Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 01 /2021 04 02

Galingosios šalys ir Iranas rengia virtualias derybas dėl JCPOA

Galingosios valstybės ir Iranas penktadienį surengs derybas vaizdo konferencijos formatu, kad aptartų galimą JAV grįžimą į daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, pranešė Europos Sąjunga.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Derybose dalyvaus Kinijos, Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Irano – šalių, po JAV pasitraukimo vis dar dalyvaujančių susitarime – atstovai, sakoma ES pranešime.

„Dalyviai aptars galimo Jungtinių Valstijų grįžimo į JCPOA [Bendrą išsamų veiksmų planą] perspektyvą, taip pat, kaip užtikrinti, kad visos šalys visokeriopai ir veiksmingai įgyvendintų šią sutartį“, – sakoma pranešime.

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as žurnalistams sakė: „Mes, aišku, sveikiname tai kaip pozityvų žingsnį.“

„Esame pasirengę siekti vėl laikytis savo įsipareigojimų pagal JCPOA, jei ir Iranas darys tą patį“, – ketvirtadienį sakė N.Price'as.

JAV kalbasi su partneriais „apie geriausią būdą tai pasiekti, taip pat ir virtine pradinių abipusių žingsnių“, sakė jis ir pridūrė: „Aiškinamės visas galimybes tai padaryti, taip pat netiesioginiais pokalbiais per mūsų partnerius Europoje.“

Penktadienio derybos bus pirmas vadinamosios bendros komisijos dėl JCPOA susitikimas po JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos.

Virtualiam susitikimui ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio vardu pirmininkaus bloko aukšto rango diplomatas Enrique Mora.

Minima sutartimi, kurią Iranas po ilgų ir sudėtingų derybų 2015 metais pasirašė su JAV, Kinija, Rusija, Vokietija, Prancūzija ir JK, Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę veiklą mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą.

Tačiau sutartis pakibo ant plauko, kai ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai išvedė Vašingtoną iš šio susitarimo ir grąžino griežtas sankcijas Teheranui.

Reaguodamas Iranas po metų liovėsi laikytis daugumos svarbių savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą.

Naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė esąs pasirengęs su tam tikromis sąlygomis vėl prisijungti prie branduolinės sutarties.

Sankcijų išimtis Irakui

JAV valstybės departamentas ketvirtadienį taip pat patvirtino, kad Vašingtonas pratęsė sankcijų išimtį Irakui, pagal kurią jis gali importuoti gamtines dujas iš Irano.

Irano energijos sektorių JAV į „juoduosius“ sąrašus įtraukė 2018 metų pabaigoje, griežtindamos sankcijas, bet suteikė Bagdadui virtinę laikinų išimčių, vildamosi, kad Irakas atsiskirs nuo Irano energijos šaltinių ir užmegs partnerystes su amerikiečių firmomis.

Išimtis 120 dienų pratęsta prieš Vašingtono ir Bagdado „strateginio dialogo“ vaizdo konferencijų formatu pradžią balandžio 7 dieną.

„Pratęsimu pripažįstama Jungtinių Valstijų ir Irako pastarojo meto sėkmė, pasiekta dviem mūsų strateginio dialogo su Bagdadu ratais ir keliais Irako vyriausybės pasirašytais susitarimais dėl energijos“, – sakė N.Price'as.

Pasak jo, šie susitarimai „galiausiai sudarys sąlygas Irakui siekti energetinio savarankiškumo ir, tikimės, nutraukti savo priklausomybę nuo Irano“.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei anksčiau sakė, jog jo šalis galėtų vėl pradėti visiškai laikytis JCPOA, jei Teheranas prieitų prie išvados, kad Vašingtonas gerbia savo įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius