-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 27 /16:10

Europos Parlamento rinkimuose Lenkijoje triumfavo valdantieji PiS

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) užsitikrino tvirtą pergalę sekmadienį šalyje vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, per kuriuos surinko 45 proc. rinkėjų balsų. Partija šią įtikinamą pergalę iškovojo po agresyvia retorika persunktos rinkimų kampanijos, kuri buvo nukreipta prieš jėgas suvienijusią opoziciją.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Rinkimų komisijos paskelbti duomenys iš daugiau nei 99 proc. balsavimo apylinkių rodo, kad dešiniojo sparno valdančioji partija turi gerus šansus laimėti rudenį vyksiančius visuotinius rinkimus ir užsitikrinti rinkėjų mandatą tęsti savo socialiai konservatyvią bei euroskeptišką politiką.

Tai yra pirmoji nacionalistinės pakraipos PiS pergalė rinkimuose į Europos Parlamentą ir, ko gera, apskritai geriausiais jos pasirodymas rinkimuose.

Analitikų nuomone, prie PiS sėkmės rinkimuose prisidėjo intensyvi rinkimų kampanija, kurioje aktyviai dalyvavo partijos pirmininkas, įtakingiausiu Lenkijos politiku laikomas Jaroslawas Kaczynskis, taip pat greitas virtinės krizių, įskaitant įsiplieskusį skandalą dėl kunigų pedofilijos, suvaldymas.

„Tai įspūdinga PiS pergalė, turint galvoje virtinę krizių, galėjusių pakenkti partijos įvaizdžiui, taip pat faktą, kad rinkėjai vertino jau beveik ketverius metus trunkantį jos buvimą valdžioje“, – sakė sociologas Jacekas Kucharczykas, vadovaujantis Visuomenės reikalų institutui.

Lenkijos valdančiosios partijos santykiai su partneriais Europoje gana įtempti dėl kontroversiškų teismų sistemos reformų, kurios, anot Briuselio, kelia grėsmę teismų nepriklausomybei, įstatymo viršenybei ir demokratijai.

Didžiausio rinkėjų palaikymo sulaukė buvusi ministrė pirmininkė Beata Szydlo, kuri daugelio lenkų prisimenama kaip politikė, 2016 metais inicijavusi PiS išmokų programą daugiavaikėms šeimoms.

Valdančiosios partijos pergalė leidžia prognozuoti, kad artimiausiomis savaitėmis vyriausybė laukia permainos. Keli dabartiniai ministrai buvo išrinkti į Europos Parlamentą.

J.Kucharczykas taip pat gyrė opozicijos lyderį Grzegorzą Schetyną – už tai, kad suformavo plačią liberalcentristų Europos koaliciją, sekmadienį surinkusią apie 38 proc. balsų.

Tai vienintelė politinė jėga, pajėgi varžytis su PiS rudenį vyksiančiuose Lenkijos Seimo rinkimuose.

Tuo tarpu Vengrijos opozicija, skirtingai nuo Lenkijos, negali džiaugtis geru pasirodymu rinkimuose. Vengrijos premjero Viktoro Orbano antiimigracinė partija „Fidesz“ iškovojo pergalę triuškinama persvara.

Lenkijai 751 vietą turinčiame Europos Parlamente priklauso 52 vietos. Mažiausiai 24 iš jų atiteks PiS, apie 22 turės G.Schetynos Europos koalicija.

Lenkijos rinkėjų aktyvumas sekmadienį buvo neįprastai didelis ir pasiekė 45 procentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius