Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euras Lietuvoje: Vakarų žiniasklaida rašo apie saugumą, o Rusijos propagandistai siunta

Lietuvos tapimas euro zonos nare neliko nepastebėtas didžiųjų pasaulio žiniasklaidos priemonių. Vakarų žiniasklaidoje pabrėžta, kad įsivedusi eurą Lietuva siekia didesnio finansinio stabilumo. Be to, teigiama, kad dauguma lietuvių, anksčiau skeptiškai vertinusių euro įvedimą, dabar, Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje, gerokai stipriau palaiko bendrąją Europos valiutą. Tuo metu oficialią Kremliaus poziciją transliuojančio TV kanalo „Russia Today“ Lietuvos tapimas 19-ąja euro zonos nare siutino.
Pinigai
Prekybos centro „Maxima“ kasininkės pasiruošusios priimti eurus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujienų svetainė euobserver.eu pažymi, kad 2014 m. lapkritį atliktų apklausų duomenimis, daugiau negu pusė Lietuvos gyventojų pritarė euro įvedimui, o 2013 m. pradžioje teigiamos nuomonės apie eurą laikėsi tik 41 proc. respondentų.

Lietuviai šventė su fejerverkais ir už eurus pirktu šampanu, kuomet jų šalis baigė ketvirtį amžiaus trukusį perėjimą iš komunistinės ekonomikos į bendrosios Europos valiutos zoną“, – rašo naujienų svetainė bloomberg.com.

Pažymėta, kad pastaraisiais metais Lietuvos ekonomika buvo tarp sparčiausiai augančių visoje Europoje, o šalies gyventojai tikisi, kad tapimas euro zonos nare šalies ūkiui suteiks stimulo augimui ir stabilumo.

„Lietuviai šventė su fejerverkais ir už eurus pirktu šampanu, kuomet jų šalis baigė ketvirtį amžiaus trukusį perėjimą iš komunistinės ekonomikos į bendrosios Europos valiutos zoną“, – rašo naujienų svetainė bloomberg.com.

Šio portalo žurnalistai pažymi, kad nuo 2015 m. visos Baltijos šalys tapo euro zonos dalimi, o bendrąją Europos valiutą Lietuva, Latvija ir Estija mato kaip tam tikrą saugumo garantiją atgimus Kremliaus ekspansionizmui.

Airijos laikraštis „The Irish Times“ pabrėžė, kad Rusijos įvykdyta Krymo okupacija ir invazija į Donbasą sukėlė didelį nerimą Baltijos šalyse, kad jos gali tapti kitu Kremliaus taikiniu. Dėl to tapimas euro zonos nare Lietuvai reiškia dar didesnį įsitvirtinimą Vakarų politinėje erdvėje.

Vakarų žiniasklaidoje pažymimas Lietuvos saugumo ir stabilumo siekis ir didžiulės pastangos norint tapti euro zonos nare, o Rusijos propagandos ruporas „Russia Today“ šį istorinį įvykį nušvietė visiškai kitomis spalvomis.

Kremliaus propagandistai nėrėsi iš kailio aiškindami, kad ne visi Lietuvos gyventojai pritarė euro įvedimui, ir stengėsi suformuoti nuomonę, jog Vyriausybės optimizmas dėl bendrosios Europos valiutos yra nepagrįstas. „Russia Today“ taip pat tikino, kad euro įvedimui kitose Baltijos šalyse – Latvijoje ir Estijoje nepritarė didelė dalis gyventojų.

Rusijos propagandinė mašina, skirtingai negu Vakarų žiniasklaida, taip pat visiškai ignoravo simbolinę euro svarbą – ženklą, kad Baltijos šalys dar stipriau integravosi į Europos erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius