-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Parlamentas panaikino Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen neliečiamybę

Europos Parlamentas antradienį panaikino Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto lyderės Marine Le Pen teisinę neliečiamybę ir tuo sudarė sąlygas pateikti jai kaltinimus dėl gatvėse besimeldžiančių musulmonų vaizdo palyginimo su nacių okupacija Antrojo pasaulinio karo metais.
Marine Le Pen
Marine Le Pen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Populistė M.Le Pen, kuri į Europos Parlamentą pirmą kartą buvo išrinkta 2004 metais, prieš balsavimą sakė, kad taip mėginama ją įbauginti, nes ji yra disidentė. M.Le Pen pasirėmė savo teise į raiškos laisvę.

M.Le Pen sakė esanti įsitikinusi, kad jai pavyks laimėti bet kokią bylą. Tuo tarpu Prancūzijos centrinio Liono miesto prokurorai tiria M.Le Pen bylą dėl galimo rasinės neapykantos kurstymo savo 2010 metais sakytoje kalboje.

Joje M.Le Pen pasmerkė musulmonų meldimąsi Prancūzijos gatvėse, nes dėl mečečių stokos daugelis yra priversti melstis lauke. „Su tais, kuriems patinka kalbėti apie Antrąjį pasaulinį kartą, kalbėti apie okupaciją, galėtume bent kartą pakalbėti apie mūsų teritorijos okupaciją“, – sakė ji.

Pirmą kartą į Europos Parlamentą 2004 metais išrinkta Marine Le Pen per Prancūzijos prezidento rinkimus 2012 metų balandį gavo 18 proc. rinkėjų balsų.

„Čia nėra nei šarvuotų automobilių, nei karių, tačiau tai vis tiek yra okupacija, nes ji slegia žmones“, – kalbėjo M.Le Pen.

Pirmą kartą į Europos Parlamentą 2004 metais išrinkta M.Le Pen per Prancūzijos prezidento rinkimus 2012 metų balandį gavo 18 proc. rinkėjų balsų. Tai geriausias visų laikų jos partijos pasirodymas rinkimuose.

Parlamento teisės komitetas parėjusį mėnesį didžiąja dauguma pritarė M.Le Pen imuniteto panaikinimui. Tiesa, Prancūzijos parlamentarai balsuojant susilaikė, norėdami išvengti kaltinimų politinių sąskaitų suvedimu.

Praėjusį mėnesį Nacionalinio fronto partijos pirmininko pavaduotojas Florianas Philippot naujienų agentūrai AFP sakė, kad būtų neįtikėtina, jeigu M.Le Pen būtų panaikinta teisinė neliečiamybė už tai, kad „ji pasakė tiesą apie musulmonų meldimąsi gatvėse, kuris tebevyksta iki šiol... Prancūzams nepatinka, kai žmonės nuo jų slepia tiesą.“

Europos Parlamento, kaip ir nacionalinių parlamentų nariams yra suteikiama teisinė neliečiamybė, kad jie galėtų nevaržomi atlikti savo pareigas ir reikšti savo nuomonę. Neliečiamybę gali panaikinti tik parlamentas.

Anksčiau EP nariams neliečiamybė buvo panaikinta kelias dešimtis kartų. M.Le Pen tėvas Jeanas-Marie Le Penas Europos Parlamento nario neliečiamybės neteko 1998 metais pareiškęs, kad nacių dujų kameros tebuvo „detalės“ visoje Antrojojo pasaulinio karo istorijoje.

J.Marie Le Penas taip pat buvo kelis kartus nuteistas už rasizmą ir antisemitizmą. Jis antradienį stebėjo europarlamentarų balsavimą dėl dukters neliečiamybės panaikinimo. Kartu su juo salėje buvo ir pati M.Le Pen bei trečiasis Nacionalinio fronto narys parlamente Bruno Gollnischas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius