-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga tarsis dėl konkrečios pagalbos Libijos vienybės vyriausybei

Europos Sąjungos ministrai pirmadienį nurodė pradėsiantys pasitarimą dėl „konkrečių“ ekonomikos ir saugumo projektų, turinčių padėti naujai Libijos vienybės vyriausybei kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) ir migrantų antplūdžiu į Europą.
Fayezas al-Sarrajas ir Federica Mogherini
Fayezas al-Sarrajas ir Federica Mogherini / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Liuksemburge susirinkę užsienio reikalų ir gynybos ministrai tiesioginiu vaizdo ryšiu diskutuos dėl tokių palaikymo priemonių su paskirtuoju Libijos premjeru Fayezu al Sarraju Tripolyje, žurnalistams sakė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini.

Ministrai sieks „nustatyti konkrečius projektus įvairiose srityse, kurie yra prioritetai Libijos žmonėms ir Libijos vyriausybei ekonomikos, politikos ir saugumo plotmėje“, – aiškino F.Mogherini.

Ta vaizdo konferencija turėtų prasidėti 19 val. Liuksemburgo (20 val. Lietuvos) laiku.

Tarptautinės bendruomenės pripažįstamas Libijos parlamentas taip pat balsuos dėl Nacionalinės santarvės vyriausybės, siekiant užbaigti jau kelerius metus šalyje besitęsiantį chaosą po diktatoriaus Muamaro Kadhafi nuvertimo 2011-aisiais.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault, šeštadienį apsilankęs Libijoje kartu su Vokietijos diplomatijos vadovu Franku-Walteriu Steinmeieriu, sakė žurnalistams Liuksemburge, kad Libijos ir tarptautinis palaikymas yra „nepakeičiamas“, siekiant atkurti stabilumą.

„Aišku, kad migracijos problema yra šio svarbaus klausimo dalis; kova su „Daesh“ taip pat yra šio klausimo dalis “, – sakė jis, vartodamas „Islamo valstybės“ arabišką akronimą.

J.-M.Ayrault pridūrė, kad ministrai taip pat aptars priemones, turinčias pažaboti migrantų gabenimą ir ginklų kontrabandą.

„Manau, Libijai reikalinga skubi pagalba, kad ji galėtų organizuoti savo saugumo pajėgas, policiją, pertvarkytų savo armiją, jūrinę sieną ir pakrančių sargybą“, – nurodė J.-M.Ayrault.

ES ruošiasi skirti Libijai 100 mln. eurų pagalbos paketą, turintį padėti spręsti šalies ekonomikos, humanitarines ir plėtros problemas. Be to, Bendrija pasiruošusi prisidėti apmokant policijos ir pakrančių sargybos pareigūnus, taip pat kovos su terorizmu pajėgas.

Kai kurios ES šalys nori, kad naujoji vyriausybė uždegtų žalią šviesą operacijai „Sophia“ – pernai pradėtai Bendrijos karinių jūrų pajėgų misijai – veikti Libijos teritoriniuose vandenyse.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas pirmadienį netikėtai apsilankė Tripolyje – po savaitgalį įvykusios Prancūzijos ir Vokietijos diplomatijos vadovų viešnagės.

Tuo tarpu Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni Libijos sostinėje lankėsi anksčiau praeitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius