Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRONTEX vadovas: Europos Sąjungoje migrantų krizė nėra „deganti“

Europos Sąjunga šiuo metu neišgyvena „degančios krizės“ dėl atvykstančių migrantų, tačiau vis daugiau žmonių iš Afrikos bando patekti į Bendriją per Ispaniją iš Maroko, trečiadienį pareiškė Bendrijos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) vadovas.
Fabrice'as Leggeri
Fabrice'as Leggeri: Europos Sąjungoje migrantų krizė nėra „deganti“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungą ištiko politinė krizė, kilus nesutarimų, kaip tvarkytis su atvykstančiais ir prieglobsčio arba darbo ieškančiais žmonėmis, ypač kai daugiau kaip milijonas migrantų – daugiausia bėgančių nuo konfliktų Sirijoje ir Irake – atvyko į Bendriją 2015 metais. Tuo metu Graikiją ir Italiją užplūdo daugybė atvykėlių, o jų ES partnerės atsisakė pasidalyti šia našta.

„Dabar prie išorinių mūsų sienų nėra migracijos krizės piko, bet, žinoma, matome, kad spaudimas išlieka“, – žurnalistams Briuselyje sakė FRONTEX vadovas Fabrice'as Leggeri.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijos pakrantės apsaugos laive „Diciotti“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Italijos pakrantės apsaugos laive „Diciotti“

Pasak jo, neteisėtai per Viduržemio jūrą atvykstančių migrantų skaičius pernai sumažėjo ketvirtadaliu iki 150 000. Iš pagrindiniame migrantų kelyje į Europą esančių Libijos ir Tuniso išvykstančių žmonių skaičius 2018 metais sumažėjo 80 proc. ir siekė maždaug 23,5 tūkst., nurodė F. Leggeri.

Siekiant užtikrinti, kad valstybės pajėgtų susidoroti su 2015 metų situacija, jeigu ji pasikartotų, ES vykdomosios valdžios institucija Europos Komisija paragino 28 Bendrijos nares patvirtinti ilgalaikes migrantų priėmimo kvotas, tačiau šis siūlymas buvo atmestas, labiausiai – Rytų Europos valstybių.

Lyginant su Turkija, Libanu ir Jordanija, Europa sulaukia gana nedidelio skaičiaus atvykėlių. Tačiau dėmesys migracijai – laikomas užtikrintu populistų būdu laimėti daugiau rinkėjų balsų – didėja artėjant gegužės 23–26 dienų Europos Parlamento rinkimams. Spygliuotos vielos užtvaras nuo migrantų 2015 metais pasienyje pastačiusi Vengrijos vyriausybė finansuoja rinkimų kampanijos plakatus, kritikuojančius EK ir „Briuselio planus skatinti migraciją“. Tuo metu EK šią kampaniją vadina „absurdiška“ ir skleidžiančia „melagingas žinias“.

Remiantis FRONTEX duomenimis, iš tiesų atvykėlių srautas į Graikiją buvo maksimaliai sustabdytas po to, kai ES susitiko mokėti Turkijai milijardus eurų atvykėlių išlaikymui, kad paskatintų Turkijos pasienio apsaugos pareigūnus neleisti migrantams išvykti. Dabar per Viduržemio jūrą į Graikiją patenkančių migrantų skaičius yra mažiausias nuo 2012 metų – laikotarpio iki krizės.

Didžiausią spaudimą dabar patiria labiau į vakarus esanti Viduržemio jūros pakrantė. Pernai į Ispaniją jūra pasiekusių migrantų skaičius išaugo 160 proc. ir siekė 57 000.

„Skaičiai patvirtina, kad ten dabar iš tiesų yra pagrindinis kelias į Europos Sąjungą, kalbant apie neteisėtus persikėlimus, – sakė F. Leggeri. – Tame kelyje Marokas yra pagrindinis išvykimo į Europą punktas.“

Daug šį kelią pasirenkančių migrantų yra marokiečiai. Kaip praneša FRONTEX, šiuo metu atvykstančių marokiečių yra daugiau nei irakiečių ar afganų, bet migrantų iš Sirijos skaičius išlieka didžiausias.

2018 metais iš Turkijos bėgančių jos piliečių skaičius išaugo tris kartus ir viršijo 7 900. Daugiausiai jų atvyko į Graikiją, kirtę sausumos sieną.

Nors Italija, Graikija ir kitos šalys skundžiasi migrantų antplūdžiu, pernai iš jų į atvykėlių kilmės šalis buvo deportuota tik maždaug 148 tūkst. migrantų – mažiau nei pusė tų, kuriuos buvo nuspręsta išsiųsti, nurodo FRONTEX.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius