Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /09:48

G-7 ministrai reikalauja Rusijos skubiai surasti A.Navalno nuodytojus

Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai antradienį pareikalavo Rusijos greitai surasti ir patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes, G-7 užsienio reikalų ministrai, raginame Rusiją skubiai ir nuodugniai paaiškinti, kas yra atsakingas už šį bjaurų apnuodijimo išpuolį, ir, turint galvoje Rusijos įsipareigojimus pagal Cheminio ginklo konvenciją, patraukti kaltininkus atsakomybėn“, – sakoma bendrame pirmaujančių industrializuotų demokratijų pareiškime, kurį paskelbė Jungtinės Valstijos.

G-7 šalių diplomatijos vadovai sakė, jog Vokietija, kur A.Navalnas yra gydomas, informavo juos, kad pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo apnuodytas.

„Toliau atidžiai stebėsime, kaip Rusija reaguoja į tarptautinius raginimus paaiškinti baisų p.Navalno apnuodijimą, – sakoma pareiškime. – Ir toliau esame tvirtai įsipareigoję remti demokratiją, teisinę valstybę ir žmogaus teises Rusijoje, toliau remti Rusijos pilietinę visuomenę.“

VIDEO: A.Navalno bendražygiai paskelbė jo tyrimą, nufilmuotą vos kelios dienos prieš apnuodijimą

Tarp pareiškimą pasirašiusių pareigūnų yra JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį sakė dar nematęs įrodymų, kad A.Navalnas buvo apnuodytas. Rusija neigė, kad yra kaip nors susijusi su šiuo apnuodijimu.

G-7 taip pat priklauso Didžioji Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Japonija. Rusija iš tuometinio Didžiojo aštuoneto (G-8) buvo pašalinta dėl 2014 metais įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

44 metų teisininkas A. Navalnas praėjusį mėnesį staiga pasijuto blogai lėktuve, skrisdamas iš Sibiro į Maskvą. Vokietija praėjusią savaitę pareiškė, jog yra „nedviprasmiškų įrodymų“, kad jis buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičiok“ grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius