Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 08 /15:05

Europolas: per didžiulę operaciją visame pasaulyje sulaikyta 800 įtariamų nusikaltėlių

Policija sulaikė 800 asmenų per pasaulinio masto operaciją, kurios metu pareigūnai gavo prieigą prie nusikaltėlių naudotų šifruotų telefonų, slapta išplatintų teisėsaugos institucijų, antradienį pranešė Europos Sąjungos policijos agentūra Europolas.
Europolas
Europolas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per šią tarptautinę operaciją policija sulaikė ir daugiau nei 30 su nusikalstamomis grupuotėmis siejamų lietuvių, įtariamų narkotikų platinimu, konfiskuota 1,3 tonos narkotikų.

Policijos teigimu, nusikalstamos gaujos manė, kad šifruojama programėlė, vadinama AN0M, yra saugi nuo šnipinėjimo, kai iš tikrųjų pareigūnai ištisus mėnesius stebėjo milijonus pranešimų apie narkotikų kontrabandą, pinigų plovimą ir net planuojamas žmogžudystes.

Kaip jau rašė 15min, policija taip pat sulaikė daugiau nei 30 su nusikalstamomis grupuotėmis siejamų lietuvių, įtariamų narkotikų platinimu, konfiskuota 1,3 tonos narkotikų – kanapių, hašišo, kokaino.

Lietuvoje konfiskuotų narkotikų vertė – apie 9 mln. eurų.

Tai per spaudos konferenciją antradienį pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Per operaciją „Trojan Shield“ (Trojos skydas) buvo užkirstas kelias daugiau nei 100 žmogžudysčių, taip pat sutrukdyta pristatyti dideles narkotikų partijas, antradienį pareiškė JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB), ES policijos agentūra Europolas ir kitų šalių teisėsaugos institucijos.

„Rezultatai yra stulbinantys“, – žurnalistams Europolo būstinėje Nyderlanduose sakė FTB direktoriaus pavaduotojas Calvinas Shiversas.

Pasak jo, amerikiečių teisėsauga pastaruosius pusantrų metų daugiau nei 100 šalių veikiantiems nusikalstamiems sindikatams tiekė prietaisus, „kurie leido mums sekti jų komunikaciją“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai
AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai

Pasak Europolo, 16 šalių policija surengė reidų, pasitelkusi iš maždaug 12 tūkst. pasaulyje išplatintų telefonų surinktus įrodymus.

„Ši informacija praėjusią savaitę nuvedė iki šimtų teisėsaugos operacijų pasauliniu mastu – nuo Naujosios Zelandijos iki Australijos, Europos ir JAV – ir davė įspūdingų rezultatų“, – per spaudos konferenciją pareiškė Europolo direktoriaus pavaduotojas operacijoms Jeanas-Philippe'as Lecouffe'as.

„Daugiau nei 800 areštų, daugiau nei 700 apieškotų vietovių, daugiau nei 8 tonos kokaino“, – konstatavo jis.

„Skaudus smūgis“

Australijos policija pranešė, kad neva saugūs šifruoti prietaisai buvo išdalinti mafijos, Azijos nusikaltėlių sindikatų, narkotikų kontrabandininkų kartelių ir neteisėtų baikerių grupuočių nariams per sudėtingą FTB vadovautą operaciją.

Vien Australijoje per operaciją buvo pareikšti kaltinimai 224 asmenims. Pasak ministro pirmininko Scotto Morrisono, šis žingsnis „sudavė skaudų smūgį organizuotam nusikalstamumui – ne tik šioje šalyje, jis atsilieps organizuotam nusikalstamumui visame pasaulyje“.

Operacija buvo inicijuota daugelio šalių policijai per pastaruosius dvejus metus sutrikdžius du svarbius šifruotų telefonų tinklus, naudotus nusikaltėlių – „Encrochat“ ir „SkyGlobal“.

„Uždarius šias dvi šifruoto ryšio platformas, šifruoto ryšio rinkoje atsirado didelis vakuumas“, – nurodė Naujosios Zelandijos policija.

Pasak jo, siekdamas užpildyti šį vakuumą „FTB valdė savąją šifruotų įrenginių įmonę ANOM“.

C.Shiversas iš FTB pareiškė, kad kad tokiu būdu su nusikaltėliais kovojantiems pareigūnams pavyko „pakeisti padėtį savo naudai“.

„Iš tikrųjų galėjome pamatyti šimtus tonų kokaino, paslėpto vaisių siuntose, nuotraukas, galėjome pamatyti šimtus tonų kokaino, paslėpto konservuose“, – pažymėjo C.Shiversas.

Remiantis paviešintais teismo dokumentais, kuriuos citavo JAV leidinys „Vice“, FTB bendradarbiaudamas su pasamdytais specialistais sukūrė ir platino AMON įrenginius tinklo „Phantom Secure“ klientams. Penkiasdešimt telefonų, neva skirtų išbandyti, buvo atgabenti į Australiją.

„Jie atėjo pas mus“

Pranešama, kad įrenginiai neturėjo elektroninio pašto, skambučių ar GPS funkcijų ir tegalėjo siųsti žinutes į kitus ANOM telefonus.

Jie buvo parduodami juodojoje rinkoje po maždaug 2 tūkst. dolerių (165 tūkst. eurų) ir veikė tik gavus kodą iš kito vartotojo.

„Iš tikrųjų jie atėjo pas mus, ieškodami šių prietaisų“, – sakė C.Shiversas.

Australų agentūros padėjo išdalyti telefonus žinomiems įtariamiesiems, įskaitant vieną į Turkiją pabėgusį australų narkotikų baroną, siekdamos įgauti grupuočių pasitikėjimą.

Atrodo, kad operacija buvo demaskuota šių metų kovą, kai vienas tinklaraštininkas aprašė ANOM saugumo trūkumus ir pareiškė, kad šie prietaisai yra apgaulė, siejama su Australijos, JAV ir kitomis „Penkių akių“ dalijimosi žvalgyba tinklo narėmis. Tas įrašas vėliau buvo ištrintas.

Australijos federalinės policijos duomenimis, per operaciją vien tik Australijoje 224 žmonėms buvo pareikšta daugiau nei 500 kaltinimų, buvo uždarytos šešios pogrindinės narkotikų laboratorijos, taip pat konfiskuota šaunamųjų ginklų ir 45 mln. Australijos dolerių (28,6 mln. eurų) grynaisiais pinigais.

„Įtariame, kad jie yra nusikalstamų baikerių gaujų, Australijos mafijos, Azijos kriminalinių sindikatų ir rimtų bei organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai“, – pažymėjo federalinės policijos komisaras Reece'as Kershaw.

Naujosios Zelandijos policijos vyresnysis inspektorius detektyvas Gregas Williamsas pareiškė, kad visoje šalyje buvo sulaikyta 35 asmenų.

Naujosios Zelandijos policija per operaciją konfiskavo metamfetamino, šaunamųjų ginklų ir milijonų JAV dolerių vertės turto bei grynųjų pinigų.

ANOM svetainė, kurioje kadaise buvo siūlomos „kariuomenės lygio“ šifravimo paslaugos ir įrenginiai, turintys specialių funkcijų, tokių kaip „šviesi ir tamsi“ ekrano temos, antradienį nebuvo prieinama – tinklalapyje matyti teisėsaugos pranešimas, kad „domenas buvo areštuotas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius