Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Evakuacija iš Donbaso: chaosas, grūstis prie Rusijos sienos ir jokios galimybės grįžti atgal

Pabėgėliai iš apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos, nuo vakar vakaro valdžios sprendimu evakuoti iš separatistų valdomos teritorijos į Rusiją, pranešė, kad Rostovo srityje pasienyje su Rusija susidarė didžiulės transporto spūstys, skelbia Rusijos portalas znak.com. Atvykę į Rusiją žmonės skundžiasi, kad priversti laukti ir blaškytis be maisto ir tualeto, nes pritrūko vietų jiems apgyvendinti. Kai kurie norėtų grįžti atgal, tačiau galimybės nėra – siena uždaryta. Tuo tarpu Donecke, iš kurio evakuojami gyventojai, – ramu.

Atvažiavo į niekur

Tie, kuriems „pasisekė“ kirsti sieną, nežino, ką daryti toliau: pritrūko vietų laikinose viešnagės vietose, maisto, tualetų, nėra kontakto su artimaisiais ir galimybės grįžti atgal.

Apie 30 autobusų penktadienį ir šeštadienį atvyko į Krasnyj Desant kaimą, kuriame yra daug vaikų stovyklų ir sanatorijų. Čia buvo planuojama apgyvendinti pabėgėlius iš apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, iš įvykio vietos praneša Znak.com korespondentas. Į iš viso atvyko apie 1 tūkst. žmonių.

Tie, kuriems „pasisekė“ kirsti sieną, nežino, ką daryti toliau: pritrūko vietų laikinose viešnagės vietose, maisto, tualetų, nėra kontakto su artimaisiais ir galimybės grįžti atgal.

Asmeniniu transportu su vaikais į Rusiją atvykusios Kristina ir Natalija pasakojo, kad pasienyje stovėjo nuo penktadienio 18 val. iki 8 val. ryto šeštadienį. Anot moterų, pasienyje su Rostovo sritimi susidarė 20 km spūstis. Jų vyrai liko namuose.

Dabar moterys yra nusivylusios, nes nežino, ką daryti toliau. Jos nežino, ar atvykusieji privačiu transportu bus įleidžiami į vaikų pabėgėlių stovyklas. „Atėjome į niekur. Nežinome, ką daryti toliau. Vietoje išsiaiškinsime, kur gyventi. Jei vietų neužteks, klausime vietinių“, – sakė jos.

Tarp pabėgėlių yra daug mamų su kūdikiais, kuriems nebuvo suteiktas maistas, tualetas ar šilti kambariai. „Jei mes čia mirtinai sušalsime, kas bus už tai atsakingas?“, – piktinosi motinos ir pridūrė, kad visą naktį praleido ant kojų, tačiau vis dar nėra aiškumo, kas bus toliau.

„Jei mes čia mirtinai sušalsime, kas bus už tai atsakingas?“, – piktinosi motinos su kūdikiais ir pridūrė, kad visą naktį praleido ant kojų.

Grįžti atgal nebegali: siena uždaryta

Dauguma atvykusiųjų neturi ryšio su Donbase likusiais savo artimaisiais. Jie sako, kad apsišaukėliškoje Donecko liaudies respublikoje išjungtas internetas ir mobilusis ryšys. Pabėgėlius ypač erzina tai, kad naktį kaukiant sirenoms jie buvo masiškai išvežami, o dabar Rusijos siena su apsišaukėliška Donecko liaudies respublika uždaryta, tad grįžti nebegali.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos palaikomi separatistai Donbase paskelbė pradedantys civilių evakuaciją į Rusiją
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos palaikomi separatistai Donbase paskelbė pradedantys civilių evakuaciją į Rusiją

Autobusų vairuotojai, atvežę pabėgėlius, apie sienos uždarymą sužinojo iš znak.com korespondento. Kaip bandys grįžžti? „Kišenėje turiu 50 rublių. Tada taranuosime vartus“, – sakė vienas iš jų. Žmonės taip pat skundėsi, kad neturi maisto, nėra tualetų.

Pabėgėlius ypač erzina tai, kad naktį kaukiant sirenoms jie buvo masiškai išvežami, o dabar Rusijos siena su apsišaukėliška Donecko liaudies respublika uždaryta, tad grįžti nebegali.

Visą naktį šalo autobusuose

Šimtai iš Rusijos remiamų separatistų valdomų teritorijų evakuotų ORDO gyventojų visą naktį praleido šaltuose autobusuose Rostovo srityje. Šeštadienį 10 val. (9 val. Kijevo laiku) šimtai žmonių, įskaitant kūdikius, ir toliau buvo autobusuose, pranešė Rusijos leidinys „Novaja gazeta“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos palaikomi separatistai Donbase paskelbė pradedantys civilių evakuaciją į Rusiją
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos palaikomi separatistai Donbase paskelbė pradedantys civilių evakuaciją į Rusiją

Leidinio teigimu, Rusijos Rostovo srities Neklinovskij rajono Krasnyj Desant kaime visą naktį stovėjo daugiau nei trys dešimtys autobusų su moterimis, seneliais ir vaikais. Pirmieji autobusai su pabėgėliais į Rostovo sritį atvyko prieš vidurnaktį. Pasienio punkte pabėgėliai buvo perkelti į autobusus ir išsiųsti į Neklinovskij rajoną, kur, kaip tikėtasi, turėjo būti įrengti laikini apgyvendinimo centrai.

Tačiau pasirodė, kad nėra nei apgyvendinimo centrų, nei net karšto maisto.

„Jiems nebuvo suteiktas karštas maistas, sanatorijos, kuriose buvo numatytas apgyvendinimas, uždarytos, įėjimą saugo policijos ir Ekstremaliųjų situacijų ministerijos pareigūnai“, – rašo „Novaja gazeta“.

Pasak „Novaja gazeta“ korespondentės Jelenos Romanovos, vaikai be karšto maisto praleido12 valandų. Gamtinius reikalus žmonės priversti atlikti laukuose. Motinos guodžiasi, kad nebeturi kuo maitinti kūdikių, nes baigiasi mišiniai. „Žmonės sako: būtų buvę geriau, jei liktume rūsiuose“, – pridūrė ji.

Žada pervežti kitur

Vietos administracijos atstovai, atsakingi už darbą su pabėgėliais, sako, kad Krasnyj Desant sanatorijose ir vaikų stovyklose – viskas užpildyta. Iš apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos atvykusių žmonių klausimas esą sprendžiamas. Juos ketinama pervežti į Rostovą, bet ir ten yra tik 400 vietų.

Znak.com primena, kad anksčiau apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos valdžia pareiškė, kad sieną su Rostovo sritimi kirto apie 10 tūkst. Rostovo srities valdžia pareiškė, kad pabėgėliams priimti visiškai pasiruošta, tačiau paskelbė nepaprastąją padėtį.

Donecke – ramu

„Novaja gazeta“ pakalbino Donecke likusią ir evakuotis nesutikusią moterį, kuri paprašė neatskleisti jos vardo ir pavardės. Moteris pasakojo nesuprantanti, kam reikalinga evakuacija. Anot jos, šiuo metu mieste ramu.

„Tai kažkoks panoptikumas. Viskas atrodo labai idiotiškai: kažkokia skubi evakuacija... Pas mus tylu. Atsikeliu ryte ir perskaitau žinias: „Donecke buvo triukšmo“. Koks "triukšmas"?! Po vakarykščių Pušilino pranešimų, žinoma, naktimis nemiegojome, buvo baisu. Per visą naktį vieną kartą išgirdau „triukšmą“, lyg kažkieno automobilyje duslintuvas nukrito. Nuo 2014 metų puikiai žinome, kas ir kaip „triukšmauja“.

Dabar tylu. Žiūriu pro langą – visos mašinos savo vietose, niekas niekur neišvažiuoja. Skambinu draugams kituose gyvenamuosiuose rajonuose – tas pats, viskas savo vietose. Per televiziją rodo, kaip minios eina į evakuacijos punktus. Taip, atvažiuoja autobusai, sako, kad 10 000 žmonių jau neva išvežti. Bet kas tie žmonės, kodėl jie kažkur bėga, aš tiesiog nesuprantu. (...)

Paskelbė apie visų ir visko mobilizaciją. Vyrai iki 55 metų neišleidžiami iš Donecko į Rusiją: jie turėtų likti ir kovoti. Su kuo? Kas puola? Jei čia švilptų ir griaudėtų, kaip 2014–2015 m., tai bent kažkas būtų aišku“, – pasakojo moteris.

Anot jos, mieste veikia transportas, mobilusis ryšys, kuris tiesa, dieną prieš buvo kuriam laikui dingęs. Veikia parduotuvės, turgavietės, tačiau nuo pirmadienio pamokos mokyklose atšauktos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius