Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje koronavirusą besigydantis vyras: labiausiai noriu, kad grįžtų sveikata

Estijoje gyvenantis iranietis, kuriam pirmajam šalyje buvo diagnozuotas virusas COVID-19, portalui „Postimees“ tvirtino: tiesiog nori susigrąžinti sveikatą ir džiaugtis antru šansu gyvenime. Jis žurnalistui papasakojo apie neramią kelionę iš Rygos į Taliną, jau pradėjus įtarti, kad serga, taip pat apie ligos eigą ir liūdnas dienas izoliacijoje.
Ligoninė Taline
Ligoninė Taline / „Scanpix“ nuotr.

„Padariau viską, ką galiu, kad apsaugočiau žmones, kurie man rūpi. Turėjau tai padaryti“, – Taline besigydantis vyras rašė „Postimees“.

Estijoje verslu užsiimantis iranietis perdavė žinutę kitiems Estijos Tartu ligoninėje nuo koronaviruso besigydantiems žmonėms.

„Skaičiau apie juos žiniasklaidoje. Noriu jiems pasakyti, kad nesame vieni. Turime išlikti pozityvūs ir kovoti su šiuo mažu virusu, kaip šiame vaizdo įraše bando daryti slaugai“, – žurnalistui rašė vyras, laiške pridėjęs nuorodą į vaizdo įrašą. Jame – apsauginius kostiumus dėvintys Irano medikai šoka.

Šiuo metu Estijoje yra nustatyti penki užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

„Tačiau labiausiai noriu, kad grįžtų sveikata, ir vėl galėčiau džiaugtis gyvenimu kaip dovana, kurią gavau antrą kartą“, – „Postimees“ žurnalistui rašė užsikrėtęs iranietis.

Irane informacija buvo slepiama

Iranietis Estijoje gyvena ne vienerius metus, praeitą mėnesį jis Irane su su dukra lankė šeimą.

„Kai buvau Irane, pareigūnai sakė, kad šalyje nėra jokio koronaviruso. Daug žmonių net nematė poreikio dėvėti kaukes ar imtis kitokių priemonių išvengti infekcijos. Vėliau paaiškėjo, kad vyriausybė melavo kelias savaites ir slėpė faktą, kad COVID-19 pasiekė Iraną. Dėl politinių priežasčių“, – rašė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Su koronavirusu nesusitvarkantis Irano režimas „kasasi sau gilesnę duobę“

Pirmieji užsikrėtimo atvejai buvo patvirtinti Komo mieste vasario 19–24 dienomis. Šis miestas yra keli šimtai kilometrų nuo ten, kur gyvena iraniečio šeima.

„Kitą dieną išvykau iš Irano į Turkiją, kad pabėgčiau nuo viruso, – sakė jis ir pridūrė esąs tikras, kad tuo metu nebuvo užsikrėtęs. – Kai atvykau į Turkiją, pareigūnai visus nuskenavo, ieškodami viruso ženklų.“

„Pasilikau Stambule, viskas atrodė normalu. Sekiau naujienas apie protrūkį Irane, ir kaip virusas visiems buvo diagnozuotas. Tą dieną, kai išvykau iš Turkijos, šeima pasakė, kad mūsų mieste virusas buvo diagnozuotas trims žmonėms. Tada pradėjau galvoti, kad jį pasigavau ir pats. Net galvojimas apie tai man sukėlė didžiulį stresą. Tuomet pradėjau sausai kosėti“, – „Postimees“ cituoja užsikrėtusį vyrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iraniečiai saugosi koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iraniečiai saugosi koronaviruso

Jis tikina tris dienas praleidęs Stambule, iš kurio skrido į Rygą. „Trijų valandų skrydžio metu jaučiausi gerai. Mano kūnas nerodė jokių pakilusios temperatūros ženklų“, – rašė iranietis.

Nusileidęs Rygoje, jis įsėdo į pirmą autobusą, vežantį į Taliną. Tai buvo „Lux Express“.

„Kadangi autobuse buvo belaidis internetas, galėjau skaityti naujienas. Buvau šokiruotas pamatęs vaizdo įrašą, kuriame Irano sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi sausai kosi spaudos konferencijos metu.

Buvo praėjusios kelios valandos po to, kai jam nustatytas COVID-19. Tuo metu mane jau kamavo panašus kosulys“, – vyras rašė „Postimees“ žurnalistui.

Vyras tikino, kad priartėjus prie Talino mintis, jog jis užsikrėtė koronavirusu, tarsi apsėdo.

„Labai išsigandau, kad galbūt esu užsikrėtęs. Iš pradžių pagalvojau, kad važiuosiu namo ir kitą dieną vyksiu į ligoninę. Tačiau vėliau, ieškodamas taksi grįžti namo, pradėjau galvoti, kad galiu užkrėsti kitus, jei iš tiesų esu pasigavęs virusą“, – prisimena iranietis.

Tuomet jis nusprendė nevykti namo, o paskambino karštąja linija. „Jie man liepė nevykti į ligoninę, o išsikviesti greitąją. Laukiau šalia terminalo ir dariau tai, kas man liepta. Mane pasitiko gydytojai, dėvintys apsauginius kostiumus, jie mane nuvežė į ligoninę“, – pridūrė jis.

VIDEO: Vilniaus oro uoste pradėjo budėti kariškiai: užsieniečiai stebisi

Po kelių valandų vyras sužinojo esąs užsikrėtęs COVID-19: „Nuo to laiko buvau izoliuotas, priverstas jį pralaukti.“

Izoliacija – nelengva

Vyras tikina iš pradžių buvęs išsigandęs. „Negalėjau susikaupti. Tiesiog sekiau žinias apie virusą ir savo simptomus, bandydamas suprasti, ko tikėtis. Žinojau, kad nuo to nėra vaisto, ir kad tai apsunkina mano situaciją“, – prisimena jis.

„Paprasčiausiai turėjau būti optimistas ir galvoti pozityviai. Koncentravausi į faktą, kad 98 proc. užsikrėtusių žmonių pasveiksta, ir kad nėra pagrindo bijoti“, – tikino vyras.

Esą pirmas dvi dienas jo kosulys ligoninėje sustiprėjo: „Jaučiau, kad liga skverbiasi į mano plaučius. Tačiau vaistai, kuriuos man davė gydytojai, tai sutvarkė.“

Vyras pridūrė, kad jis vis dar sausai kosti, tačiau tai nėra labai pavojinga. „Kaip lengvas gripas, ir, tikiuosi, kad jis taip pat greit praeis“, – „Postimees“ cituoja jį.

„Scanpix“ nuotr./Teheranas
„Scanpix“ nuotr./Teheranas

Iranietis tikino, kad nelengva kambaryje būti vienam ir nesulaukti jokių lankytojų. „Tačiau bandau išnaudoti laiką protingai – esu užsiėmęs knygomis ir straipsniais“, – sakė jis ir pridūrė, kad kitu atveju to nedarytų.

„Virusas sugebėjo išplisti keliose šalyse, ypač Irane, nes žmonės paprasčiausiai apie jį nežinojo, kol netapo per vėlu. Irano vyriausybė slėpė informaciją apie virusą kelias savaites. Kad žmonės galėtų eiti į gatves minėti Irano revoliuciją vasario 11 dieną, dalyvauti rinkimuose vasario 21 ir paremti vyriausybę“, – rašė jis žurnalistui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius