviras visoms ES šalims, pridūrė ji.

S.Niinisto pritarė šiai nuomonei ir atkreipė dėmesį į Suomijos patirtį bendradarbiaujant įvairiais formatais. Pasak jo, toks bendradarbiavimas turi būti atviras visoms šalims, atitinkančioms privalomus kriterijus.

Europos Komisija praeitą savaitę pristatė penkis ES raidos scenarijus, kai iš Bendrijos pasitrauks Jungtinė Karalystė. Viename iš jų siūloma užtikrinti spartesnę kai kurių Bendrijos šalių integraciją.

Vokietija, Prancūzija, Italija, Belgija, Nyderlandai ir Liuksemburgas jau išreiškė palaikymą šiai idėjai.

Keturių ekonomiškai pajėgiausių Bendrijos šalių – Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos – lyderiai, pirmadienį susitikę Versalyje, taip pat sakė palaikantys skirtingų greičių ES, kad dalies bloko narių integracija galėtų vykti sparčiau negu kitų.

K.Kaljulaid ir S.Niinsto savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad ne visos ES šalys yra euro zonos narės, o Estijos prezidentė pabrėžė, kad kai kurios Bendrijos narės yra užsitikrinusios išlygas ir neprivalo vykdyti kai kurių bendrosios politikos punktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius