Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fukušimos atominės elektrinės gelbėtojai jau vadinami kamikadzėmis (atnaujinta 23.33 val.)

Tuo metu, kai pasaulio galingieji ima abejoti, ar Japonijos vyriausybė valdo padėtį Fukušimos-1 atominėje elektrinėje, virš trečiojo elektrinės reaktoriaus suka ratus karinis sraigtasparnis. Tuo pat metu per Ramųjį vandenyną Amerikos link keliauja Fukušimos-1 elektrinės išsviestų radioaktyvių medžiagų debesis.
Japonijos karinis sraigtasparnis
Japonijos karinis sraigtasparnis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sraigtasparnis pila vandenį ant perkaitusios jėgainės. Kiek anksčiau, ketvirtadienio naktį (Lietuvos laiku), tas pats sraigtasparnis tokiu pačiu būdu vėsino ketvirtąjį reaktorių. Tokiomis priemonėmis bandoma sumažinti reaktorių temperatūrą ir išvengti radioaktyvaus kuro išsilydymo bei patekimo į aplinką.

TREČIADIENIO ĮVYKIŲ KRONIKA: DU GAISRAI IR PIRMIEJI KARINĖS AVIACIJOS BANDYMAI AUŠINTI REAKTORIUS.

Šių priemonių imtasi iškart po to, kai kitas sraigtasparnis trečiadienį išmatavo radiacinį spinduliavimą virš reaktorių, praneša kanalas „NHK World“. Anksčiau skrydžių virš elektrinės buvo atsisakyta dėl, kaip manyta, pavojingo žmogaus gyvybei radiacijos lygio. 

Čia rasite entuaziastų sukurtą interaktyvų radiacijos žemėlapį.

Vis dėlto radiacinis fonas virš reaktorių išlieka itin aukštas. Dėl šios priežasties skrydžių virš AE trukmė ribojama iki 40 minučių. Kiekviena skrydžio komanda gali skristi ne daugiau kaip dešimt kartų, antraip iškiltų pavojus ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.

Iš viso sraigtasparnis skrido jau keturis kartus, kiekvieną kartą jis gabena po 7,5 tonos vandens. Tačiau akivaizdu, kad šių priemonių per mažai. Ekspertų nuomone, norint pasiekti efektą, reikėtų bent šimto sraigtasparnių skrydžių.

Japonijos TV transliuojamuose vaizduose aiškiai matoma, kad vanduo nepasiekia tikslo, jį išblaško vėjas. Todėl aušinamas ne reaktorius, o žemė aplink jį. Tiesa, anot „Kyodo News“, turint omeny, kad trečiasis reaktorius liko be stogo ir yra sugriautas labiausiai, tikėtina, kad net ir blaškomas vėjo vanduo šiek tiek vėsina jėgainę.

Neslepiama, kad žmonės, dirbantys stoties viduje, yra kamikadzės, savižudžiai. Jiems į pagalbą jau ruošiamas specialusis Japonijos policijos būrys, ginkluotas vandens patrankomis (jos skirtos riaušėms malšinti). Vanduo iš patrankų bus švirkščiamas į reaktorius.

VIDEO: Helicopters drop water on Fukishima plant # 3 to cool - live NHK coverage

Aušinimo iš oro operacija nėra labai efektyvi (papildyta 10.25 val.)

Iš sraigtasparnių pilamas vanduo nežymiai sumažino reaktorių temperatūrą ir spinduliuotę. Ji sumažėjo tik 30 mikrosivertų per valandą.

Ketvirtadienio rytą 90 m aukštyje virš elektrinės radiacinis spinduliavimas siekė 87,4 milisivertų per valandą. 300 m aukštyje – 4,13 milisivertų.

Kompanijos TEPCO duomenimis, anksčiau elektrinės radiacija buvo padidėjusi iki 3 milisivertų (normali radiacijos norma per metus yra 1 milisivertas).

Beje, išvakarėse Japonijos vyriausybė oficialiai padidino leistiną radiacijos normą elektrinės darbuotojams nuo 100 iki 250 milisivertų per valandą. Primename, kad 50–100 milisivertų dozė per valandą paveikia cheminius procesus kraujyje. 

„Šie žmonės - tarsi kamikadzės kare, jie labai rizikuoja“, – sakė radiologijos profesorius K.Nakagawa iš Tokijos medicinos instituto.

PLAČIAU APIE LEISTINAS RADIACIJOS DOZES SKAITYKITE ČIA.

Tuo pat metu JAV vyriausybė patarė visiems savo piliečiams kuo skubiau evakuotis iš teritorijos, esančios 80 km spinduliu nuo elektrinės.

JAV bijo artėjančio radioaktyvaus debesies iš Japonijos (papildyta 11.10 val.)

JAV prezidentas Barackas Obama susisiekė su Japonijos premjeru Naoto Kanu ir aptarė susidariusią situaciją. Meteorologų duomenimis, iš Japonijos link JAV vakarinės pakrantės vėjas per Ramųjį vandenyną neša radioaktyvų debesį. Specialistai ramina, kad šio debesies radiacijos spinduliuotė nepavojinga gyvybei ir sveikatai.

Ketvirtadienį šis debesis, keliaujantis nuo Fukušimos-1 elektrinės, pasieks Aleutų salas, o penktadienio pavakarę apgaubs ir JAV pietinę Kaliforniją, Nevadą, Jutą, Arizoną, praneša „Reuters“.

Pranešama, kad pačiu blogiausiu atveju šio radioaktyvaus debesies poveikis amerikiečių sveikatai „bus labai nežymus“.

JAV branduolinio reguliavimo komisijos pirmininkas Gregory Jaczko siūlo kol kas nespekuliuoti šia žinia ir negąsdinti amerikiečių. Jis taip pat laikosi nuomonės, kad bijoti šio debesies nereikėtų.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra praneša apie dingusius gelbėtojus (papildyta 12.10 val.)

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) duomenimis, elektrinėje dirba 200 kamikadzėmis vadinamų gelbėtojų-likvidatorių. 40 iš jų jau patyrė traumas arba yra nukentėję nuo spinduliuotės. Du elektrinėje dirbę žmonės dingo be žinios.

Daugiausiai darbuotojų – septyniolika – nukentėjo dėl radioaktyvių dulkių, patekusių ant veido. Vienas iš gelbėtojų gavo didelę radiacijos dozę, jis paguldytas į ligoninę. Primename, kad 11 elektrinės darbuotojų nukentėjo sprogimo ketvirtajame reaktoriuje metu kovo 14-ąją.

Naujas žingsnis: bandymai atstatyti elektros tiekimą vandens siurbliams

Japonijos kanalas NHK praneša, kad inžinieriai meta visas pajėgas, siekdami atstatyti elektros tiekimą vandens siurbliams. Tokiu būdu tikimasi vėl sistemingai tiekti vandenį ir ataušinti perkaitusius reaktorius.

Dėl didelės radiacijos nepavyks panaudoti vandens patrankų (papildyta 13. 20 val.)

Didžiulės branduolinės katastrofos mėginanti išvengti Japonija padidino pavojingomis sąlygomis plušančių darbininkų skaičių nuo 180 iki 322.RIA Novosti“ praneša, kad japonai atsisako plano, kuriuo ramino pasaulį visą parą. Dėl radiacijos policijos vandens patrankos nebus panaudotos, bijoma pakenkti pareigūnų sveikatai. Tiesa, nepranešama koks šiuo metu radiacinis spinduliavimas šalia reaktoriaus.

Japonija pasitelkė į pagalbą vandens patrankas (papildyta 15 val.)

Japonija pagaliau metė į kovą vandens patrankas. Šiuo metu (Japonijoje jau ketvirtadienio vakaras) vandenį į trečiąjį reaktorių švirkščia dvi iš planuotų penkių policijos vandens cisternų.

Nuosprendis Japonijai: iki Černobylio masto tragedijos liko 48 valandos? (papildyta 15.15 val.)

Japonija turi dvi paras, kad užkirstų kelią avarijai atominėje elektrinėje, kuri pagal savo padarinius gali prilygti Černobylio katastrofai, teigia britų ekspertai. Jų manymu, jei per dvi paras nepavyks deramai ataušinti reaktorių, Fukšimą ištiks Černobylio tragedija: nuo karščio radioaktyvaus kuro strypai visiškai išsilydys ir pasklis didžiulė radiacija.

Tuo tarpu Prancūzijos ir JAV atominės energetikos specialistai taip pat skleidžia pesimistines prognozes, neva Japonijos vyriausybė nesugeba suvaldyti situacijos, rašo „The Daily Telegraph“.

Radiacinės saugos instituto (IRSN) Prancūzijoje specialistas Thierry Charlesas sakė: „Artimiausios dvi paros bus lemiamos Japonijai“. Jis neslėpė, kad yra nusiteikęs itin pesimistiškai, nes iki šiol jokios priemonės, kurių ėmėsi Japonijos vyriausybė, dar neatnešė apčiuopiamos naudos.

Mirtina radiacijos dozė – per 16 sekundžių (papildyta 18.09 val.)

Didžiulės branduolinės katastrofos mėginanti išvengti Japonija padidino pavojingomis sąlygomis plušančių darbininkų skaičių nuo 180 iki 322. Baimindamiesi, kad radioaktyvūs kuro strypai išsilydys ir paskleis mirtiną radiaciją kiekį, jie toliau mėgina juos aušinti vandeniu.

Savo ruožtu branduolinės fizikos specialistas Davidas Lochbaumas, anksčiau dirbęs JAV branduolinės kontrolės komisijos saugumo instruktoriumi, o dabar priklausantis Susirūpinusių mokslininkų sąjungai, pareiškė, kad šalia išsilydžiusių kuro strypų esantis žmogus mirtiną radiacijos dozę gautų per 16 sekundžių, skelbia „Bloomberg“.

Ukrainiečių specialistai siūlo japonams Fukušimos reaktorių vėsinti ne vandeniu, o alavu (papildyta 22.51 val.)

Ukrainos specialistų darbo grupė, kuri buvo specialiai įsteigta Černobylio AE avarijos pasekmėms likviduoti, perdavė Japonijai pasiūlymus, kaip stabilizuoti padėtį žemės drebėjimo apgadintoje Fukušimos-1 atominėje elektrinėje.

Ukrainos specialistai įsitikinę, kad norint kontroliuoti šilumos procesus AE reaktoriuose, būtina – „pirmiausia – užtikrinti normalų šilumos režimą panaudoto branduolinio kuro vėsinimo baseinuose, tiekti į juos šaltą vandenį (tai gali būti ir jūros vanduo); antra – reikia iš esmės pakeisti reaktoriaus kuro vėsinimo tipą – atsisakyti vandens, dėl cirkonio garų reakcijos – vandenilio išsiskyrimo ir sprogimo pavojaus, ir pereiti prie kitokios vėsinančios terpės – lengvai lydomo, chemiškai neutralaus metalo, pavyzdžiui, alavo, kuris padės tolygiai nukreipti šilumą iš kuro (išsilydžiusio arba pažeisto) prie reaktoriaus sienų, kurias iš išorės galima vėsinti jūros vandeniu“.

„Tokiu būdu alavo „ežeras“ reaktoriaus viduje užtikrins ir sumažins skylančių sunkiųjų produktų išmetimą ir sumažins jonizuojančios spinduliuotės laipsnį. Alavas gali būti įvedamas į reaktorių šratų pavidalu pro garų komunikacijas, naudojant helio ar argono dujų balionų spaudimą“, – sakoma pasiūlymuose.

„Ukrainos specialistai yra pasirengę skristi į avarijos vietą, kad kartu su japonų kolegomis įgyvendintų šiuos pasiūlymus“, – sakoma Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos pareiškime.

Japonijos valdžia neigia, kad slepia duomenis apie realią situaciją avarijos ištiktoje jėgainėje

Japonijos vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano paneigė teigimus, kad valdžia neva slepia informaciją apie realią situaciją branduoliniuose objektuose. „Informaciją, kurią mes renkame, mes, žinoma, perduodame JAV valdžiai. Bet gali būti truputį vėluojama perduoti tokią informaciją“, – sakė Y.Edano ketvirtadienį žurnalistams.

Pasak jo, taip buvo dėl informacijos apie Fukušimos-1 atominės jėgainės 4-ąjį energetinį bloką. „Tačiau mes girdėjome, kad didelis prioritetas yra situacija 3-iojo bloko aušinimo baseine, ir būtent ten mes pirmiausia pumpuojame vandenį“, – sakė Japonijos vyriausybės atstovas.

Japonijos valdžia ketvirtadienį davė nurodymus vietos pareigūnams pradėti tikrinti radiacijos lygį maisto produktuose.„Mes taip pat atidžiai kontroliuojame situaciją 4-ojo energetinio bloko aušinimo baseine. Tačiau mes dar nepriėjome prie galutinės išvados dėl ten susidariusios situacijos“, – pabrėžė Y.Edano.

Anksčiau Kinijos valdžia paragino Japonijos vyriausybę greitai ir tiksliai informuoti apie tai, kaip rutuliojasi krizinė situacija šalies branduoliniuose objektuose.

Bus tikrinamas radiacijos lygis maisto produktuose

Japonijos valdžia ketvirtadienį davė nurodymus vietos pareigūnams pradėti tikrinti radiacijos lygį maisto produktuose. Šis nurodymas duotas atsižvelgiant į visuomenės būgštavimus dėl didesnio masto radiacinės taršos, kuriuos pakurstė įtempta padėtis avarijos ištiktoje atominėje jėgainėje.

Tai pirmasis kartas, kai Japonija nustatė leistiną radiacijos lygį šalyje pagamintiems maisto produktams, nurodė sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas. Leistinos ribos nustatytos atsižvelgiant į specialią programą, kurią iš anksto buvo parengusi vyriausybės atominės energetikos saugumo komisija, sakė pareigūnas.

Leistini taršos lygiai skiriasi priklausomai nuo maisto produktų rūšies, tačiau jie buvo nustatyti atsižvelgiant į tarptautiniu mastu priimtinas normas ir vidutinį suvartojamo maisto kiekį. Kelios Azijos valstybės anksčiau pranešė, jog tikrins radiacijos lygį iš Japonijos importuojamuose maisto produktuose. Analogiškų veiksmų paragino imtis ir Europos Sąjunga.

Padėtis Fukušimos atominėje elektrinėje neblogėja, nurodo TATENA

Padėtis žemės drebėjimo apgadintoje Fukušimos-1 atominėje elektrinėje ketvirtadienį nepablogėjo, pareiškė TATENA.

Anot TATENA ekspertų, situacija atominėje elektrinėje išlieka įtempta, tačiau pablogėjimo nėra, pranešė britų žiniasklaida.

Jau buvo skelbta, kad TATENA vadovas Yukiya Amano anksčiau ketvirtadienį iš Vienos išvyko į Japoniją, kur asmeniškai susipažins su padėtimi Fukušimos-1 atominėje elektrinėje.

Pasak dienraščio „The Guardian“, prieš išvykimą Y.Amato situaciją Japonijoje pavadino „labai rimta“. „Mes norime aplankyti pačią elektrinę. Tačiau šią galimybę apsvarstysime nuskridę“, – pridūrė jis.

Japonija atidėjo planus statyti dvi naujas atomines elektrines

Japonijos energetikos kompanija TEPCO pranešė vyriausybei apie savo sprendimą atidėti planus statyti dvi atomines elektrines šiaurinėje Japonijoje, pranešė televizijos kompanija NHK.

Šis sprendimas priimtas dėl situacijos, susijusios su avarija Fukušimos-1 atominėje elektrinėje.

Pirmasis naujas elektrinės reaktorius, kurio planuojamas galingumas 1 380 megavatų, Aomorio prefektūroje turėjo pradėti veikti po 6 metų, ir būtų galingiausias Japonijoje.

Pasak NHK, kitas operatorius, EPD, taip pat pranešė stabdantis atominių elektrinių statybas, taip pat Aomorio prefektūroje. 2014 metais ši atominė elektrinė būtų pirmoji Japonijoje, kurioje būtų naudojamas uranas ir plutonis, išgaunami iš panaudoto kuro.

Elektros linija nutiesta. Penktadienį bus mėginama ją prijungti prie siurblių (papildyta 23.33 val.)

Japonų inžinieriams pavyko nutiesti pusantro kilometro ilgio elektros liniją iki elektrinės, informuoja naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi TATENA pranešimu.

Penktadienio rytą įkaitusius reaktorius bus mėginama dar kartą užlieti vandeniu iš sraigtasparnių ir specialiųjų policijos automobilių, o po to bus pamėginta naująją liniją prijungti prie elektrinių siurblių. Jeigu šis planas pavyks, tada aušinimo vandens tiekimas į reaktorius ir panaudoto kuro saugyklas bus atnaujintas.

BBC korespondentas iš Japonijos perduoda, kad elektros tiekimo atnaujinimas į elektrinę – pagrindinė avarijos likviduotojų viltis susigrąžinti reaktorių kontrolę. Jeigu elektros linijos pačioje elektrinėje nepažeistos, o siurbliai nesugedę, tada bus įmanoma vėl pradėti kontroliuoti procesus Fukušimoje-1.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius