Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa baiminasi: Vengrijos premjeras gali užimti vieną svarbiausių vadovų postų bloke

Jei liepos mėn. atsistatydins Europos Parlamento rinkimams besiruošiantis bloko Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, Europos Sąjungos valstybių vadovai turės greitai susitarti dėl kandidato į jo įpėdinius, nes kitaip – jo postą gali perimti kontroversiškasis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, rašo leidinys „Politico“.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „Zuma press“/„Scanpix“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis kandidatuos birželio mėn. vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, skelbia net trys Belgijos žiniasklaidos priemonės. Tarybos vadovo atstovas spaudai taip pat patvirtino šiuos planus leidinio „Politico“ žurnalistams.

Jei bus išrinktas, Ch.Michelis planuoja liepos viduryje užimti vietą Europos Parlamente, o tai reiškia, kad ES vadovai turės greitai susitarti dėl jo įpėdinio į atsilaisvinusį Europos Vadovų Tarybos pirmininko postą.

Europos Parlamento nuotr./Charlesas Michelis
Europos Parlamento nuotr./Charlesas Michelis

Jei jie to nepadarys, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kurio šalis liepos mėn. perims pirmininkavimą ES Tarybai pagal rotacijos principą, – užims jo vietą.

Tokio scenarijaus, kuomet nekontroliuojamas V.Orbanas valdytų Tarybą net pusę metų iš karto po 2024 m. Europos Parlamento rinkimų, desperatiškai norėtų išvengti dauguma blokui priklausančių šalių vadovų, nes įtampa tarp jų ir V.Orbano tik auga.

Ch.Michelis nepatikslino, ar jo sprendimas kandidatuoti į Parlamento narius reiškia, kad jį domina kitos aukščiausiosios grandies pareigos, pavyzdžiui, tapti pagrindiniu Europos liberalų, trečios pagal dydį bloko politinės stovyklos, kandidatu į Europos Komisijos pirmininko postą, ar jis norėtų pakeisti Didier Reyndersą Belgijos ES teisingumo komisaro poste.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen dar nepaskelbė, ar ketina siekti antros kadencijos šiame poste. Šias aukščiausias ES pareigas, kaip ir Ch. Michelis, ji eina nuo 2019 metų.

Ch.Michelio viena iš pagrindinių užduočių buvo rūpintis ES aukščiausiojo lygio susitikimais. Šie susitikimai tapo itin svarbūs ieškant vieningo Bendrijos atsako į krizes, įskaitant COVID-19 pandemiją ir 2022-ųjų vasarį Rusijos pradėtą plataus masto invaziją į Ukrainą.

„Praėjus ketveriems metams nuo mano, kaip Europos [Sąjungos] vadovo, kadencijos pradžios, man tenka pareiga atsiskaityti už pastarųjų metų darbą ir pasiūlyti Europos ateities projektą“, – Belgijos žiniasklaidai sakė 48-erių buvęs Belgijos ministras pirmininkas Ch.Michelis.

„Politico“ pažymėjo, kad tai pirmas kartas, kai einantis Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas asmuo dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose, ir pirmas kartas, kai jis anksčiau laiko paliks savo postą.

Ch.Michelis turėjo eiti pareigas iki lapkričio mėn. Tačiau dėl jo sprendimo pasitraukti anksčiau laiko Europos vadovams daromas papildomas spaudimas, nes dabar jiems teks per trumpesnį laiką nuspręsti, kas vadovaus pagrindinėms Europos institucijoms.

Po Europos Parlamento rinkimų, kurie vyks birželio 6-9 d. visose 27 ES šalyse, ES vadovai susitiks birželio 17 d., o vėliau – birželio 27-28 d. Tikėtina, kad tuomet jie aptars Ch.Michelio įpėdinio kandidatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius