Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Faktai kalba: D.Trumpas meluoja daugiau negu 2008 ir 2012 m. rinkimų kandidatai kartu sudėjus

2016 m. JAV prezidento rinkimų kampanija dar tik įpusėjo, tačiau abu kandidatai – Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton – jau buvo ne kartą pagauti sakantys netiesą. Ypač tuo pasižymėjo D.Trumpas, kurį politikų pasisakymų atitikimą tiesai tikrinantis puslapis PolitiFact.com aptiko atvirai meluojantį net 32 kartus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo 2007 m. egzistuojantis tinklapis per devynerius veiklos metus patikrino beveik tūkstančio teiginių, kuriuos savo kalbose, interviu ar debatuose išsakė didžiųjų JAV partijų kandidatai į prezidentus, teisingumą.

Palyginimui – 2008 m. JAV prezidento rinkimų kandidatai Barackas Obama ir Johnas McCaine‘as bei 2012 m. JAV prezidento rinkimų kandidatai B.Obama ir Mittas Romney visi kartu meluojantys buvo pagauti 30 kartų.

Tarp D.Trumpo melagysčių – teiginys, kad B.Obama įkūrė ISIS (to šis politikas nepadarė), teiginys, kad H.Clinton ketina kelti mokesčius vidurinei klasei (ji kaip tik aiškiai pažadėjo jų nekelti) bei teiginys, kad iš pinigų, kuriuos ketinama skirti pabėgėlių integracijai, būtų galima sutvarkyti kiekvieno JAV miesto centrą.

Tiesa, atvirai meluojanti pagauta buvo ir H.Clinton – pavyzdžiui, ji teigė, kad yra vienintelė iš abiejų partijų kandidatų į prezidentus, kuri žada nekelti mokesčių. Iš tiesų mokesčių nekelti pasižadėjo ir daug kitų kandidatų.

„Visos žiniasklaidos priemonės turėtų tikrinti, ar politikai sako tiesą savo kalbose, reklamose arba politinių debatų metu. Atkreipti dėmesį, kad sakydamas vieną ar kitą dalyką kandidatas pamelavo, turėtų būti taip pat normalu kaip paminėti, iš kokio miesto yra kandidatas ar kokia jo partija. Daugelį teiginių galima patvirtinti arba paneigti pakankamai nesunkiai“, – penktadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) vykstančiame forume apie faktų tikrinimą politinėje žurnalistikoje sakė populiariausio JAV faktų tikrinimo portalo „PolitiFact“ vykdantysis direktorius Aaronas Sharockmanas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aaronas Sharockmanas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aaronas Sharockmanas

CNN redaktorė Emma Lacey-Bordeaux forume pastebėjo, kad toks asmuo kaip D.Trumpas sukelia daug iššūkių ir žurnalistams – jie turi ne tik atlikti didelį darbą aiškindamiesi, kiek tiesiog yra politikų žodžiuose, bet ir nutarti, kaip elgtis tokio atveju, kai politikas yra pagaunamas sakantis netiesą, tačiau melą kartoja ir toliau.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tarptautinė žurnalistų konferencija „Truth Matters“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tarptautinė žurnalistų konferencija „Truth Matters“

„D.Trumpas ne kartą pakartojo, kad B.Obama ir H.Clinton įkūrė ISIS. Tai jis sakė net tada, kai šie žodžiai buvo paneigti. Dilema – ar mes turime apie tai rašyti, ar ne. Be to, tokie asmenys kaip D.Trumpas pagauti meluojant dažnai teisinasi juokavę ar buvę sarkastiški. Tačiau žurnalistai vis tiek turi į tokius pasisakymus žiūrėti rimtai. Faktų tikrinimas tokioje situacijoje įgyja didesnę reikšmę negu bet kada“, – sakė E.Lacey-Bordeaux.

Rugpjūčio 19-20 dienomis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) vykstančiame forume pranešimus skaito ir diskusijose dalyvauja populiariausio JAV faktų tikrinimo portalo „PolitiFact“ vykdantysis direktorius A.Sharockmanas, CNN redaktorė Emma Lacey-Bordeaux, „Miami Herald“ žurnalistė Patricia Mazzei, Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo „Poynter“ institute vadovas Alexios Mantzarlis ir Lietuvoje veikiančio Rytų Europos studijų centro vadovas, TSPMI tyrėjas Linas Kojala.

Forume dalyvauja kelios dešimtys žurnalistų iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Moldovos, Baltarusijos, Ukrainos, Gruzijos, Azerbaidžano, Armėnijos bei Bosnijos ir Hercegovinos.

Portale 15min šią savaitę startavo „Patikrinta 15min“ žanro tekstai ir naujas įrankis – 15min tiesometras.

15min tiesometras
15min tiesometras
VIDEO: Skambiausi Donaldo Trumpo pasisakymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius