Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galingas čečėnų klanas kėsinosi nužudyti Ramzaną Kadyrovą?

Vienas galingiausių klanų Čečėnijoje sulaukė kaltinimų dėl tariamo sąmokslo nužudyti šios Rusijos teritorijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą. Tokiu sąmokslu apkaltintas politikas, įtakingos šeimos narys Isa Jamadajevas, rašo „Novaja gazeta“.
Ramzanas Kadyrovas.
Ramzanas Kadyrovas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Skelbiama, kad apie savo dalyvavimą planuojant susidorojimą su R.Kadyrovu Čečėnijos policijai dar sausio 23-iąją prasitarė trys vyrai: Azizas Alvi, Beslanas Zakarejavas ir Šamhanas Magomadovas.

Visi jie apkaltino I.Jamadajevą sąmokslo nužudyti R.Kadyrovą organizavimu. Esą būtų buvę panaudoti granatsvaidžiai, automatiniai šautuvai ir sprogmenys.

I.Jamadajevas ir jo brolis Badrudi esą kaltina R.Kadyrovą dėl dar dviejų jų brolių žūties – buvusio kovotojų vado Sulimo Jamadajevo ir politiko Ruslano Jamadajevo.

Sulimas buvo nužudytas Dubajuje 2009 metų kovą, o Ruslaną mirtinai suvarpė kulkos Maskvos centre 2008-ųjų rudenį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulimas Jamadajevas (kairėje).
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulimas Jamadajevas (kairėje).

Dubajuje tyrėjai iš pradžių buvo pareiškę kaltinimus dėl S.Jamadajevo nužudymo R.Kadyrovo giminaičiui, patarėjui ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatui Adamui Delimchanovui. Bet juos vėliau atsiėmė.

Čečėnijoje manoma, kad Jamadajevai siekia atkeršyti už saviškių žūtį krauju – tokios tradicijos krašte vis dar gyvos.

Kalbos apie planuojamą pasikėsinimą į R.Kadyrovo gyvybę pasigirdo dar 2016 metų gegužę. Tada vietos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie visoje Čečėnijoje vykdomus masinius areštus.

Apie pavojų inscenizuotame interviu su žurnalistu prabilo ir pats R.Kadyrovas: „Buvo pavojingų akimirkų, bet saugumo tarnybos puikiai dirbo, ir šie nusikaltėliai nesugebėjo įvykdyti savo planų. Bet tai nebuvo rimta. Nekreipkime dėmesio.“

Čečėnijoje manoma, kad Jamadajevai siekia atkeršyti už saviškių žūtį krauju – tokios tradicijos krašte vis dar gyvos.

I.Jamadajevo tariamą sąmokslą tyrę Čečėnijos pareigūnai esą išsiaiškino, kad R.Kadyrovo sūnėno pusbrolis Walidas Jachichanovas davė Jamadajevams asmeninį R.Kadyrovo mobiliojo telefono numerį.

Walidas buvo suimtas ir apklaustas. Po tardymo Čečėnijos specialiosios pajėgos Benojaus kaime, kur yra Kadyrovų šeimos rezidencija, aptiko slėptuvę su ginklais, sprogmenimis ir granatsvaidžiais.

Pats I.Jamadajevas dar praėjusį pavasarį paspruko iš Čečėnijos ir dabar gyvena Dubajuje. Tikėtina, kad čečėnai pareikalaus Jungtinių Arabų Emyratų perduoti įtariamąjį.

2009-aisiais planuotas pasikėsinimas ir į patį I.Jamadajevą. Paviešintuose dokumentuose rašoma, kad Chavažas Jusupovas, bandęs nužudyti I.Jamadajevą, draugui prasitarė, esą žmogžudystę tiesiogiai užsakė pats R.Kadyrovas.

„Tai R.Kadyrovas pasakė nužudyti Isą ir tada sugrįžti?“ – esą paklausė Ch.Jusupovo draugas.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas

„Taip, – neva atsakė Ch.Jusupovas. – Jis man pasakė po to sugrįžti ir gyventi normalų gyvenimą.“ Tiesa, vyresnysis prokuroras Nikolajus Tutevičius vėliau oficialiai nusprendė nesiremti šiais įrodymais narpliodamas bylą.

Tas pats N.Tutevičius vadovauja ir tyrimui dėl Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo. Velionio artimieji tikina, kad su nusikaltimu susijęs R.Kadyrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius