Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaisrai Graikijoje: artimųjų skausmas ir kaltinimai nelegalių statybų vykdytojams

Graikai vis dar bando atsigauti nuo vienos didžiausių tragedijų šalies istorijoje – gaisrų, nusinešusių mažiausiai 81 gyvybę. Laukdami tyrimo dėl gaisro priežasčių pradžios, vietiniai kelia įvairias teorijas: kaltina nelegalių statybų vykdytojus, rašo „The New York Times“.
Mačio kurortas po gaisro
Mačio kurortas po gaisro / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Pirmadienį 12 val. 30 min. vietos laiku į Vakarus nuo Atėnų įsikūrusiame Kinetos miestelyje nuskambėjo pirmasis pavojaus signalas.

16 val. 57 min. pareigūnams buvo pranešta apie liepsnas Rafinos kurorte, įsikūrusiame į Rytus nuo sostinės.

Anot pareigūnų, maždaug po valandos miškų gaisrai pasiekė Šiaurės Rytuose esantį Neos Voutzo kurortą, iš jo „tarsi lava“ judėjo žemyn – Mačio miestelio link.

VIDEO: Gaisrų košmarą išgyvenę graikai gedi ugnies pasiglemžtų artimųjų

Pareigūnai ir gyventojai baiminasi, kad žuvusiųjų skaičius iš tiesų yra didesnis: šiuo metu vykdoma paieška sudegusiuose namuose, kurių – maždaug pustrečio tūkstančio.

„Šie gaisrai nėra tokie nekalti“, – pirmadienį teigė Nikosas Toskas, Graikijos viešosios tvarkos ir piliečių apsaugos ministras. Jam įtarimą kelia tai, kad keli nedideli gaisrai įsiplieskė panašiu metu.

Kol vyksta paveiktų teritorijų valymo darbai ir laukiama tyrimo pradžios, vietiniai kelia įvairiausias versijas. Pavyzdžiui, įtaria, kad miškų savininkai galėjo tyčia juos padegti – norėjo išvalyti sklypus, kad vėliau būtų galima jos eksploatuoti.

Be to, gyventojai skundžiasi, kad nebuvo įsakyta vykdyti tinkamos evakuacijos.

Įtarimų šešėlis nelegalioms statyboms

Miškingose vietovėse nelegaliai dygstantys namai jau dešimtmečius kėlė nerimą vyriausybei, kuriai po 2010-ųjų krizės desperatiškai reikia pinigų.

Todėl valdžia tų pastatų savininkams leido atsipirkti nedidelėmis baudomis.

Toks taisyklių nesilaikymas galėjo prisidėti prie katastrofos, kuri, gyventojų manymu, kilo ne savaime.

Palei pagrindinę vietovės magistralę stovi stendai, reklamuojantys tokias kompanijas kaip „Easy Home“, pardavinėjančias nedidelius surenkamuosius namus. Juos itin mėgsta atėniečiai, ieškantys įperkamų vasarnamių prie jūros.

Dauguma sudegusių namų, įsikūrusių miškuose ar tarpekliuose, buvo surenkamieji, dažnai čia išdygę nelegaliai.

D.Papaspiropoulosas: „Akivaizdu, kad jei statai namą miške, gali kilti problemų. Jei jie ir toliau statys namus, problemos tęsis.“

„Akivaizdu, kad jei statai namą miške, gali kilti problemų“, – sakė 49 metų amžiaus Dimitris Papaspiropoulosas, vaikščiodamas savo vynuogynuose netoli Rafinos. Jis bedė pirštu į nelegaliai pastatytą namą.

„Jei jie ir toliau statys namus, problemos tęsis“, – pridūrė jis.

55 metų amžiaus Kaiti Milioni, turinti vasarnamį Mačio kurorte, dėl katastrofos kaltino netinkamą miestelio išplanavimą.

„Nėra gatvių ar miesto plano, nėra tinkamų kelių, dauguma namų buvo pastatyti septintajame dešimtmetyje. Šiuos namus reikėjo nugriauti ir vėl pastatyti nuo pamatų. Metų metus to reikalavome savivaldybės, tačiau nesulaukėme atsako“, – sakė ji.

Anot akademikų ir geografų grupės „Atlas“ tyrimo, 1991-2004 metais Atikos regionas, apimantis Atėnus ir aplinkines teritorijas, prarado 26 proc. miškų. Mokslininkai išsiaiškino, kad daugiau nei 65 proc. gaisrų regione prasidėjo dėl nežinomų priežasčių.

Tik 2,6 proc. gaisrų kilo dėl natūralių priežasčių. Čia padegimai – labai dažni: tapo įprasta, kad avių augintojai išdegina vieną kitą akrą miško tam, jog sukurtų ganyklas savo galvijams.

2016 m. liepą Graikijos parlamentas patvirtino įstatymą, leidžiantį nelegalių namų statytojams sumokėti nedideles baudas per dviejų metų trukmės amnestijos periodą.

Daugelio šių namų jau nebėra – juos pasiglemžė ugnis.

Rimti kaltinimai pareigūnams

Trečiadienį ryte policija patruliavo Neos Voutzo teritorijoje, kur, jų teigimu, sulaikė keturis žmones. Esą jie praėjusį naktį čia vagiliavo.

VIDEO: Pragaras Graikijos miškuose: siaučiantis gaisras nusinešė 74 gyvybes

Kai kurie gyventojai ėmė kaltinti pareigūnus, esą šie į pagalbą atvyko per vėlai, nesugebėjo tinkamai pranešti apie pavojų.

„Jie leido mums mirti, policija ir ugniagesiai leido mums mirti“, – sakė 46 metų amžiaus Rozmari Koloktroni. Moteris tikina, kad prieš jai su šeima bėgant prie jūros, ji matė policininkus, nukreipiančius žmones į Matį. Esą taip susidarė mirtina spūstis.

Moteris tikina, kad prieš jai su šeima bėgant prie jūros, ji matė policininkus, nukreipiančius žmones į Matį. Esą taip susidarė mirtina spūstis.

„Todėl žmonės sudegė automobiliuose“, – pridūrė R. Koloktroni.

Rafinos miestelio meras Evangelosas Bournousas pripažino, kad nebuvo gerai sukoordinuotos evakuacijos programos, tačiau tikino, jog pareigūnai įspėjo gyventojus išvykti.

Trečiadienį pirmas rotušės aukštas virto savanorių būstine: čia gyventojai gavo vandens, duonos, kondensuoto pieno, tualetinio popieriaus, sauskelnių suaugusiesiems ir vaikams.

Viršuje E.Bournousas susitiko su Graikijos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi ir kitais politikais. Atėnuose susitikęs su premjeru Aleksiu Cipru jis sakė, kad teritorijoje elektra atsiras tik po 15 dienų.

„Bandome sugrįžti į normalų gyvenimą“, – sakė jis.

Vis dėlto meras, kurio paties namą apgadino gaisras, teigė labai nerimaujantis, kad sudegusiuose pastatuose bus rasta daugiau kūnų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras

„Manau, kad galutinis aukų skaičius yra gerokai didesnis“, – pridūrė jis.

Pamažu grįžta namo

Didžiulis žuvusiųjų skaičius privertė paprastai į konfliktus linkusius graikus susivienyti.

„Neturime žodžių. Esame šokiruoti“, – teigė Marianna Vardinoyannis, vieno turtingiausių Graikijos verslininkų Vardiso Vardinoyanniso žmona.

Išeidama iš rotušės, M.Vardinoyannis teigė merui pažadėjusi, kad jos privatus fondas prisidės prie nuosavybės atstatymo darbų.

Tačiau svarbiausiu prioritetu išlieka dingusiųjų paieškos.

Organizacijos „Raudonasis kryžius“ operacijoms vadovaujantis Vasiliosas Andriopoulosas sakė, kad jo komanda Matyje rado 26 kūnus.

Šie žmonės žuvo vos keletas metrų nuo jūros. Jie buvo susibūrę grupėmis po keturis ar penkis – aplink vaikus.

„Šeimos“, – sakė jis.

V.Andriopouloso teigimu, komandos nariai ieško 9 metų amžiaus dvynukių, išgelbėtų Rafinoje – galimas jų pagrobimas atsidūrė graikų dėmesio centre.

Vis dėlto svarbiausias savanorių darbas – apieškoti maždaug 2 500 sudegusių namų. Juose greičiausiai bus rasta daugiau kūnų.

30 metų amžiaus savanoriškai su „Raudonuoju kryžiumi“ dirbantis slaugas Arionas Zikesas tikino, kad „kartais sunku pamatyti žmones – jie atrodo kaip anglis“.

Kai kurie išgyvenusieji pamažu grįžta namo.

72 metų amžiaus Alexandrosas Prokopiou sugrįžo į Matį apžiūrėti savo namo – jis buvo apdegęs. Tuo tarpu 1965-ųjų gamybos sedanas „Simca“ virto pelenų ir metalo krūva.

„Jis buvo baltas, – sakė 65 metų amžiaus žmona Magdalini Prokopiou. – Kaip cukrus. Tai buvo gražus automobilis. Buvo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius